Creativiteit viert weer feest in Kortrijk – WONDER – Kortrijk Creativity Festival

Creativiteit viert weer feest in Kortrijk – WONDER – Kortrijk Creativity Festival


Perfecte match

Wie ons een beetje kent, weet dat we niet liegen als we volgende zaken vertellen…

  1. We zijn niet vies van een beetje kijken naar design.
  2. Een stukje kunst – in wat voor vorm dan ook – kan er altijd wel bij.
  3. Eventjes mogen piepen op speciale locaties die ander potdicht zitten, is altijd een feest.
  4. We hebben een zwak voor oude industriële sites.

En als dit alles samenkomt in onze eigenste stad Kortrijk, dan moeten we daar natuurlijk heen.


Feest in de stad

Sinds vorig weekend is het weer feest in Kortrijk. Kortrijk Creativity Festival opende voor de tweede keer de deuren (lees hier over de vorige versie). Het zijn trouwens bijzondere deuren die zich openden, namelijk deze van de lege gebouwen van de Van Marcke site aan de Weggevoerdenlaan in Kortrijk, ook wel gekend als de De Coene site met als orgelstukje het prachtige paviljoen van de gebroeders De Coene dat nog dateert van Expo ’58. Iedereen die een beetje Kortrijk kent, kent natuurlijk de eindeloze aaneengesloten rij van loodsen en kantoren van Van Marcke. Het overgrote deel van de site staat sinds de verhuis van Van Marcke naar nieuwere en grotere oorden, al een tijdje leeg. Geen nood, de plannen voor de reconversie krijgen ook al vorm. Als we de geruchten mogen geloven, zou de reconversie op de  ‘meest waardevolle’ manier gebeuren als in ‘met respect voor de site, de omwonenden, en milieu en de toekomstige gebruikers/bewoners’. Hier en daar zou men zelfs richting Denemarken gekeken hebben en dat kunnen we – na onze kennismaking met hun filosofie deze zomer – alleen maar toejuichen. Fingers crossed dus.

Maar terug naar het ‘nu’ want deze site wordt nu tijdelijk opengesteld. Driewerf hoera! Hoe zalig is dat! Qua originaliteit kan deze locatie toch wel tellen. Wil je dus eens rondneuzen op de site van Van Marcke, dan moet je nu een kaartje kopen voor Wonder. Wij wilden dat in elk geval maar al te graag!

 


Hoogmis van creativiteit

De naam zegt het zelf al: creativiteit moet gevierd worden, in al haar facetten en vormen. Creativiteit van jong of minder jong. Creativiteit van zij die nog maar net aan de poorten komen piepen of zij die zich al gevestigde waarden kunnen noemen. Creativiteit met letters, stoffen, geluid, gewoon op papier of zelfs digitaal.

De belangrijkste Kortrijkse spelers op het gebied van design en ontwerpen hebben voor Wonder de handen in elkaar geslagen: Howest, Biënnale Interieur, het Wilde Westen, Leiedal, Hangar K, Designregio Kortrijk, Letterzetter Kortrijk zijn van de partij. Zelfs de Kortrijkse Bib doet mee. Hoe meer creativiteit, hoe meer vreugde.

Kortrijk draagt niet voor niets met trots de bijnaam ‘designstad’.

Het is net die afwisseling die maakt dat het festival heel toegankelijk is, ook voor kinderen. Zij gaan van de ene verwondering naar de andere. Van de beginnende designers van de richting Industrieel Productontwerpen en Digital Arts en Entertainment van Howest, over de meer gevestigde waarden uit de expo ‘We are the next generation’ en ‘Hack the Material’ van Designregio Kortrijk, tot de indrukwekkende Sound Art van het Wilde Westen; de tieners konden alles bijzonder smaken.

Voorts is er nog het verrassende TYYYPOëzie van de bib en de Letterzetter en herkenden we de Timeless Waves van Contrei.live van Leiedal. Het duurde opnieuw niet lang vooraleer de kinderen in de schommels hingen 😉 .

In de laatste hal kwamen we in het walhalla van de designstoelen. Naast het – helaas gesloten – iconisch De Coene Paviljoen (you’ll see), kwamen we op de eigenlijke Biënnale Interieur terecht. En nee, de meer dan 200 stoelen zijn er niet enkel om al kijkend te genieten. De expo heeft namelijk de sprekende titel: ‘Please, have a seat’. Niets leuker voor de kinderen om al deze stoelen één voor één uit te testen. En wees gerust, de stoelen werden meer dan uitvoerig getest. 😉 Het klinkt misschien raar, maar designstoelen kunnen ons wel bekoren. We waanden ons eventjes terug bij Vitra in Weil am Rhein, of iets minder ver in het A.D.A.M. Deze tentoonstelling in ons eigenste Kortrijk past dus in een mooi rijtje.

 


Nemen we de kinderen mee?

Dé cruciale vraag die altijd gesteld wordt. Is het wel iets voor kinderen. Kunnen we onze tieners (en bij uitbreiding natuurlijk de kinderen) daar wel mee naartoe nemen. Is dat wel iets voor hen?

Wat een vraag. Tuurlijk. WONDER is zeker geen saaie boel; ook niet voor de kinderen. Je moet het maar eens proberen. Kinderen houden van design, ze houden ervan om zelf de wat, waarom en hoe vragen in te vullen. Als we verklappen dat er in een van de hallen zelfs een heuse autoscooter staat, moeten we waarschijnlijk niet zeggen waar het het langst duurde vooraleer de kinderen verder wilden gaan. Maar ook dat moet kunnen.

 


Praktische tips en tricks

WONDER loopt nog tot 14.11.2021 en kan je vinden op de oude site van Van Marcke aan de Weggevoerdenlaan,

Een kaartje kan je online kopen en kost 14 EUR pp. Kinderen onder de 12 mogen gratis binnen.

Parking is aan de overkant van de ingang en die is gratis.

Meer info kan je natuurlijk lezen op de website van Wonder.

 


Nog energie over? 

Heb je na je bezoekje nog energie over, dan kan je nog de Kortrijk Creativity City Tour doen. Dit is een wandeling in het centrum van de stad die je langs 30 unieke plekjes doorheen de stad brengt. De wandeling deden we nog niet maar we ontdekten op het plannetje dat we op WONDER meegristen wel al plekjes in de stad die we nog niet kenden. Foei. Daar brengen we binnenkort verandering in.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: