FR – Napoléon à Arras

NAPOLEON – Het is een intrigerende, rare snuiter die meer dan regelmatig ons pad kruist.

Ok, toegegeven, een zekere fascinatie voor deze man is mij (ons) niet vreemd.

2018-01-04 15.14.51

Op een stormachtige zondag in januari begaven we ons dan ook naar het Museum voor Schone Kunsten van Arras/Atrecht om er de tijdelijke tentoonstelling over Napoleon te bezoeken.

De oude abdij van Sint-Vaast is op zich al een magnifiek gebouw. De gure wind giert er nog door de kieren en spleten van de gaanderijen maar dat maakt de belevenis des te authentieker. In de zomer kan je er zelfs even verpozen op de kasseien van een patio.

De permanente tentoonstelling deden we al een tijdje geleden en is zeker ook de moeite, maar nu was alle aandacht onverdeeld voor de le petit général.

Zelfs voor onze kinderen, die nog onvoldoende de Franse taal machtig zijn, was deze tentoonstelling over onze Corsicaanse vriend een schot in de roos.

Aan de hand van majestueuze schilderijen speciaal overgebracht van het Kasteel van Versailles en enkele interactieve filmpjes, kwamen de verschillende veldslagen van deze zelf-gekroonde keizer in Italië over Egypte tot zelfs in Moskou voor onze ogen tot leven. Het mag duidelijk zijn; hij haalde zijn tactische mosterd uit zijn adoratie van Alexander De Grote, Julius Caesar of Frederik (II) de Grote.

2018-01-04 15.33.56

Wat het leuke aan deze tentoonstelling is, is dat ook zijn persoonlijk leven wat toegelicht wordt.

Via een heuse stamboom worden we met de feiten op de neus gedrukt. Napoleon veroverde niet alle Europa met zijn troepen maar ook door zijn vernuftige en soms sluwe huwelijkspolitiek. Je moet er maar aan denken….

2018-01-04 16.09.24

Over de ons zo gekende slag van Waterloo zelf wordt eigenlijk niet veel verteld, maar daar zijn andere musea genoeg over.

Zijn laatste jaren op Sint Helena daarentegen komen wel aan bod. Van een groot staatsman dus tot een getormenteerde zieke gevangene, the Little Boney.

2018-01-04-16-34-24.jpg

Het is bewonderenswaardig hoe deze tentoonstelling over een onderwerp waar al heel veel over verteld werd en wordt, toch bijzonder origineel uit de hoek komt.

Een aanrader, ook als eerste kennismaking !

De expositie loopt nog tot november 2018.

www.napoleon.versaillesarras.com/nl

Musée des Beaux-Arts d’Arras
Rue Paul Doumer
62000 ARRAS

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: