Bruxelles, ma belle !
We gaan graag naar onze hoofdstad. Alles hebben we nog niet gezien. Onze bucket-list voor bezoekjes aan deze stad staat dus nog meer dan behoorlijk gevuld. Onlangs kwam er zelfs een bulletpoints bij. Ah ja, het legermuseum, officieel het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis, opende recent een veelbelovende nieuwe expositie over 40-45 !
Ideaal excuus dus om op een zondagmiddag naar het Jubelpark te trekken.
Grandeur
Het gebouw – opgetrokken door Leopold II – blijft ronduit prachtig. De grandeur van weleer straalt er nog zo van af. Als het cadeau van de vorst voor de 50ste verjaardag van zijn land kan dit wel tellen. (ok, we zwijgen even over de oorsprong van de gelden waarmee dit prachtige gebouw opgetrokken werd).
Zelfs zij die geen zin hebben om in het museum te gaan, zullen ongetwijfeld door de architectuur gefascineerd zijn. Wedden?
Blast from the past
We stapten nog maar in de eerste zaal binnen en ongewild sta je plots stil en geef je je ogen de kost. Het is en blijft een imposante zaal met die eindeloze rij van Belgische vlaggen, ontelbare antieken tamboeren, wanden vol met schilderijen uit de Belgische krijgsgeschiedenis, kasten vol met krijgskostuums uit lang vervlogen tijden en uit diverse regimenten van het Belgische leger. Er staat, hangt en ligt zo veel dat je niets anders kan dan het gewoon op je laten afkomen.
En achter het hoekje kan je verder kijken naar zwaarden, zwaarden en nog meer zwaarden.
Keuze te over
Eenmaal deze zaal doorploegd, kan je naar de zaal van de luchtmacht (die we deze keer wegens tijdsgebrek wat links lieten liggen maar zeer zeker de moeite waard is), naar de tanks op het binnenpleintje of naar de expositie over 14-18.Ook de tijdelijke tentoonstelling De groote oorlog voorbij behoort tot de opties en zelfs ook het verrassend hoekje over Rusland. Keuze te over dus !
Bordiauhal
Wij kwamen deze keer speciaal voor de nieuw geopende expositie over 40-45.
En het moet gezegd… het is de moeite. Op de 3 verdiepingen van de majestueuze Bordiauhal word je per onmiddellijk ondergedompeld in de diverse aspecten van de tweede wereldoorlog. Het is geen tentoonstelling zoals er dertien in een dozijn zijn. Je krijgt níet het verhaal van het verloop van de oorlog. Via originele invalshoeken wordt over soms minder evidente onderwerpen het verhaal van de oorlog gebracht: van collaboratie tot het verzet; van de kampen tot de swastika.
Echt een aanrader dus.
De verrassing zit in het hoekje !
En het museum heeft nog verrassing in petto.
Je zou denken dat je aan het eind van je bezoek gekomen bent als je plots door de museumshop passeert. Niets is minder waar.
Ga dus zeker eens in het hoekje rechts voor je verder kijken. (Eigenlijk ga je hier in de triomfboog zelf.)
Je kan ervoor opteren op eerst de harnassen en de collectie over de Napoleontische tijd te bewonderen maar wij nemen altijd ineens de smalle lift naar boven. Dan nog enkele trapjes naar boven. Eenmaal boven is het echt van waw en ooo en aaa. Je staat boven op de boog en kan er genieten van een prachtig zicht op Brussel.
En omdat een beeld vaak meer zegt dan een hele boterham aan superlatieven; hier enkele foto’s….
Missen wij iets?
Ergens wel … – je voelt ons al komen misschien – een audiogids. Het zou het ons makkelijker gemaakt hebben om een selectie te maken uit al dat moois. Een gevoel van FMO overviel ons – welke topstuk hebben we over het hoofd gezien?
Wat vonden we er van?
Hou je van architectuur, van geschiedenis, van krijgskunst of van verhalen, … dan moet je zeker eens naar dit museum. het is een museum waar héél veel te zien is. Zelfs bij onze 2de keer hebben we nog niet alles gezien.
In de buurt:
Heb je nog tijd over, kan je binnenwippen bij de buur die letterlijk aan de andere kant van de boog ligt of naar het imposante Autoworld*, of kan je naar het idyllische Leopoldpark trekken. Heb je dan nog energie over, dan wacht daar het museum over Europa of het Natuurhistorisch museum* je daar op. Massa’s te doen dus !
Praktisch
Behalve op maandag is het museum elke dag van de week open.
Kinderen betalen 3 EUR, voor de grote mensen is het 10 EUR. Met een museumpass kan je dan weer gratis binnen.
Je vindt het museum aan het … hoe kan het ook anders, Brusselse Jubelpark. Meer info op de site van het museum.