Wat als… je ontelbare uren samen in de wagen zit?

Het is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan onze manier van reizen; veel en soms lang in de auto zitten.

Volgens Maps zouden we deze zomer alleen al voor de ritten naar onze verschillende logeeradressen richting de Balkan iets meer dan 44 uur in de wagen vertoeven. Niet erg natuurlijk want die hoeveelheid wordt keurig opgesplitst in kortere ritten.

Maar het blijft toch een aanzienlijk aantal uren. Niet onoverkomelijk maar het is altijd fijn als er ook voor deze tijd een plan is.  En dat plan kan allerlei vormen aannemen; praten, tateren, spelletjes spelen, boekje lezen, naar buiten kijken, hapje eten,….zo nu en dan een klein cadeautje ter verstrooiing…  je kent dat wel.

Schermpjes in de auto; daar doen we eigenlijk niet aan mee. Uiterst uitzonderlijk aan het eind van een vermoeiende trip zouden we er misschien eens aan toegeven; maar niet eerder.

Maar wat we wel heel graag doen, dat is samen luisteren naar muziek (leve Spotify) (DJ-spelen dus – met verzoekplaatjes en al ! ), naar een luisterverhaal of naar een podcast.

Welke podcasts zijn dat dan, wordt ons dikwijls gevraagd. Ewel, hier een greep uit onze favorieten:

– VAN ALBANIË TOT ZWITSERLAND

In elk van deze 41 delen tellende Nederlandse podcast wordt telkens de ontstaansgeschiedenis van een nieuw land van Europa besproken; letterlijk dus: van Albanië tot Zwitserland. Door de vele ‘petites histoires‘ over de onderlinge gevoeligheden, die aan bod komen, volgt de ene aha-erlebnis na de andere elkaar snel op. Heel leuke opwarmer als je zelf naar die verschillende landen aan het rijden bent.

Hier vind je de afleveringen.

 

– UNIVERSITEIT VAN VLAANDEREN

Een bijzonder boeiende reeks van ondertussen wel 138 afleveringen van telkens een kwartiertje. Ideaal dus voor ergens tussendoor. Het is een podcast van Radio 1 die volledig terecht omschreven wordt als De leukste colleges gegeven door topprofessoren. 

Zoals de ondertitel het aangeeft, wordt in elke podcast een specialist aan het woord gelaten die op een heel begrijpelijke en leuke manier een bijzondere intrigerende vraag beantwoordt. Enkele van die vragen: ‘waarom zijn helden gevaarlijk? Hoe doen dieren een drol? Kan je afvalwater drinken?’ . Je begrijpt het… als we zo een podcast opleggen, is het gegarandeerd stil in de wagen !

Hier kan je het eerste deel vinden, en hier het tweede.

noot: in Nederland is er de tegenhanger: de Universiteit van Nederland.

 

–  NIEUWE FEITEN

Nog zo een boeiende podcast van Radio 1 is deze van ‘Nieuwe Feiten’. Het is inderdaad een heruitzending van het programma dat tijdens het jaar elke werkdag van 12 tot 13 u op deze zender te horen valt.

Lieven Vandenhaute raakt in elke aflevering telkens een viertal gekende maar vaak ook minder evidente onderwerpen aan waarbij hij telkens met een deskundige in gesprek gaat.

En als je denkt dat je kinderen tijdens het beluisteren van deze podcast in slaap gevallen zijn, zal het je verbazen wanneer zij vol enthousiasme antwoorden op het ‘examen’ dat Lieven Vandenhaute aan het eind van elk gesprek aflegt. Kleine oortjes vinden dit eigenlijk altijd leuk.

Hier vind je de afleveringen.

 

– INTERNE KEUKEN

Sven Speybrouck en Koen Fillet zijn altijd goed. Met hun warme stemmen brengen ze per onmiddellijk rust in de wagen.

Aangezien de podcasts opnieuw een heruitzending zijn van hun 2-uur durend radioprogramma, zijn het wel iets langere uitzendingen. Boeiend; dat zeker; diverse onderwerpen over geschiedenis, wetenschap of samenleving komen aan bod.

Als we mogen, toch één klein negatief puntje: er wordt geen korte inhoud gegeven bij de verschillende titels. Je downloadt dus een bepaalde aflevering van een bepaalde dag maar weet pas daarna waarover het zal gaan.

Hier kan je ze downloaden.

 

– DE BOURGONDIËRS

Met deze 8-delige podcast van Klara word je meegezogen naar de intriges uit de Middeleeuwen; naar het reilen en zeilen van de Bourgondiërs. Het is een verhaal dat je bij momenten niet voor mogelijk houdt, kortom, een verhaal waaraan menig soaps een puntje zouden kunnen aan zuigen.

En als dat verhaal nog eens verteld wordt door de onwaarschijnlijk enthousiaste Bart Van Loo, mag je er van op aan dat iedereen aan zijn lippen hangt. 8 afleveringen? Het mochten er gerust wel meer zijn !

Hier kan je alles downloaden.

 

– HET VERDRIET VAN BELGIE

Dit is een heel interessante 5-delige Klara-podcast waarin Johan Op De Beeck het verhaal verteld van de moeilijke relatie tussen België en Nederland. Heerlijk om te horen hoe namen als De Potter vanaf het horen van deze verhalenreeks voor altijd een belletje zullen doen rinkelen.

Hier kan je alles vinden.

 

NAPOLEON

Het verhaal van Napoleon komen we altijd wel overal tegen. In deze 8 afleveringen, vertelt opnieuw Johan Op De Beeck het verhaal van zijn gelijknamige boek.

Heel mooi verteld. Een aanrader voor zij die een boontje hebben voor de man.

Hier kan je de afleveringen van Klara vinden.

 

– CAFE CUBA

Aan podcast dit keer van Radio 2, in samenwerking met Het Geluidshuis. Wie de luisterverhalen van Het Geluidshuis kent (ook een ware aanrader om te beluisteren ! ) weet dat hun producties altijd AF zijn. In de 46 meeslepende feuilletons van deze podcast word je meegesleurd in een liefdesverhaal ten tijde van de eerste wereldoorlog.

Hier kan je meer vinden.

 

– Ook leuk, maar minder voor kinderen: TOUCHE, IEMAND, WAAROM , BOB of VENEZIA.

– Gevonden maar nog niet beluisterd: http://vlaamsepodcasts.be

En voor onze + 44 uur in de wagen deze zomer, zijn we nog druk aan het zoeken naar goede podcasts. Alle ideetjes zijn dus meer dan welkom. #dtv

laat jullie pareltjes maar in de comments …

2 thoughts on “Wat als… je ontelbare uren samen in de wagen zit?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: