ABC van 2020

ABC van 2020

Wat een jaar. 2020.

Zonder enige twijfel zullen we 2020 nooit vergeten; nee, het is geen jaartje geworden om in te kaderen, maar wel eentje die ons ons leven lang zal bijblijven.

Iemand die ons op 1 januari had gezegd dat we aan het eind van 2020 zouden geraken zonder écht in het buitenland geweest te zijn, en die ons toen ook had durven zeggen dat we gedurende het jaar op en af in meer of mindere mate in lockdown zouden gezeten hebben, hadden we als charlatan, als delusional uitgemaakt, minstens hadden we hem eens goed uitgelachen.

En kijk… We zijn bijna aan de laatste dag van 2020 gekomen en niets is helaas minder waar gebleken.

En toch hebben we – zo achteraf bekeken – veel kilometers afgelegd, veel nieuwe pareltjes ontdekt en vergeten plekjes herontdekt. We zijn er zo goed en zo kwaad als het kon en mocht, toch op uit getrokken. Steeds natuurlijk coronaproof. Het werd geen roadtrip in het buitenland, maar we deden dit des te meer in ons eigenste mooie landje.

Tijd dus voor de obligate terugblik op 2020.

AArchitectuur – Wat begon met een voorzichtig bezoek aan Villa Cavrois, bleek uiteindelijk een schot in de roos. Wisten wij veel dat onze kinderen het leuk vinden om naar bijzondere architectuur te kijken. Het bleek een begin van een nieuwe ontdekkingstocht.

BBe Modern – Laatst trokken we naar de Bozar in Brussel om de tentoonstelling BE Modern te bezoeken. Fantastische en verrassende inkijk in de collectie hedendaagse kunst van dit museum. Absolute aanrader! (*moeten we nog dringend eens een blogje aan wijden)

CCoronawalks – behoeft geen commentaar. Het werden er heel veel.

DDistance – Ondertussen is onze personal space als vanzelfsprekend uitgebreid tot 1,5 meter. Een afstand die ook tijdens een museumbezoekje perfect aan te houden viel.

EErfgoed – We hebben altijd al een zwak gehad voor erfgoed, maar ook als de musea dicht moesten, hebben we onze zoektocht naar steeds nieuwe pareltjes erfgoed verder gezet, maar dan in de verschillende stadswandelingen.

FFor Freedom – De beste manier om slachtoffers te herdenken, is nooit meer een nieuwe oorlog te starten. Tot dit punt bereikt is, zijn musea als het For Freedom museum in Ramskapelle o zo belangrijk. (*schrijven we eerstdaags een verslagje over – we gingen er nog maar net heen)

GGraffiti – We hebben wel iets met graffiti. Vaak zijn dit de zieleroerselen uit de onderbuik van de maatschappij. De frustraties, credo’s of wensen van de mensen komen hierin vaak tot uiting. Zo deden we een graffitiwandeling in Roeselare maar gingen we ook eens een kijkje nemen in Brussel en Doel. Onder andere, hé 😉 .

HHyperrealisme – Er zijn zo van die expo’s waarvan we echt onder de indruk waren en deze expo (die helaas al voorbij is) in La Boverie in Luik was er zeer zeker een van.

IIngooigem – We passeerden al vaak aan het schrijversnest van Streuvels maar stopten er nog nooit. Tijdens een van de vele coronawandelingen maakten we een wandeling in het landschap dat de schrijver op vele manieren inspireerde.

JJabbeke – In Jabbeke bezochten we het Permekemuseum. Heel indrukwekkende woning vol even indrukwekkende werken van de schilder.

KKortrijkOnze stad mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. Het aantal keren dat we in en rond de stad een frisse neus haalden, zijn niet op één hand, zelfs niet op 2 handen te tellen. Binnenstebuiten keerden we alle steegjes en straatjes.

LLier – Lier is misschien wel de stad-ontdekking van het jaar. Voor het eerst gingen we er naar toe om er een wandeling te maken. De oooo’s en aaaa’s vlogen in het rond. En dan waren de café’s en restaurants en musea nog niet open. We gaan er zeker nog terug.

MMeensel-Kiezegem – Een museum hoeft helemaal niet groot te zijn om een blijvende indruk na te laten. Het kleine museum in het Vlaams Brabantse Meensel-Kiezegem is er zo eentje. De uitleg die je er van de super enthousiaste vrijwilligers krijgt, is de kers op de taart.

NNinove – Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt maar soms komen we door rare kronkels op een bepaalde plaats. Ninove is zo een plaats. Door de enthousiaste verdediging van zijn stad tijdens de corona containercup, leidde Wesley Sonck ons richting Ninove. We gingen er wandelen in Neigembos.

OOrveyt – De wandeling die met stip de meest gelezen wandeling van dit jaar, de Orveytwandeling in Moen. Beslist eens doen !

PPloegsteert – Memorabel want als laatste wandeling voordat de eerste lockdown inging, trokken we naar Ploegsteert.

QQuarantaine – tja, waar het andere jaren moeilijk is om een woord met de Q te vinden, was het dit jaar – helaas – niet moeilijk. Al chance moesten wij niet in quarantaine…

RRonse – Echt, je moet eens naar Ronse (aka Renaix) gaan en eens de Art-Deco wandeling doen. Prachtig gewoon.

SSint Martens Latem – Het loopt soms vreemd. Maar in juli gingen we plots vaak richting van Sint Martens Latem. Wandelen langs de oude leie-armen is gewoon leuk. Maar niet alleen wandelen, je moet eens in Gent een bootje huren en dan de leiestreek vanaf het water bewonderen.

TTrage Wegen – En of we veel trage wegen bewandeld hebben dit jaar. Niet te doen. En hierdoor hebben we veel leuke ongekende plekjes ontdekt of herontdekt.

UUlster Tower – Zie je een hoge ronde toren, dan is het geheid een Memoriaal voor de gesneuvelde Ierse soldaten. In de kleinste stad van ons landje, Mesen, staat er eentje.

VVilla Empain – Een gebouw met een bijzonder verhaal. Toen wij er waren, was er een heel mooie tijdelijke tentoonstelling over wereldkaarten. Ondertussen is er een expo over lichtprojecties.

WWaterloo – Napoleon was misschien niet de fijnste of meest galante of vredelievende man, maar zijn verhaal komen we op tijd en stond tegen. Soms toevallig, soms echt wel gewild. Zo gingen we dit jaar niet alleen naar het indrukwekkende Memorialmuseum maar maakten we ook een heel fijne wandeling op en rond de slagvelden.

XXtra Mile – Dit jaar gingen we vaak net die extra mile en ontdekten we zo tot onze verbazing achter het hoekje net dat ene speciale plekje.

Y – Ypres – Ieper natuurlijk. Toffe stad en leuke musea en natuurlijk the place to be om je onder te dompelen in de Eerste Wereldoorlog. Wij gingen naar Flanders Fields en naar het Ypresmuseum.

Z – Ziemies – Kortrijk komt al in dit lijstje voor maar de zoektocht naar de Ziemie-mannetjes die je sinds kort in de binnenstad kan doen, is een aparte vermelding waard. Dit de moeite !

Voila, dat was ons ABC van het voorbije jaar. En wij die dachten dat we niet veel hadden gedaan dit jaar…

Benieuwd wat – en vooral waar – 2021 ons zal brengen.

Hoe was jullie 2020?? 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: