ES – San Sebastian – San Telmo Museum

🇪🇸

Donostia, oftewel San Sebastian, klinkt vooral bekend in de oren door de Classica San Sebastian of het jaarlijkse filmfestival maar ooit was deze mondaine badplaats de zomerresidentie van de koninklijke familie. En met de koninklijke gasten kwam natuurlijk ook de Spaanse aristocratie met in hun kielzog de rijke industriëlen en beroemdheden,… Noblesse oblige. De prachtige palacio’s in en om de stad ademen de grandeur van weleer nog steeds uit.

2.jpg

San Sebastian moet met zijn ontelbare tapasbars en met de smalle steegjes, in de zomermaanden beslist een bruisende stad zijn. Maar ook bij druilerige weer zoals tijdens ons bezoek, is de stad de moeite waard om te bezoeken. Van onder de gaanderijen aan de concha baai hebben we genoten van het zicht van de kolkende wolken boven het oude bannelingsoord voor de pestlijders, het isla de santa clara, maar ook van de christo op Monte Urgull.

Het is aan de voet van deze Monte Urgull dat het oudste museum van het Baskenland ligt, het San Telmo Museum.

Deels in de gebouwen van het oude San Telmo klooster en deels in de moderne aanbouw, wordt de trotse maar evenzeer getormenteerde Baskische cultuur geëtaleerd. Het is in dat museum dat het echte besef is gekomen dat de tijd onder Franco voor de gewone mensen een hel was en dit tot halverwege de jaren 70. Het was een wereld zo dichtbij maar toch zo anders.

4.jpg

Van de kunstwerken die in het tweede deel van het museum te zien zijn, steken de 11 gigantische, minuscuul gerestaureerde, muurschilderijen van Jozef Maria Sert er met kop en schouders bovenuit. Ze zijn terecht het pronkstuk van het museum !

3.jpg

In het museum is er ook steeds een tijdelijk tentoonstelling. Bij ons bezoek was het een tentoonstelling over fotoboeken wat ons uiteindelijk bijzonder kon bekoren !

Ganadas por fidelidad, nobleza y lealtad

San Telmo Museum

Geef een reactie

%d