D – Wolfsburg – Autostadt

🇩🇪

Elke onderneming heeft zo wel haar prestigeprojectjes, de ene al wat groter dan de andere; de ene al wat extravaganter dan de andere.

Van het extravangante type is ongetwijfeld het prestigeproject van de Volkswagen-groep in Wolfsburg.

Aan het eind van de 20ste eeuw vond men bij Volkswagen dat het eigenlijk wel jammer was dat hun archief, lees: een gans arsenaal aan prachtige unieke auto’s, opgeslagen stond in kratten en niemand die ooit te zien kreeg. Er werd dus naar een oplossing voor dit ‘probleem’ gezocht.

Uiteindelijk kwam men op het idee om op de grootste site van Volkswagen een belevingscentrum voor liefhebbers van het merk te maken.

3

Deze site ligt in Wolfsburg. Ze is niet alleen de grootste fabriek van Volkswagen; het is ook de site waar de allereerste Volkswagens van de band rolden. Het is misschien nu een voetnoot in de geschiedenis maar het was Hitler die ervoor gezorgd heeft dat hij, met een ontwerp van Porsche, een voor iedereen betaalbaar voertuig kon maken waar 2 volwassenen en een kind of 3 soldaten en een mitrailleur in plaats konden nemen… Om de arbeiders die in deze fabriek werkten, een onderkomen te geven, werd een nieuwe stad opgericht en zo ontstond Wolfsburg. Of hoe alles met alles samenhangt.

2015-07-24 14.46.23

Terug naar het prestigeproject. Men zag het groot, bijzonder groot.

Het komt er op neer dat elk merk van de groep een eigen paviljoen krijgt waar je auto’s van dat merk kan bewonderen of gewoon de laatste nieuwe modellen kan zien.

1

Maar die omschrijving is té flauw en doet de werkelijkheid oneer aan.

Kosten noch moeite werden gespaard om dit uithangbord van de groep te doen slagen. Het is uiteindelijk een werk van 400 architecten geworden en kostte niet minder dan 435 miljoen Euro… onmogelijk?

Als je op de site loopt, zal je onmiddellijk beseffen dat dit inderdaad mogelijk is. Prachtige gebouwen met de nieuwste snufjes, auto’s die uit een muur komen, fonteinen die je zelf kan aansturen, mistgordijnen, enorme vijvers, perfecte grasmatten, personeel op elke hoek, perfect afgestofte auto’s, … noem maar op. Een lust voor het oog.

2015-07-24 13.55.37

Als prestigeproject kan dit wel tellen.

2015-07-24 13.59.34

Nog een uitsmijter voor de liefhebbers. Als je een Volkswagen wil kopen met 0 kilometers op te teller, moet je ook in Wolfsburg zijn. Ze plaatsen je auto dan speciaal jou in de Autoturme en laten die in jouw aanwezigheid uit de toren zakken zodat jij de eerste kilometers ermee kan rijden. Voor de liefhebbers dus…

5

 

Als je er passeert, moet je er zeker eens binnenspringen. Je zal het je niet berouwen.

En in de schaduw van dit hele circus kan je nog snel eens een blik werpen op de arena van de voetbalclub Wolfsburg, in een niet zo ver verleden de thuishaven van Kevin De Bruyne.

Link naar de website

3 thoughts on “D – Wolfsburg – Autostadt

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: