Design van het Derde Rijk – DEN BOSCH (NL)

Design Museum De Bosch

Er is wel wat rond te doen: “Design van het Derde Rijk“, een tentoonstelling . Nu, als geïnteresseerden in geschiedenis en esthetiek konden we niet achterblijven om eens langs te lopen in het design museum in ’s Hertogenbosch (of in de volksmond ‘den Bosch’). Belangrijk om weten, je moet je op voorhand reserveren, anders geraak je er niet in!

Eenmaal binnen, merkten we wel dat het toch iets scherper en formeler was dan normaal. Er mochten bv. geen foto`s genomen worden (iets met de bruikleencontracten voor de voorwerpen uit privé-verzamelingen), hetgeen we dan ook gerespecteerd hebben.

The value of history is, indeed, not scientific but moral: by liberalizing the mind, by deepening the sympathies, by fortifying the will, it enables us to control, not society, but ourselves — a much more important thing; it prepares us to live more humanely in the present and to meet rather than to foretell the future.”
Carl Becker, 1873-1945, U.S. historian

De familiekamer

Voor het eerste deel van de tentoonstelling, stuurt de lift ons naar de bovenste verdieping van het – overigens schitterend – gebouw.

Bij het uitstappen, werden we opgewacht door een hartelijke museum-medewerkster die ons naar de ‘familiekamer’ leidde. Op onze reservatie hadden ze opgemerkt dat er inderdaad kinderen mee zouden komen, puik werk !  Om te vermijden dat kinderen zomaar in de tentoonstelling gesmeten zouden worden, wilde men de bezoekende kinderen eerst was duiding geven. Goed natuurlijk om hier aan te denken al was dat voor ons niet echt nodig.

Toen de vriendelijke dame fits had dat onze kereltjes al heel wat duiding hebben, mochten we doorgaan, maar niet zonder dat de kinderen nog een doe-boekje meekregen.

Op deze verdieping kregen we eerst een video te zien met een chronologie van de ontwikkeling van Nazi Duitsland, waarbij ook specifieke objecten in getoond werden. Dit gaat van de toorts van de olympische spelen in Berlijn tot een radio die in het modale Duits gezin gebruikt kon worden.

“The present is the past rolled up for action, and the past is the present unrolled for understanding.”

Vitrines en audiogids

Een verdieping lager kan je de eigenlijke tentoonstelling bezoeken.  Aan de hand van een goede audiogids worden er telkens verschillende elementen van de maatschappij en de visie van de partij uitgelegd. Antisemitische posters, de iconische Stahlhelmen, de barakken van de concentratiekampen, postzegels met de Führer op,…je kan ze allemaal terugvinden in de talrijke vitrines.

Polemiek terecht ? 

Hier komen we dan ook onmiddellijk terug op de polemiek rond de tentoonstelling. De objecten die er uitgestald liggen, zijn objecten die je her en der in vele andere musea kan vinden, zonder dat er daar ooit een haan naar gekraaid heeft. Het zijn authentieke objecten die bij de tijdsgeest horen, die de belichaming zijn van een heel donker en verkeerd gedachtegoed. Maar net daarom zijn ze ook belangrijk om te tonen en de kijker mee te nemen in de vreselijke historie dat het geworden is. Polemiek nodig? Volgens ons, zeker niet.

Onze beoordeling: dit is een heel degelijke overzichtstentoonstelling die de nadruk legt op het design aspect van de NSDAP partij en al wat daar bij hoorde. Het gaat niet over de oorlog, wel over de getikte propaganda machine die dood en verderf gebracht heeft en nog steeds nazindert in Europa.

En dat doe-boekje ? Dat hebben we pas in de auto bekeken. De eigenlijke tentoonstelling is voor de kinderen zelf ook heel interessant en voldoende duidelijk.

Nog tot midden januari in het Design Museum in ’s Hertogenbosch.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: