To Bruegel or not to Bruegel ? – Hallepoort (BXL)

KNIGHT IN SHINING ARMOR

Ridders en kastelen; die hebben hier in huis altijd al een stapje voor gehad (amongst others). Hier geen sprookjes over lieflijke prinsessen (al doen die misschien zijdelings wel eens mee) maar wel over stoere ridders in blinkende harnassen op met goudbrokaat getooide rossen. De verkleedpartijtjes hebben we ondertussen wel gehad. De boeken over het onderwerp in de boekenkast zijn er nog, maar die zijn tot op de draad versleten en dus veeleer decoratie dan leesvoer. Maar het blijft Hot. Getuige hiervan de weinig, als in geen, energie die we op zaterdagmorgen moesten opsouperen om de kroost warm te krijgen voor een bezoekje aan de enige overgebleven stadstoren van Brussel.

Het gaat natuurlijk om de Hallepoort; daar in dit onderste hoekje van de Brusselse kleine ring. We zijn al vaak in Bruxelles-ma-belle geweest maar daar waren we nog niet echt geweest.

Back to Bruegel

Met de recente opening van de tijdelijke tentoonstelling Back to Bruegel leek ons het ideale moment aangebroken om nog eens met plezier richting onze hoofdstad te rijden. Het aanbod klonk in elk geval aanlokkelijk. We zouden iets over de geschiedenis van de poort en de stad te weten komen, én er zou iets over Bruegel zijn; mét een VR-experience! Meer was niet nodig om pijlsnel de jassen bijeen te sprokkelen en richting Brussel te rijden.

Gevonden

Pal op de grens van Brussel met Sint Gillis, moet je niet lang zoeken om de poort te vinden. Je zou al veel moeite moeten doen om naast deze mastodont te kijken. En verrassend genoeg staat deze 14de eeuwse stadspoort midden in het groen. Altijd een leuke verademing!

 

Audiogids

Eenmaal binnen, krijg je een audiogids (jiha) die je tijdens het bezoek aan het museum meer informatie zal geven. Achteraf zagen we op de site van het museum dat er voor de kinderen een afzonderlijke audiogids zou geweest zijn… Niet erg dat ons dat niet verteld werd; de ‘normale’ audiogids was ook voor de kinderen goed te begrijpen.

Trapje omhoog

Via een ongelooflijk bijzondere trappenhal kon je vervolgens op de eerste verdieping terecht. Nee, geen kleine kamertjes of achterafkamertjes die je moet doorkruisen. Er is slechts 1 ruimte, maar wat voor één. Imposant en … ridderlijk ! Dat kan ook gezegd worden van hetgeen er te zien is. Er staat niet bijzonder veel maar het is wel de moeite om te zien. Alleen al de twee oudste opgezette paarden ooit (als in ‘ever’ – hoe cool is dat!) zijn er te zien; dat van Albrecht en van Isabelle, je weet wel die aartshertogen.

on-ge-lo-fe-lijk.

 

Bruegel

Een verdieping hoger ga je binnen in de tijdelijke tentoonstelling ‘Back to Bruegel’.

De titel dekt niet echt de lading; dat moeten we toch eventjes meegeven. Het is niet Bruegel zelf die centraal staat maar wel de tijd van Bruegel. Je gaat dus terug naar de tijd waarin Bruegel leefde en dit op een bijzonder originele manier. Op de tweede én de derde verdieping krijg je een VR-bril opgezet en neem je, vertrekkend uit een viertal schilderijen van Bruegel – jaja, hij doet toch wel mee -, een tijdreis naar de 16de eeuw.

Toegegeven, als je staat te wachten om zo een VR-bril aangemeten te krijgen, lijkt de tijd traag te gaan, maar eenmaal de bril op, vliegt de tijd zo voorbij. Echt mooi gedaan. Je wordt meegezogen in het verhaal. Missie geslaagd dus.

En tijdens het wachten, kan je gerust nog wat snuisteren in de vele kijkkasten die er te zien zijn.

Uitzicht

Vergeet zeker niet om ook naar de bovenste verdieping te gaan. Daar kan je genieten van een uitzicht over dit deeltje van Brussel. Nee, van daaruit heb je geen vergezicht maar wel onder andere een zicht op de koepel van het Justitiepaleis of zelfs het Atomium. Altijd leuk. En mocht je het afvragen, denk maar niet dat de ‘verrekijkers’ die op een muur gericht zijn, verkeerd geïnstalleerd zijn (wat wij dus wel dachten) , Kijk er maar eens in en je zal – opnieuw – verbaasd zijn. Je krijgt namelijk een blik op hoe Brussel er in de 16de eeuw uitzag.

 

Wat vonden we ervan?

Ondanks het feit dat we verwacht hadden meer over Bruegel te weten te komen, kunnen we echt wel aanraden om eens in de Hallepoort binnen te gaan. Het is echt de moeite, het gebouw alleen al ! En natuurlijk ook de VR-experience was zeker het ommetje waard.

Hier kan je er meer over vinden.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: