First impression !

You never have a second chance to make a first impression.

We reden meer dan 5300 km, deden 9 landen aan en bezochten minstens evenveel steden en plaatsen. Niet alle landen waren firsttimers, maar alle bezochte plaatsen waren dat wel (je weet wel… we zijn van die mensen die niet graag ergens een tweede keer gaan). Genoeg first impressions dus. Heel veel nieuwe indrukken, heel veel ervaringen die ergens een plaatsje moeten krijgen. Sommige zijn lichtvoetig en makkelijk verteerbaar terwijl andere locaties toch wel wat meer tijd nodig zullen hebben. Makkelijk of moeilijk, maakt niet uit. Alles samen maken ze dat we – weer – een fantastische roadtrip hebben gehad. Eentje waar we nog lang zullen op ‘doorbomen’ en met een zekere zin voor nostalgie op terug zullen kijken. De foto’s aan de muur in de keuken komen er gauw. En voor het eerst, zullen wel – op uitdrukkelijk verzoek – ook een fotoboek(je) maken; al moeten we hiervoor wel eerst een selectie maken uit de 1000-en foto’s.

Nu, over die ‘first impressions‘. Het zou verrassend zijn mochten deze steeds overeengekomen zijn met de verwachtingen. Eerlijk gezegd, dit keer zaten we er vaak volledig naast.

1. Duitsland – München

Verwacht: Van München had de een verwacht dat het een pure zakenstad. De ander had een typische Duitse stad (wat dat ook moge inhouden) voor ogen.
Gekregen: München kon ons wel bekoren. De verwachtingen van iedereen werden ingelost. Je hebt het zakelijk deel van de grote fabrieken zoals BMW, maar ook het gezellig centrum aan de Isar, de groene longen van de stad maar ook ontelbare musea. Voor elk wat wils.

2. Oostenrijk – Salzburg

Verwacht: Mozart Mozart Mozart.
Gekregen: Een heel gezellige stad die zo veel meer is dan Mozart. We hebben zelfs Mozart helemaal links laten liggen. We genoten alvast van deze fijne stad aan de oevers van de Salzach.

3. Kroatië – Zagreb

Verwacht: We hadden eigenlijk niet echt een idee wat we moesten verwachten – vandaar ook de korte tijd die we er zouden doorbrengen; een rustige hoofdstad met een aantal interessante plekjes.
Gekregen: We hadden niet het gevoel dat er veel te zien is. We deden een wandeling van een 2tal uurtjes en zagen zo de belangrijkste – al is dat relatief – plaatsen. Het is een niet zo drukke stad, tenzij je natuurlijk de drukke restaurantstraatjes (die duidelijk mikken op de toeristen) inslaat. Op die paar uurtjes hebben we de hele stad gezien, dit zegt eigenlijk genoeg.

4. Bosnië-Herzegovina – Sarajevo

Verwacht: We gingen misschien wel een beetje met dichtgeknepen billen naar deze stad / dit land. De oorlog ligt nog vers in ons geheugen en dachten we in een tikkende tijdbom terecht te komen.
Gekregen: Sarajevo, en bij uitbreiding Bosnië, is een stad die verrassend genoeg – gezien de verwachtingen – in ons hart geslopen is. Het is een Stad met een grote ‘S’. Je komt terecht in een stad met een ongelofelijke geschiedenis en dit op veel verschillende vlakken. Je komt terecht in een smeltkroes van culturen. De locals lijken misschien op het eerste vlak wat nors maar dit lijkt helemaal niet te kloppen. Eenmaal je de taalbarrière overwint, komen heel hartelijke en open mensen tevoorschijn. Deze stad is echt een aanrader ! We kunnen alleen maar hopen dat de stad nog heel lang haar uniek karakter zal behouden en niet overstag zal gaan om een Westerse toeristische stad te worden.

5. Bosnië- Herzegovina – Mostar

Verwacht: We verwachtten eerlijk gezegd heel veel van deze stad. Niet dat we dachten veel te zullen zien, maar we dachten dat er daar – net als in Sarajevo – een bijzondere ingetogen, maar toch beladen, sfeer zou hangen.
Wat werd het: We zijn blij de brug (en de snipertoren) gezien te hebben. De sfeer die we er verwacht hadden, vonden we niet terug. Het oude gedeelte is heel mooi maar je moet wel door de toeristische kraampjes heen kijken. Een aanrader om en passant eens te passeren maar er speciaal voor naar Bosnië gaan, lijkt ons (pun intented) een brug te ver.

6. Slovenië – Llubljana

Verwacht: Een gemoedelijke complexloze hoofdstad.
Gekregen: Misschien is ons idee over de steden die we bezochten ná Sarajevo wel getekend door onze indrukken die we in Sarajevo kregen. (‘misschien’ als in ‘zeker’) De lat lag hoog en die kon in Llubljana eigenlijk niet gehaald worden. Als je in het centrum blijft, krijg je een perfect afgewerkte stad, mooie straatjes, perfect onderhouden gebouwen, amper graffiti (wat wij wel kunnen appreciëren – graffiti hé. Het is de uitdrukking van de gevoelens van de onderbuik van de maatschappij, zonder masker, gewoon de ruwe gevoelens.). We hadden dus eerder een lauw gevoel bij het betreden van de platgetreden paden. Daarom waren we maar al te blij dat we ook het alternatief gedeelte (rond het Museum van moderne kunsten) in gingen. Maar daarover later meer.

7. Italië – Milaan

Verwacht: Van Milaan hadden we grote verwachtingen. In een stad die de stempel van een van dé belangrijkste modesteden ter wereld te zijn, hadden we – naar de mooie historische stadspaleizen – pure magie verwacht en dit zowel op het vlak van sfeer, als van architectuur.
Gekregen: We kregen veel mode te zien, ook veel prachtige gebouwen (oud en nieuw) maar we bleven wat op onze honger zitten wat de sfeer in de stad betreft. Dit lag meer dan waarschijnlijk aan een nieuw fenomeen waar we nu eigenlijk voor het eerst – tot onze grote ergernis mee te maken kregen. De selfie-mensen zijn hier niets tegen. Het gaat over -vaak- jonge meisjes die in hun cropped-tops en hotpants (beiden tegelijkertijd – jawel) hun sidekick (vaak in de persoon van een van hun ouders (o hell)) hun beste duckface tentoon spreiden om met een historische achtergrond – waar ze verder niet de minste interesse in tonen -, hun ultieme IG-foto laten nemen. We konden dit alles met verstomming gade slaan.

We ergerden ons dus eigenlijk aan dit soort mensen en niet aan de stad. We zullen deze stad misschien wel eens een tweede kans moeten geven.

8. Italië – Bergamo

Verwacht: Bergamo stond initieel niet op de planning, dus we hadden er dan ook geen verwachtingen bij.
Gekregen: Bergamo is een stad(je) waar je een lager gedeelte en een hoger gedeelte hebt. Het laatste gedeelte is toeristisch – al valt dat al bij al nog mee. Het is alvast een aanrader om rond te dwalen in beide delen en om de hoogtemeters te voet (en niet met de funicular) te maken.

9. Frankrijk – Dijon

Verwacht: In Dijon dachten we iets over de Bourgondiërs te leren en veel op elke hoek van de straat mosterdwinkels te zien.
Gekregen: Tot onze grote verrassing, is Dijon een stad waar je je onmiddellijk thuis voelt. Het is een stad met heel gezellige restaurantjes en een fenomenaal museum. En die mosterd… daar wordt eigenlijk niet mee gedweept maar je vindt de winkeltjes met de lekkere potjes wel !


Wat we waar bezochten, …. dat komt later … nog even geduld; eerst eens al die foto’s doorploegen.

CU

3 thoughts on “First impression !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: