De EU , what ?
De Europese Unie – We zijn er allemaal lid van maar eigenlijk weten we er niet zo veel van.
Daar kan verandering in komen.
Het prachige Leopoldspark in Elsene is sinds kort namelijk de thuisbasis voor een nieuw museum over de geschiedenis van deze Unie, The EU House of History.
Zoals bij alle gebouwen van de EU, kan je dit niet betreden zonder een uitvoerige (echt wel ! ) veiligheidscontrole, wat op zich niet erg is; wat moet, dat moet.
Eenmaal binnen, word je serieus in de watten gelegd door een van de vele medewerkers of stagiairs die ten alle tijde voor je klaarstaan.
TABLET
Via een state of the art tablet wordt informatie aangereikt over alle voorwerpen die in het museum uitgesteld worden. Je zou kunnen zeggen dat je overladen wordt met informatie maar een vernuftig systeem op de tablet laat je toe zelf te kiezen over welk voorwerp je iets meer wil weten.
Het vergt even wat zoekwerk om uit te vissen hoe het precies werkt, maar eenmaal er mee weg, ontvang je een schat aan informatie. En die informatie heb je wel nodig want in de vitrines zelf is er -logischerwijs – niet veel uitleg te lezen. Logisch, want het museum biedt haar informatie in alle mogelijke talen van de Unie aan.
GESCHIEDENIS
Op de verschillende verdiepingen word je ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis van de Unie om via een evocatie van de grootmacht die Europa geworden was, onmiddellijk met de voeten op de grond terug te komen wanneer de tragedie van de wereldoorlogen aangekaart wordt.
We vragen ons nog steeds af of het in een van de zalen geëtaleerde pistool, daadwerkelijk het pistool is dat gebruikt werd door Gavrilo Princip bij het neerschieten van Franz Ferdinand. Wat er ook van zei, indrukwekkend is het wel voorgesteld. (update: na omzwervingen in Sarajevo en Wenen, weten we ondertussen dat het origineel in Wenen ligt.)
Daarna gaat de tijdslijn van de Europese Unie verder met de wederopbouw van Europa na de twee wereldoorlogen. Hierbij kan natuurlijk de passage van de Koude Oorlog niet ontbreken.
LOFZANG
Aan het eind volgt er ook een kritische reflectie over de bedreigingen waar de Unie mee te kampen heeft gehad en waar zij nog steeds mee kampt om als laatste uiteraard de lofzang over de EU te zingen.
Een meer dan kritische bezoeker zou misschien kunnen opwerpen dat het museum één en al propaganda is voor Europa maar dit klopt eigenlijk niet. Het is en blijft natuurlijk het verhaal van de Europese Unie gezien vanuit de ogen van de Europese Unie.
Dit doet echter geen afbreuk aan de inhoud ervan.
Het is zeker een mooie en interessante samenvatting van waar de EU voor staat.
Rue Wiertz 60
1047 Brussels