🇩🇪
Berlin Tempelhof. Een begrip in Duitsland maar ook ver daarbuiten.
Je moet er gewoon eens geweest zijn. Punt. Is het niet bij je eerste bezoek aan de Duitse hoofdstad, dan ongetwijfeld bij je tweede bezoek.
Het is, net zoals vele andere plaatsen in en om Berlijn, een mythische plaats.
De geschiedenis is rijkelijk: Deze luchthaven lag ooit aan de oorsprong van Lufthansa, vanop de runway vlogen er reeds in het interbellum jaarlijks niet minder dan 220.000 passagiers naar andere oorden, tijdens de tweede wereldoorlog was het dé luchthaven van de Duitse luchtmacht,…
En toch. En toch straalt deze locatie nu een en al peis en vre uit.
Het is onwezenlijk om zo dicht bij het centrum van Berlijn, en te midden van de typische woonblokken uit Oost-Berlijn, plots geïmponeerd te worden door een enorme – maar dan ook enorme – vlakte bestaande uit hier en daar een stuk gras maar vooral uit beton.
Vandaag de dag is Berlin Tempelhof geen luchthaven meer. De luchthavenvergunning verliep in 2004 en de laatste 3 toevallig achtergebleven vliegtuigen verlieten het vliegveld in 2008 onder veel belangstelling. Architectuurliefhebbers zullen verheugd zijn om op deze site toch nog een blik te kunnen werpen op de overbekende elegante, imposante gebouwen in de vorm van een boog. Het zou naar verluid nog steeds één van de grootste gebouwen in Europa zijn. En aangezien we wel iets hebben met sites die de ‘hoogste’ ‘grootste’ ‘kleinste’ of ‘oudste’ zijn, ligt deze luchthaven toch echt in een van onze bovenste lades.
Ook de runway ligt er nog, weliswaar met hier en daar een grassprietje die door het gebroken beton het zonlicht tegemoet gaat, maar dit wordt nu gebruikt om gezellig te picknicken, te voetballen, te fietsen, te vliegeren of te skeeleren; gewoon dus om gezellig samen te zijn en te genieten van de mooie dingen in het leven.
Toch moet je even stil staan bij het feit dat het net die luchthaven was, die ervoor zorgde dat West-Berlijn, dat – zoals bekend – na de tweede wereldoorlog, gevangen zat in Russisch gebied bevoorraad werd. Tijdens de 320 dagen(!) dat deze luchtbrug bestond, landde er om de 27 seconden een vliegtuig met medicijnen, voedsel of – onder andere – steenkool. Het is ook door deze luchtbrug dat de Duitsers de site niet meer zouden associëren met het nazi-regime maar wel met hun redding.
Terecht werd er voor het gebouw een monument opgericht ter nagedachtenis van deze luchtbrug en de slachtoffers die er bij gevallen zijn.
We verbleven trouwens wat buiten de stad en deden al onze verplaatsingen in Berlijn met het openbaar vervoer of te voet. Dit is écht perfect te doen; ook met kinderen. En je komt hierdoor nog eens op plaatsen waar je anders nooit zou komen.
Doen dus !