Feest in de stad !

SINKSEN

Het was dit weekend feest in de stad. Alhoewel we allebei inwijkelingen zijn in Kortrijk, voelen we ons toch behoorlijk Kortrijkzaan. En onze kinderen zijn er geboren en getogen.

Dus als de Sinksenfeesten de stad in vuur en vlam zetten, zijn we van de partij !

En we waren lang niet de enigen. Ondanks de paar hardnekkige regenbuien vandaag, beslisten heel wat mensen om zich onder te laten dompelen in de gemoedelijke sfeer in de straten van de binnenstad; Kortrijkzaan of niet, maakt niet uit.

Voor diegenen die nog nooit op de Sinksenfeesten geweest zijn, toch een woordje uitleg.

 

MUZIEK

Elk jaar, in het weekend van Pinksteren (hence the name van de feesten), wordt elk plein groot of klein, en elke straat van onze Guldensporenstad opgeleukt met eetkraampjes en met muziektentjen/podia. Alle winkels houden op vrijdag en zaterdag uitverkoop en zetten letterlijk hun koopjes op hun stoep. Hier noemen we dat sappig de ‘batjes’ of ‘braderie’, maar dat zal waarschijnlijk wel West-Vlaams zijn.

 

ROMMELMARKT

Op zondag en maandag komt daar nog de overbekende en zo gegeerde rommelmarkt bij. Deze zou zelfs Vlaanderens grootste rommelmarkt zijn; en deze stelling is best geloofwaardig. Langs de prachtige leieboorden en in alle straten in de stad kan je snuisteren in hetgeen een ander niet meer nodig heeft.

We genoten met volle teugen van de opzwepende muziek van onder andere de Cie les grandes personnes, of de kinderen konden de wereld op een andere manier verkennen bij Studio Cité. In de Broeltorens genoten we van de prachtige kunstwerken van illustrator Nikola ‘IOA’ Hendrickx terwijl de auteur Linde Moreel haar nieuwe boek ‘Duveltje Dok en de hemel‘ voorstelde. Te veel allemaal om op te noemen; maar zeker is, dat er voor elk wat wils is. Gewoon even op voorhand het programma goed doorploegen om je eigen pareltjes er uit te halen.

 

SINKSENLOOP

Aja, ook de sportievelingen komen aan hun trekken. Op maandag wordt ook de Sinksenloop gelopen en vindt de Sinksenregatta plaats.

 

AFSPRAAK VOOR VOLGEND JAAR

In elk geval : volgend jaar is het opnieuw feest in de stad. Zet deze feesten nu alvast maar in je agenda voor volgend jaar.

HOMEY

En zoek je nog een plaatsje waar je tijdens deze feesten kan verpozen, dan denken wij het gevonden te hebben.

Vandaag begonnen we er onze dag en genoten we er van een heel smakelijke en royale brunch. De immer hartelijke Julie en Maarten hebben in hun achttiende eeuws herenhuis in de Kasteelstraat HomeyKortrijk geopend. Hun 3 studio’s zijn de perfecte uitvalsbasis van waaruit je niet enkel Kortrijk kan ontdekken maar van waaruit je ook de rest van Oost-en West-Vlaanderen en zelfs Noord-Frankrijk kan te trekken.

Als mijn eigen bed niet zo dicht bij Homey stond… ik zou niet aarzelen…

 

En dat er in deze streek veel te beleven valt, dat staat buiten kijf. Dus 1 + 1 = 3 !!

Geef een reactie