Audio- wat ?
Een museum met een audiogids ! Wij zijn voor. Het afrekenen aan de kassa van het museum gaat steevast gepaard met de vraag ‘is er ook een audiogids?‘. En als die er is, nemen we die a.l.t.i.j.d, en dat voor iedereen één afzonderlijk.
En als die dan nog eens goed blijkt te zijn, kan ons bezoek niet meer stuk.
Maar wat is dat nu een goede audiogids?
We zeggen niet dat we de waarheid in pacht hebben maar we hebben toch wel al heel wat audiogidsen in onze handen gehad. Noem ons dus gerust ‘ervaringsdeskundige’.
Properkes ✨
Beginnen bij het begin.
Het klinkt misschien stom, maar het is altijd fijn en geruststellend als je een audiogids in handen krijgt die toch eventjes proper gemaakt werd. Uiteindelijk hou je de gids tijdens je bezoek heel de tijd in je handen en tegen je hoofd. Zo doe jij het, maar zo deed ook je voorganger(s) het. Zoals gezegd, het kan een beetje stom klinken. Maar net zoals bij de kar in een warenhuis, is het hier ook zo. Eenmaal je er aan gedacht hebt, kan je er niet meer niet-aan-denken.
Als bezoeker kan je zelf ook snel eens met een doekje er over gaan. Wat we ook wel eens doen, is onze eigen oortjes gebruiken. Deze passen zo goed als steeds op alle audiogidsen.
No prob 🔉
Klinkt logisch. De audiogids moet werken. Niets is zo frustrerend als ergens in de loop van het bezoek vast te stellen dat de batterijen van de gids plat zijn en je terug naar de ingang moet om een nieuw exemplaar te gaan halen. Nu, niet onoverkomelijk maar gewoon frustrerend.
Audio 🎧
Je hebt ze in alle maten en gewichten; lang, kort, met oortjes, zonder oortjes… Je hebt er met koptelefoon op de oren of zwevende koptelefoons. We hebben onze voorkeur maar eigenlijk vallen we op dit vlak niet zo vies. Past het niet, nemen we onze eigen ‘oortjes’ ( als we ze niet vergeten zijn, of course).
Stem 🎤
Waar de eerdere punten niet onoverkomelijk zijn, is de ‘stem‘ echt wel cruciaal .
Niet voor niets wordt van sommige mensen gezegd dat ze ‘een stem hebben voor de radio’.
Een stem maakt of kraakt een audiogids. Echt waar. De informatie mag nog zo interessant zijn, als die ingelezen wordt door een computerstem, is de gids eigenlijk zo voor de vuilnisbak. Meer nog, een warme innemende stem kan je zo doen vergeten dat je eigenlijk niet veel extra informatie te horen krijgt. Je wordt door die stem meegesleurd in het verhaal dat alles wat verteld wordt meteen bijzonder klinkt.
Meerdere stemmen gebruiken, kan natuurlijk ook; al spreekt het voor zich dat dit enkel mogelijk is wanneer de audiogids je een steeds verder uitlopend verhaal wil vertellen.
Piece of cake 🍰
Dit spreekt voor zich. Hoe je met de gids moet werken, moet een vanzelfsprekendheid zijn. Logic takes you from A to B.
Voor audiogidsen is dat meestal een evidentie. Je tikt gewoon het gewenste nummertje in of je richt naar een zendertje en klaar is kees. Steeds vaker wordt geen audiogids aangeboden, maar wel een tablet. En daar kan de vanzelfsprekendheid soms wel eens wat ver te zoeken zijn.
Als de audiogids een belevenis wil oproepen via een verhaal dat doorheen de hele tentoonstelling verder loopt, kan het zijn dat je geen nummertjes moet intikken bij een tentoongesteld item maar dat je een verhaal krijgt in een ruimte. Dat is zeker een concept dat werkt. Een goed voorbeeld hiervan is de audiogids in Bois du Cazier.
Voor kinderen ? 🧒
Moet er een afzonderlijke gids zijn de kinderen? Dat kan, maar dat hoeft niet. Met een klein beetje moeite kan het verhaal dat verteld wordt, echt wel zowel voor de grote als voor de kleine oortjes gepast zijn. En het leuke aan eenzelfde verhaal, is dat het nadien makkelijker is om er bij een koffietje nadien nog even als gezin over door te bomen. Nu, sowieso hebben wij het persoonlijk niet zo voor speciale rondleidingen of doe-boekjes voor de kinderen.
Lengte ⏱️
Niet te kort en niet te lang. Du-uh. Inderdaad, klinkt logisch. Maar is hetgeen je per nummertje of plaats te lang of te kort, is de kans groot dat je uiteindelijk het eind van de audiogids niet zal halen. Zonde toch.
Wat is ideaal ? Voor een verhalend-concept, is een paar minuten de max. Bij uitleg per nummertje (dus per tentoongesteld item) is 2 minuten misschien wel echt de max. Indien er toch nog veel meer info achter zit, dan kan je soms verdiepen met een tweede nummer.
Voldoende aanbod – maar ook niet te veel #️
Bij een audiogids waarbij je een globaal verhaal krijgt doorheen heel de expositie, moet je in elke nieuwe ruimte een nieuwe aanvulling krijgen. Punt.
Wanneer je zelf je nummertjes moet intikken, en zo zelf een selectie moet maken wat je wil horen, moet je in elke ruimte een keuze kunnen maken. Zo komt het wel eens voor dat je aan het eind van de expositie, geen nummertjes meer aangeboden krijgt. Jammer want dat voelt als een gemis.
Pas op, bij een nummertjes-concept mag er natuurlijk geen keuzestress optreden. Dus, niet bij alles wat er staat, moet iets verteld worden.
Extra – niet wat je al kan lezen 👁️🗨️
Het is fijn dat hetgeen je hoort, niet hetzelfde is als dat wel je in het museum of de expositie kan aflezen.
Je moet echt de meerwaarde van de audiogids kunnen ervaren. Geef toe, als je rondloopt en je naar de gids aan het luisteren bent om plots gewoon op een paneel de tekst mee te kunnen lezen, is dit gewoon niet fijn.
Taal 🌐
Natuurlijk hebben we het liefst een gids in onze moedertaal; vooral voor de kinderen die – voorlopig althans – het makkelijkst hun weg vinden met een Nederlandstalige gids 😉😏.
Aarzel echter niet om toch die anderstalige gids te nemen. Je luistert dan gewoon zelf en vertelt hetgeen interessant is aan de little ones.
Maar eigenlijk begrijpt de youtube-generatie wel hier en daar iets uit een Engelstalige gids. Doen dus.
Je zal trouwens verbaasd zijn dat zelfs ergens in een of andere uithoek, er toch een Nederlandstalige gids is. Het vragen waard.
Conclusie
Wat is nu een goede audiogids (voor ons) ?
Eentje die een originele inhoud meegeeft, verteld door een warme stem / stemmen waarbij je meegezogen wordt in de belevenis.
Ken je een goede audiogids die we misschien nog niet zouden kennen OF heb je zelf een audiogids en wil je ons oordeel er over, aarzel dan niet om ons te contacteren ! 😉