De eerste zon op onze snoet in Mons-en-Pévèle

🇫🇷

DE HEERLIJKE EERSTE ZONNESTRALEN

Eindelijk een paar dagen waar de zon écht door de wolken geraakt. Het werd tijd. Want die donkere winterdagen, pff, niet echt bevorderlijk voor ons humeur. Dus… nu de zon haar slag thuis gehaald had, moesten we wel naar buiten.

En dat de temperaturen rond het vriespunt draaiden, dat hoort er in deze tijd van het jaar gewoon bij.

 

PEVELENBERG

Pevelenberg in Noord-Frankrijk leek ons deze keer wel fijn om die frisse neus te halen.

Pevelenberg, oftewel Mons-en Pévèle, dat kenden we al van naam. Niet alleen ligt daar een van de bekendste secteur pavé van de helleklassieker Paris-Roubaix, maar het is ook de mythische plaats waar in 1304 de grote wraak van de Fransen op de Vlamingen plaatsvond. Je weet wel.. de Fransen vonden het niet zo leuk dat ze in Kortrijk de Guldensporenslag verloren hadden; remember?

Hoe groot de reputatie van Mons-en-Pévèle is, zo klein is het dorpje. Eigenlijk is het een typisch gezapig Noord-Frans dorpje met een kerk in het midden, enkele cafés en een paar schooltjes. Maar een dorpje moet niet groot zijn om groots te zijn.

 

 

 

EN DAT ZICHT …WAW

En het zicht vanaf de getuigenheuvel… manmanman… wat een zicht ! Echt eentje om U tegen te zeggen – zeker zo met die prachtige ondergaande zon; puur genieten.

2019-01-20 17.04.04

 

EEN MUSEUM(PJE) OM AF TE SLUITEN

Na een wandeling van iets meer dan 11 kilometer, zagen we dat er op de bovenverdieping van de dorpsbibliotheek een kleine sympathieke tentoonstelling was over de befaamde slag van Mons-en-Pévèle van 1304. In dit kleine museum nemen ze meteen ook de slag van Bovines van 1214 mee. Leuk gedaan.

En wij? Wij waren natuurlijk heel blij met dat streepje cultuur ! Iedereen tevreden dus.

 

 

De wandeling zelf haalden we van Visorando; lekker makkelijk om toch maar niet verloren te lopen op de talrijke wandelpaden.

 

Waar gaan jullie graag wandelen?

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: