FR – Chateau de Savigny-les-Beaune

🇫🇷

Chateau de Savigny-les-Beaune. Een wijndomein zoals vele anderen. Ware het niet dat de kasteelheer een verzamelaar is. Een verzamelaar van van alles…zolang het maar wielen of een motor heeft.

Dit kasteel, gelegen in het hart van Bourgondië, is op zich misschien niet zo bijzonder, al blijft het natuurlijk wel een 14de eeuws kasteel, maar de verzamelingen die er te bezichtigen zijn, zijn subliem. Zodra je het domein betreedt, kan je al zien dat een verzamelwoede een obsessie kan worden.

Wat dacht je van – een tuin vol militaire vliegtuigen en helicopters, van Amerikaanse kisten tot Russische migs, en natuurlijk ook de nodige Franse mirrages.

4

Of een hangar vol tractoren, speciaal ontworpen om tussen de – hoe kan het ook anders – wijnranken door te laveren.

5.jpg

Men zegt wel eens dat de mooiste schatten op zolder staan , en hier klopt dat nog ook! Een zeer uitgebreide collectie motoren, zowel op schaal als de echte krengen staan naast elkaar uitgestald in de kamers van het kasteel. Wat een setting om in te vertoeven!

3

Nog niet genoeg? Dan kan je aan de andere kant, in de oude schuren (al moet je dit wel met een korrel zout nemen – het zijn gigantische, robuuste schuren) van het kasteel, een grote Abarth tentoonstelling vinden. Voor diegene die het niet kennen: een iconisch Italiaanse automerk uit de racerij, tegenwoordig in de Fiat groep. Volbloed auto’s, de ene nog mooier dan de andere.

2

Nog niet voldaan? Loop gerust nog even in het kasteel rond, de loods gevuld met brandweerauto`s of tussen de oneindigheid aan miniatuur voertuigen en vliegtuigen.

Zeker een ommetje waard, alleen al voor het surrealistische beeld van straaljagers tussen de wijnranken. Trek er ook genoeg tijd voor uit, want je bent wel even zoet.

Op het einde kan je gerust nog een flesje wijn inslaan, nu je er toch bent 🙂

link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: