FR – Amiens – Jules Vernes

Hoe heerlijk is het niet om eventjes te verdwalen op de plek waar letterlijk literaire geschiedenis geschreven werd? Om eens helemaal ondergedompeld te worden in het leven van de schrijver van boeken als ’80 dagen de wereld rond’ of ’20.000 mijlen onder zee’ of ‘reis naar de maan’?

We lieten ons in het Franse Amiens meeslepen in het avontuur zoals de auteur Jules Verne het zelf gewild heeft, met een open blik en zonder het kind in onszelf te vergeten.

We wisten eigenlijk niet aan wat we ons moesten verwachten. Een museum over één enkele man, een auteur van avonturenverhalen, kan alle kanten opgaan. Nu, we waren begeesterd door de werken en hadden in de wagen al ontelbare keren geluisterd naar het zoals steeds hilarische luisterverhaal van het Geluidshuis ‘De wereld rond in 80 dagen‘ waardoor Phileas Fogg en Passepartout geen geheimen meer voor ons.

1

Met een afwachtend hartje stapten we dus in het vroegere huis van de auteur binnen.

Maar al onmiddellijk na het betreden van het binnenplein van het statige Maison à la Tour op de hoek van de Boulevard Jules Verne en de Rue Charles Dubois te Amiens werden we meegezogen in het 19de eeuwse bourgeois-bestaan van Jules Verne. Maquettes als die van de argonaut en prachtige muurschilderijen deden ons toetreden tot de fantasiewereld van Verne.4

Kamer na kamer worden de puzzelstukken van het leven van de in Nantes geboren schrijven aangevuld. Niet alleen over Jules Vernes wordt verteld, ook Pierre-Jules Hetzel, de uitgever van de werken van Jules Vernes, komt aan bod. Het is namelijk doordat deze uitgever geloofde in de boeken van Vernes dat deze uiteindelijk zo succesvol is geworden.

2

Voor zijn tijd was Jules Verne onbetwistbaar een bijzonder vooruitstrevend man. Zijn werken kunnen wel niet aanzien worden als wetenschappelijk onderbouwd, hetgeen hij ook nooit beweerd heeft, maar via zijn boeken neemt hij de lezer wel op een subtiele manier mee in de wereld van de aardrijkskunde en de natuurkunde.

Het is alsof je via zijn werken meereist op zijn avonturen van Schotland tot Noorwegen; van Gibraltar tot Malta en zelfs de Verenigde Staten.

De talloze vertalingen van de werken, en de meer dan 200 films gebaseerd op de werken van Jules Verne, bevestigen was de onschatbare waarde van zijn oeuvre.

3

Het inspirerende museum is zeker een aanrader, zowel voor jong als oud, voor bibliofiel of niet.

Link naar site

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: