De Klankmakerij in Dranouter – daarom moet je er zéker met tieners naar toe!

De Klankmakerij in Dranouter – daarom moet je er zéker met tieners naar toe!


Natuurlijk doet Dranouter een belletje bij ons rinkelen; een muzikaal belletje zelfs 😉. Van de Klankmakerij hadden we daarentegen nog niet gehoord.

En dit: het West-Vlaamse Dranouter is een deelgemeente van Heuvelland. Iedereen kent uiteraard het Folkfestival van … Dranouter right. Toch?

En die Klankmakerij? Daar zouden we iets heel leuks rond muziek kunnen doen. DOEN, inderdaad 😉 .


* Klankmakerij is dus GEEN museum

De Klankmakerij is dus in de verste verte geen museum over muziek. Het is een Klankmakerij.

Wat die Klankmakerij dan wel precies inhield, daar bleef hun website wat mysterieus over. Het muzikale mysterie klonk aanlokkelijk genoeg om op een druilerige zondagnamiddag richting voet van de Monteberg en de Kemmelberg te trekken.


Mysterie van de Klankmakerij

Het mysterie van de Klankmakerij werd snel onthuld. Bij het kopen van ons ticketje kregen we onmiddellijk te horen dat we een spel zouden spelen. Hoe COOL is dat! In plaats van kijken en luisteren naar muziek, zouden we zelf iets moeten doen. De aandacht van de tieners was meteen 100%.

Met zijn vijven konden we gelukkig allemaal in hetzelfde team. Correctie, we waren dan wel één team maar we speelden wel tegen elkaar. Na vlug een groepsnaam gekozen te hebben, stapten we elk met een eigen gekleurde pion op de eerste verdieping het spel binnen. Het competitiebeest was onmiddellijk wakker!

Eenmaal het ‘spelbord’ opgelopen, vielen we van de ene verbazing in de andere. Zo mooi aangekleed. Zo origineel. Zo gezellig! Zo goed! Zo leuk en verrassend! Waw.

Zonder al te veel te verklappen (we willen de verrassing voor jullie niet verpesten 😉), kunnen we wel meegeven dat je in een groot ganzenbord enkele bijzondere opdrachten krijgt waar de eigenlijke punten gescoord moeten worden. En die uitdagingen zijn echt superleuk om doen. Niet alleen onze kennis werd getest, maar ook worden onze muzikale talenten op een ludieke manier getriggerd. #humhum

Moet het gezegd: we hadden een superleuke namiddag! Zonder ook maar iets te overdrijven kunnen we zeggen dat de Klankmakerij in de hoogste regionen van uitstapaanraders verzeild is geraakt.


Wat vonden de tieners van de Klankmakerij?

De Klankmakerij is echt iets voor tieners.

Eerlijk?

We dachten dat de Klankmakerij eerder op jonge kinderen/kleuters mikte maar niets is minder waar. Het feit dat tieners al wat kennis hebben van muziek, festivals, muzikanten, liedjesteksten, maakt dat ze ook écht zelf kunnen meedoen aan het spel. We speelden dus echt met vijf tegen elkaar. Dikke fun dus !


Ff praktisch

Vergeet zeker niet je plekje te reserveren. De plekken zijn namelijk door het concept beperkt. We gingen op de bots en konden gelukkig het allerlaatste plekje nog innemen. Fieuw.


Panorama, concertje, workshop of festival meepikken in de Klankmakerij?

De Klankmakerij zit in hetzelfde gebouw als het Muziekcentrum Dranouter. Wil je meer muziek horen of zelf wat muziek spelen, dan kijk je vooraf best eens op de kalender van het muziekcentrum. Misschien kan je je bezoekje aan het Muziekcentrum wel combineren met een leuk streepje muziek.

Bovendien kan je vanaf voorjaar 2023 normaalgezien op het dak van het muziekcentrum genieten van een panorama over de uitgestrekte velden richting de getuigeheuvels. We zullen dus nog eens moeten teruggaan.

En dat folkfestival… Met schaamrood op de wangen moeten we bekennen dat we er nog nooit waren. We zullen hier deze zomer eens verandering in moeten brengen want de line-up van de voorbije jaren is echt wel dik ok.


In de buurt van de Klankmakerij

Als je toch naar dit deel van de Westhoek afzakt, kan je maar beter de Westhoek goed verkennen. Er liggen een aantal pareltjes! Wist je trouwens dat je – niet ver van de Klankmakerij trouwens – er ondergronds kan gaan? Er ligt namelijk een prachtige commandobunker uit de Koude Oorlog die je kan bezoeken.

En dan is er uiteraard altijd die fantastisch mooie natuur. Een stevige natuurwandeling in Mesen is bijvoorbeeld altijd een goede optie.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: