Perfecte match tussen Cultuur en Natuur in Koksijde – Abdij Ten Duinen

Driewerf hoera!

We mogen terug naar zee. We mogen terug ongehinderd het mulle zand tussen de blote tenen voelen. Het strandseizoen is bij deze dus officieel geopend.

Geen kind  zegt ‘nee’ tegen een beetje ravotten op het strand, toch? Lekker uitwaaien met de lentezon op onze snoet om aan het eind van de dag met een tank vol vitaminsea, en – inderdaad – kilo’s zand in de schoenen en broekzakken terug huiswaarts te keren.

Dit keer pikten we het strand van Sint-Idesbald, deelgemeente van Koksijde, uit de Belgische kustlijn, en hier hadden we een goede reden voor.


Blije gezichten

Enkel naar de zee rijden voor de zee en het strand, dat is ons nog niet vaak gelukt.

We hadden een museum op het oog waar we eerst een bezoekje aan zouden brengen alvorens onze duivels te ontbinden op het strand. Zo werd onze uitstap een perfecte combinatie tussen cultuur en natuur. Iedereen tevreden!


Abdij

Zij die Koksijde wat kennen, zullen nu wel al weten over welk museum we het hebben. Het is namelijk bijzonder moeilijk om bij het binnenrijden van Koksijde (ok, op voorwaarde natuurlijk dat je van Veurne komt) het Adbijmuseum Ten Duinen niet te zien. Niet alleen de Zuid-Abdijmolen (die nu op de plaats staat van één van de twee oorspronkelijke abdijmolens, maar eigenlijk uit Veurne komt) trok al wel vaker onze aandacht, maar ook de enorme rode Duinheren die rondom de abdij staan, vielen ons al eerder op.


Veiligheid eerst

Omdat we officieel nog niet van de corona-maatregelen ontslaan zijn, helaas pindakaas, moesten we ons bezoekje aan de abdij wel op voorhand aankondigen. Per tijdslot van 15 minuten kunnen er namelijk maar 9 mensen op de site binnen. Geen nood, deze maatregel maakt het bezoekje niet complex. Alles verliep heel vlot en we werden met open armen ontvangen. Op de website werd ook heel correct aangekondigd dat de video over het leven van de monniken en de VR-experience tijdelijk niet door kon gaan… thx Corona… Alles voor de veiligheid natuurlijk. Ter compensatie kan je het museum en de abdijsite tot eind juni gratis bezoeken, voorlopig enkel wel nog maar in het weekend maar dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Laat ons hopen dat alles vlug normaliseert! Fingers crossed!

Ondanks deze begrijpelijke ingrepen waardoor we niet alles konden zien, genoten we toch van ons bezoek.


Abdijsite

In het eerste deel van onze visite werden we naar de oude abdijsite geleid.  In niet coronatijden zou je aan het onthaal een Google Cardboard bril kunnen verkrijgen, waarmee je op welbepaalde plaatsen van de opgegraven funderingen in 3D zou kunnen zien hoe het er ten tijde van de bloei van de abdij moet hebben uitgezien. Maar we zijn natuurlijk nog steeds in de Corona, dus dit was niet mogelijk. Zonder die 3D is dat natuurlijk wat moeilijker maar met wat verbeelding  en door het lezen van de infobordjes konden we de wat-wie-hoe-vragen wel oplossen en zagen we de cisterciënzer monniken en de lekenbroeders door de verschillende kloostergangen, binnentuinen en zelfs de enorme kerk ronddwalen. Best indrukwekkend, want datgene wat we zagen, was enkel een deel van de gigantische van de abdijsite van weleer. En gigantisch is toch wel een 10.000 hectare…dus écht enorm!  Eenmaal thuis konden we via de website van het museum (waarop de filmpjes staan) toch een idee krijgen van wat we hadden kunnen zien. Interessant. En 3D of niet, het blijft een mooie site om eens op rond te lopen.

 


De Zalige Idesbald

In het museum zelf werd ook het leven van de zalige Sint-Idesbald uit de doeken gedaan. Zo weten we ineens hoe Sint-Idesbald aan de naam komt. Nee, we vertellen het niet, daarvoor moet je natuurlijk zelf naar het museum 😉 .

Verder werd een goed beeld gegeven van het leven de verschillende bewoners van de abdijen van de cisterciënzers, van lekenbroeder over novice tot abt. Bijzonder verrast waren we om te zien dat deze orde over gans Europa vestigingen had. De leuze ‘een abdij stichten, is land winnen‘, is dus niet gelogen.


Lego scoort altijd

Het absolute hoogtepunt voor de kinderen was uiteraard de gigantische maquette van de abdij gemaakt in LEGO. Niet alleen kregen we hier een heel mooi beeld van hoe de abdij er moet hebben uitgezien, maar kregen de kinderen onverwacht ideetjes hoe ze bijvoorbeeld een boerderij in Lego konden maken, maar ook kraaien, schapen of een krop sla. Boyz will be boyz…

Toegegeven, de film van Stijn Coninx en de VR-experience waarvan een trailer op de site van het museum bijzonder aanlokkelijk leek, zou het bezoek nog leuker gemaakt hebben. We zullen dan ook met plezier nog eens teruggaan wanneer ook die onderdelen terug uitgerold kunnen worden.  Beloofd.

 


Belofte maakt schuld

Ook de andere belofte hielden we, het stukje cultuur en geschiedenis werd afgesloten met een stukje natuur. Wij zochten dus het strand op. Parkeren deden we alvast op de parking aan de eyecatcher van Sint-Idesbald, Acqua Scivolo, oftewel de rechtopstaande kerk geïnspireerd op de Abdij Ten Duinen, toepasselijker kon natuurlijk niet. Dit kunstwerk dateert uit de eerste editie van Beaufort, waardoor we alweer zin kregen om dit beeldenpark langsheen de kust verder te ontdekken… Maar dat zal voor een andere keer zijn.

Een obligaat ritje op een billekar en (eindelijk nog eens) een restaurantje sloten deze perfecte dag af.

En inderdaad…

We keerden terug huiswaarts met een volle tank vitaminsea en een auto vol zand-verstekelingen. Ach, dat hoort er gewoon bij!

 

 

 

One thought on “Perfecte match tussen Cultuur en Natuur in Koksijde – Abdij Ten Duinen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: