Brugge – Historium *

🇧🇪

Of we zin hadden om eens met ons gezin een kijkje te nemen in het Historium in Brugge? Natuurlijk, en daarom gingen we graag in op de vraag van Davidsfonds. Met een uitstap kan je ons nooit straffen; de drang ervoor zit te diep in ons bloed. En laat Brugge nu net een stad zijn die we eigenlijk heel weinig bezoeken tijdens onze wekelijkse ontdekkingstochten. Doen we het toch, dan worden we vaak overweldigd door de toeristische drukte die er in de stad heerst. Maar misschien was deze uitnodiging een gelegenheid om de stad toch nog eens een kans te geven.

We trokken dus met z’n vijven op een zonnige vrijdagmiddag in juli naar Brugge. We wisten niet goed wat we moesten verwachten: op voorhand hadden we bewust niets over het Historium opgezocht of commentaren gelezen. Zo konden we er helemaal onbevooroordeeld naartoe trekken. Maar natuurlijk hadden we wel enkele verwachtingen. Het Historium zou vertellen over de geschiedenis van Brugge op een interactieve manier. Net de dingen die onze kinderen graag hebben! Moet het nog gezegd: het zijn echte museumgangers, die jongens van ons. Als het nu over geschiedenis, kunst, muziek of natuur gaat, alles gaat zoet binnen. En de mogelijkheid om te luisteren naar het museumverhaal via een audiogids maakt het bezoek ook altijd meer verteerbaar. Benieuwd of onze verwachtingen ingelost zouden worden.

2018-07-06 14.11.06

Eenmaal aangekomen in Brugge viel het ons op dat het op een vrijdag merkelijk kalmer is dan in het weekend en dat telt natuurlijk als je naar het hart van een stad toetrekt. Oef, geen stress op dat vlak dus én iets om te onthouden.

Laat ons wel wezen, de gebouwen die in Brugge staan, blijven één voor één pareltjes die elk een eigen geschiedenis in zich dragen. Zo ook het prachtige neogotische hoekgebouw waar het Historium gevestigd is. We komen al snel te weten dat dit 19de-eeuwse administratieve gebouw exact op de locatie staat waar ooit de indrukwekkende en unieke Waterhalle gebouwd werd.

 

Jammer genoeg is er van die Waterhalle nu niets meer te zien. Toch niet in het echt. historium2Want eens we in de Historiumshop een virtualrealitybril opgezet kregen, waanden we ons zo in de gouden 15de eeuw van Brugge. We doorkruisten de Brugse wateren samen met de ingevoerde koopwaren en kwamen zo in de imposante Waterhalle terecht. We wisten wel dat Brugge vanaf de 13de eeuw met de Noordzee verbonden was via een kanaal, maar hoe de handelswaren de stad in gebracht werden, wisten we niet. Nu dus wel. En óf je je echt in de Gouden Eeuw waande. Spontaan bukten we ons hoofd om niet tegen de gewelven te stoten of kregen we klamme handjes van de hoogtevrees bij het overvliegen van de stad. Geslaagd project dus.

En dan moesten we nog écht binnen gaan in het Historium. Als je alleen van deze virtualrealityvoorstelling wil genieten en je geen tijd hebt om de rest te bezoeken, kun je ook alleen daarvoor 6 euro betalen. Handig toch? Maar wij wilden graag meer te weten komen over die Waterhalle en over de glorietijden van Brugge. Dus gingen we binnen in het museum, voorzien van een audiogids.

historium eskonpeupejer

Daar werden we ondergedompeld in het verhaal van de schilder Jan van Eyck en zijn zoektocht naar het ultieme model om zijn schilderij van Madonna en kanunnik Joris van der Paele te vervolmaken. Samen met andere toeristen vormden we een groepje van een 15-tal personen en dat was meer dan genoeg. De verschillende ruimtes zijn niet zo groot. In een grotere groep zou je de verschillende taferelen dus niet zo goed kunnen ervaren. Een niet onbelangrijke voetnoot, maar in onze groep zat ook een rolstoelgebruikster. De medewerkers van het Historium loodsten haar op een heel subtiele manier door de ruimtes, zodat ze overal op tijd aanwezig was zonder dat iemand er iets van merkte. Goed gedaan, dus!

 

De manier waarop de Historium Story is opgebouwd, zorgt er wel voor dat het bezoek bij het doorlopen van de verschillende kamers geen echte gezinsactiviteit is. Elk luistert, kijkt én ruikt zijn eigen verhaal. Maar natuurlijk werd alles duchtig besproken na de ervaring.

Na de Historium Story kregen we nog wat informatie via pancarten of konden we naar de tekst luisteren via de audiogids. Zo leerden we de verschillende naties kennen en de belangrijkste ambachten zoals, vreemd genoeg, die van de paternostermakers. De kinderen – en natuurlijk ook de grote mensen – maakten in deze voorkamer van het gebouw kennis met typische geuren uit die tijd – de een al wat smakelijker dan de andere, het moet gezegd.

6

Daarna genoten we op het zonnige uitkijkterras van het exclusieve zicht op de diverse ambachtshuizen en natuurlijk op het Belfort op de Grote Markt. De zomerzon legde een schitterende filter over al die indrukwekkende gebouwen.

7

Onderweg naar de uitgang werden we nog door het Duvelorium geloodst waar we van een welverdiend drankje konden genieten. Misschien was het logischer geweest om de voorkeur te geven aan Brugs bier in plaats van een Antwerps bier. Verloor Brugge uiteindelijk haar functie als handelscentrum niet aan Antwerpen? Of zitten we met deze opmerking nog te veel in het verhaal van het museum? Maar het moet gezegd, met een drankje in de hand was het leuk om na te kaarten over wat we net gezien hadden.

Onze jongens vonden die film met de virtualrealitybril natuurlijk ongelofelijk cool. Over de rest van het museum waren de meningen wat verdeeld. De twee jongsten vonden het verhaal wel boeiend maar onze oudste zoon had na het verhaal verwacht dat het museum dan pas écht zou beginnen. Dat was voor hem – en voor ons beiden – eerder aan de te korte kant.

Het Historium is zeker een aanrader voor zij die een eerste indruk willen hebben over hoe Brugge er in haar Gouden Eeuw uitzag. Je ziet dat er heel veel tijd, werk en geld gestoken werd in de diverse taferelen van het verhaal. De 3D-voorstelling van de Waterhalle is dan ook de moeite waard.

Een bezoek brengen aan het Historium doe je niet als gezin maar als individu: zowel de virtualrealitybril als de taferelen in het donker ervaar je alleen. Je kan dan ook niet onmiddellijk zeggen dat dit dé familie-uitstap bij uitstek is in Brugge. Maar dat doet niets af aan het feit dat wat je er ziet, heel mooi gedaan is. Je kan wel je ervaringen delen bij een hapje en drankje in het Duvelorium, maar dat is toch niet hetzelfde.

Kort samengevat: we hebben ervan genoten. De ervaring spoort ons aan om meer van Brugge te leren kennen, maar we hadden meer van het museum zelf verwacht wat de inhoud betreft. Wat en hoe alles verteld wordt, is wel héél goed.

meer over Historium

* We mochten het Historium bezoeken van het Davidsfonds ! we vonden dit zeker leuk om doen. Hier werd ons verhaal neergepend .

 

One thought on “Brugge – Historium *

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: