Een rondje BELFAST …

Afbeeldingsresultaat voor northern ireland emoji flag

Sunday bloody sunday

Belfast … Een stad die bij onze generatie zó bekend in de oren klinkt; al is dat vaak niet positief. Wij, kinderen uit de jaren ’70 en ’80, zijn opgegroeid met de verhalen over het IRA. Sinn Fein, Lockerbie, de Paasopstand of met liedjes als Sunday Bloody Sunday of Zombie.

Positief

Gelukkig is dat allemaal achter de rug (zo dachten we toch) en is Belfast nu voor meer positieve zaken bekend; denk maar aan het prachtig museum over de Titanic of aan de filmstudio’s waar Games of Thrones opgenomen wordt.

De hoofdstad van Noord-Ierland zou dus zeker aangedaan worden op onze rondrit door het Britse eilanden.

Uitvalsbasis

We verbleven in appartement met zicht op de jachthaven, de Divis én op het Titanic museum. Wat een zicht… dat was puur genieten van ontbijt tot avondeten.

2017-07-31 21.27_edited

Wat had je gedacht, dat we enkel van dat mooi zicht zouden genieten en niet op stap zouden gaan? … no way… wij dus op trot, op zoek naar al het moois dat Noord-Ierland te bieden heeft.

We geven jullie dan ook met heel veel plezier onze mooie plekjes in en om Belfast.

 

– TITANIC MUSEUM –

Dit museum kan op geen meer iconische plek gelegen zijn. Sinds 2012 is dit pareltje van architectuur op de plaats waar destijds de werf van het wereldvermaande schip lag, dé landmark van Belfast.

In het museum kan je – hoe kan het ook anders – meer te weten komen over het reilen en zeilen (en natuurlijk de ondergang) van het schip.

We schreven er al eens meer uitgebreid over.

Het museum is echt een must-see als je naar Belfast gaat.

Neem ook de tijd om niet alleen het museum zelf te bezoeken maar ook de site er rond. Het is moeilijk om het goed te kunnen bevatten, maar daar waar we liepen, stond effectief de Titanic ! Hoe cool is dat !

 

 

– CRUMLIN ROAD GOAL –

Hadden we dat even mis toen we dachten dat de strijd tussen Katholieken en Protestanten al lang gestreden is, en dat we er in Belfast geen sporen meer zouden van terug te vinden zijn.

Niets is minder waar.

Nu, in Belfast viel het al bij al wel mee. Hier en daar zie je wel wat van opruiende graffiti maar daar blijft het bij. Ca va dus nog, niet?

Maar hier en daar overvalt de geschiedenis je toch en krijg je het verhaal van de polemiek in your face. En zo een plaats is de Crumlin gevangenis ontegensprekelijk.

Via een bevlogen gids krijg je het verhaal van de – nu in onbruik geraakte – gevangenis waar destijds de oproerkraaiers naargelang hun geloof in die of net die andere gang, opgesloten zaten. Je krijgt ook allerlei sappige verhalen te horen over ontsnappingspogingen of de trieste verhalen over terechtstelling in een eigenlijk niet zo heel ver verleden.

 

 

– GIANT’s CAUSEWAY –

Een stukje natuur is altijd mooi meegenomen; zeker als het een stukje natuur is van het uitzonderlijke type.

Een bezoekje aan de basaltzuilen van de Giant’s Causeway stond dat ook met stip op onze bucketlist voor Noord-Ierland.

Dit moet je gewoon gezien hebben.

Luisterend naar de legende van de reus Finn McCool wandelden we het gangpad naar de eigenlijke causeway af. Het is niet verwonderlijk dat de mensen aan dit unieke schouwspel van de natuur een verklaring wilden geven. Het is ronduit fenomenaal.

Maak wel niet dezelfde fout als wij maakten. … Vol goede moed en genietend van een mooi zonnetje begonnen we de afdaling te maken en wandelden we verder de kustlijn af. Van over de zee kwamen plotsklaps rollende donkere – heel donkere – wolken. Nooit hadden we kunnen vermoeden dat we doorweekt (in het West-Vlaams soppenat) naar de auto zouden moeten teruggaan. Tja, niets onoverkomelijk natuurlijk en…. een verhaal om nooit meer te vergeten en een reden om eventjes te gaan shoppen… 😉

 

 

– LONDON DERRY –

Heb je de kans om naar London Derry te gaan, niet twijfelen, gewoon doen !  De sfeer die er hangt, hou je niet voor mogelijk en is niet in woorden te vatten.

Als je denkt dat de lokale bevolking het verleden inmiddels een plaats heeft kunnen geven, heb je het wel lekker mis.

Rondslenterend door de stad weet je heel goed of je in het katholieke, dan wel het protestantse gedeelte loopt. Overal, maar dan ook overal politiek geïnspireerde graffiti, affiches, stickers, muurschilderijen… niet te schatten. Instinctief ga je zelfs op den duur over je schouders kijken, terwijl je toch niets te vrezen hebt. Je voelt je er niet onveilig maar de beladen sfeer maakt wel dat het lijkt alsof de riots elk moment kunnen losbarsten.

Maar zoals gezegd, als je de kans hebt, moet je er zeker eens rondlopen. De muurschilderijen zijn fan-tas-tisch !

Het is iets unieks.

 

 

 

– ULSTER MUSEUM –

Nationale musea zijn altijd een bezoekje waard en dit museum is er geen uitzondering op.

Op een regenachtige dag, zoals je er wel veel kunt hebben in Noord-Ierland, kuierden we rond in dit museum en zagen van alles; gaande van schilderijen, over originele stenen, fossielen, opgezette dieren, enzovoort. Voor de liefhebbers, geïnspireerd op het fameuze (en prachtige) tapijt van Bayeux, kan je in het Ulster museum ook een dergelijk tapijt bewonderen, niet over Willem de veroveraar maar wel over Game of Thrones.

Wandel zeker ook eens rond in de buurt van het museum want die is ook de moeite waard.

 

 

De roadtrip

In die roadtrip maakten we nog kennis met Glasgow, Edingburgh, Londen, Oxford, Athlon, en Dublin.

We vaarden met de nachtboot van Zeebrugge naar Hull waarna we in Schotland een eerste verblijf hadden. Daarna gingen we met de ferry van Cairnryan naar Belfast. Na een verblijf in Belfast, reden we verder naar Ierland en sliepen we in een B&B in het schitterende en rustige Shannonbridge. Met een tussenstop in Dublin vaarden we tenslotte van Dublin naar Holyhead om van een laatste stukje vakantie in de buurt van Londen te genieten.

 

Blijven jullie altijd op 1 plaats of zijn jullie ook verslaafd aan roadtrips?

3 thoughts on “Een rondje BELFAST …

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: