IT -VENETIE -MURANO

🇮🇹

Zeggen dat in de lagune van Venetië enkel Venetië waard is om te bezoeken, zou de rest van de lagune zo een oneer aandoen.

LAGUNE

Venetië is uiteraard de bekendste eilandengroep in de lagune.

Om echt het gevoel te hebben de streek wat in je op te nemen, moet je niet aarzelen om je met de vaporetto eens naar een andere eilandengroep te laten brengen.

Aarzel echter niet om het échte Venetië te achter je te laten en de andere eilanden van de laguna te bezoeken. Ook daar kan je mooie plekjes ontdekken. Bovendien zijn vaak heel wat rustiger.

Je zou kunnen zeggen dat deze andere vestigingen aan Venetië doen denken, klopt, maar toch zijn zij zo anders.

Ja, de andere eilanden zijn ook eilanden doorspekt met waterwegen, maar de sfeer is zo nodig nóg serener en misschien zelf nóg authentieker.

MURANO

Wij bezochten Murano.

DSC08764

Murano bestaat uit 6 kleine eilandjes, waaronder zelfs enkele die er toch bijzonder groen uitzien. Dat op zich is al een groot verschil met het ‘versteende’ (no offense taken) Venetië.

De nederzetting bestaat al ontiegelijk lang en is sinds de 13de eeuw de thuisbasis van de glasblazers.

Er zouden in die tijd zelfs zo een 30.000 mensen gewoond hebben. Moeilijk om je dat nu voor te stellen. Het moet nogal een bedrijvigheid geweest zijn op deze relatief kleine oppervlakte.

In de 15de eeuw werd Murano voornamelijk een vakantie-eiland voor de rijke Venetianen. De imposante palazzo’s zijn nog een stille getuige uit deze gouden tijd.

Nu leven de 6.000 inwoners van Murano voornamelijk van de toeristen.

RUST

Ondanks het feit dat Murano op slechts een anderhalve kilometer van het eigenlijke Venetië ligt, waan je je toch in een heel andere omgeving.

Eenmaal uit de Vaporette, overvalt de stilte je. En die stilte zal er uiteindelijk de ganse tijd blijven; zelfs al lopen er in de pittoreske steegjes toch wel wat mensen. Het lijkt alsof alle geluid gedempt wordt door het water.

2018-08-09 16.39.31-1

Het is een vreemde gewaarwording. Meer nog, als ik nu aan Murano terugdenk, denk ik – uiteraard aan glasblazen- maar vooral aan de stilte die er was.

KWALITEITSLABEL

De vele toeristen die naar Murano gaan, maken de overtocht uiteraard om zich te goed te doen aan de fenomenale glasblaaskunst.

In Venetië kan je ook veel juwelen, beeldjes of vazen op de kop tikken. Van al de kunstwerken wordt steeds stellig door de verkoper beweerd dat ze er prat op gaan dat hetgeen zij aan de man brengen, wel degelijk op Murano gemaakt werd.

Het label made in Murano zou dus gelijkstaan aan kwaliteit.

GLAS

Dit moesten we dus gaan checken.

Wie Murano zegt, zegt inderdaad glas; en dat in alle vormen, kleuren en maten. Je vindt er prachtige, maar dan ook écht prachtige, vazen, sierlijke juwelen, spiegels allerhande.

De kunstwerken worden in de talrijke winkeltjes op Murano aangeprezen. Ondanks het feit dat bepaalde juwelen bij de verschillende winkeliers aangeboden wordt (en misschien wel niet écht in Murano geblazen werden maar eerder uit het wat verdere Oosten komen), kan je hier en daar toch ook heel originele kunstwerkjes vinden.

Het zijn natuurlijk die originele werkjes die ons aanspraken.

DSC08761 (1)

Jammer dat de glaswerken zo fragiel zijn. Het risico op brokken bij thuiskomst was gewoon té groot om nog maar te overwegen om een van de grotere werken aan te schaffen; om dan nog maar te zwijgen over de prijs…

2018-08-09 15.57.13

AMBACHT

Over de reden waarom alle glasblazers hier te vinden zijn, is men het niet eens. Volgens de enen moesten de Venetiaanse glasblazers Venetië verlaten omwille van brandgevaar. Volgens de anderen was het de keuze van de ambachtslieden zelf omdat zij het mystieke omtrent hun ambacht binnen gesloten kringen wilden houden.

Wat er ook van zij, het is een schitterende ambacht en het geeft wel een bijzondere sfeer om alle glasblazers en hun etalages naast elkaar te hebben. En als je geluk hebt, kan je in een van de vele winkeltjes wel een ambachtsman aan het werk zien.

2018-08-09 16.03.08

LA PETITE HISTOIRE

Pour la petite histoire is het ook leuk om te weten dat het nét op Murano is dat men, tijdens een verkeerd uitgelopen glasblaassessie, plots niets minder dan de optische glazen heeft ontdekt. Ondergetekende is hier heel dankbaar voor…

Het is zeker de moeite waard om de oversteek te doen.

2018-08-09 15.05.01

Welk eiland in de lagune vinden jullie het mooist?

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: