Ensor in Oostende

Ensor in Oostende


Oostende = Ensor = Oostende

Oostende ademt James Ensor. De schilder is haast niet los te koppelen met onze Koningin der Badsteden.

Een Galerij, woontorens of zelfs een woonzorgcentrum… voor alles vond men wel inspiratie bij de geboren en getogen Oostendenaar.

Sinds de zomer van 2020 is er op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan nu ook het prachtige vernieuwde ENSORHUIS. Tijd dus voor een bezoekje!


Ensor-Wat? 

De term Ensor-huis kan letterlijk genomen worden. Het Ensorhuis is effectief het huis van Ensor; deels toch. Het zijn de muren waar hij woonde, werkte, sliep en at als hij in Oostende was. Maar het Ensorhuis is meer dan dat. Het statige hotel Hotel Providence Regina dat aanleunde aan het ouderlijke huis van de schilder onderging een spectaculaire renovatiebeurt en vormt nu één groot geheel met het Ensorhuis. Toepasselijk is het wel want Ensor kwam meer dan geregeld over de vloer in dat hotel én de eigenaars ervan werden herhaaldelijk door de schilder geportretteerd.

 

Het bijzondere verhaal van het hotel én het feit dat verschillende ruimtes van het woonhuis met heel wat authentieke elementen doorspekt is geeft het een authenitieke sfeer. Het lijkt alsof de schilder elk moment terug thuis kan komen, en dit geeft natuurlijk die extra dimensie aan het museum waar wij zo van houden.


Ensor-wie?

Nee, het museum heeft nooit de bedoeling gehad om een overzicht te geven van alle werken die de kunstenaar gemaakt heeft. Geen overzichtstentoonstelling dus. Sterker nog, op geen enkele muur hangt een origineel werk. For real. Klinkt misschien bizar maar de reproducties die er hangen, zorgen dat je de geest van de schilder wel degelijk door de ruimtes ontwaart.

Nadat we ons online aangekochte kaartje (corona – je weet wel) in de majestueuze inkomhal van het vroegere hotel toonden, kregen we van een aanstekelijk enthousiaste medewerker (toppie) te horen wat we allemaal te zouden zien. We konden ook kiezen uit twee verschillende audiogidsen, eentje voor de tieners en eentje voor de grote mensen. Met de gids aan onze oren, begonnen we onze ontdekkingstocht. In de eerste vijf belevingskamers waar we doorgeloodst werden, kregen we een breder beeld over de persoon van de schilder, hoe hij leefde, met wie hij leefde, of waarom hij zo graag maskers schilderde.

En ondertussen gingen de tieners met de hulp van de huisknecht aka trouwe bondgenoot van Ensor, Van Yper op zoek naar de valse Ensor. Ook dat was een voltreffer. Ook voor de grote mensen. Want door de zoektocht van de kinderen zagen wij ook bepaalde details waar we misschien anders wel overheen gekeken zouden hebben.

 

Voor het tweede deel moesten we naar het vroegere woonhuis van de schilder. Terug in de tijd dus want in dit woonhuis liepen we niet alleen door de authentieke winkel van de moeder van de schilder (super cool) maar ook door de prachtig gerestaureerde blauwe en groene kamer waar heel wat schilderijen op doek gezet werden. Fascinerend!

 


Ensor-nooit genoeg

Eenmaal de laatste kamer bezocht, was het bezoek nog niet gedaan. Bij het onthaal hadden we namelijk een kaartje met een QR-code die ons tijdens een wandeling door Oostende zou moeten begeleiden. Zal moeten, want dat is voor een volgende keer. En dat combineren we dan met een bezoekje aan Mu.zee want daar hangen enkele echte Ensors.

1 + 1 = 3! En geef toe, een excuus om nog eens naar de zee te trekken, is altijd goed meegenomen !

 

One thought on “Ensor in Oostende

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder