FR – V3 Fortress of Mimoyecques

🇫🇷

De V1 en V2, iedereen kent deze wel van uit de Wo2. Vergeltungswaffe, om terreur te zaaien en de tegenstanders op de knieën te dwingen. Nu bestond er ook een V3. Dit derde wapen van de Nazi`s was specifiek gericht op Londen. De resten van de ondergrondse basis hiervan kan je reeds enkele jaren bezoeken aan de opaalkust waar het landschap sowieso al bezaaid lag met batterijen van de Atlantik Wall.

2

Even voorstellen: een soort kanon van ruim 100(!) meter lang, bestaande uit meerdere ontploffingskamers die telkens het projectiel extra snelheid meegeven. Het idee was om 25 van deze vaste kanonnen te installeren in Mimoyecques en zo Londen in puin te leggen.

Gelukkig werd de site op tijd gespot, en bleek het toch niet zo evident om dergelijke kanonnen in stelling te brengen. De site werd in 1944 gebombardeerd  voor ze in gebruik genomen was, en werd zo buiten gebruik gesteld. Ook na de oorlog werd ervoor gezorgd dat de site volledig ontmanteld werd.

Toch vonden we het zeker de moeite om eens te stoppen, want je kan nog een stukje van het kanon zien. Voor we het gangstelsel betraden, keken we eerst even naar indrukwekkende dekplaat die bovenop de krijtrotsen lag. een massief ijzeren gedrocht van 60 ton!

1

Eenmaal binnen overvalt de koude en de duisternis ons. Grote lege gangen, de eerste netjes afgewerkt daarna gewoon uitgehouwen in de krijtrotsen.

4

Na een eindje wandelen, kom je aan de plaats waar je de resten van het kanon kan zien. Stop zeker ook even voor het herdenkingsmonument, want ook hier is er bloed gevloeid: dwangarbeid, bombardementen,… . De oorlog bijft intriest.

Maar er is toch iets moois achtergebleven: een gigantische vleermuiskolonie. Dit is ook de reden waarom de site gesloten is in de wintermaanden

Een stop waard, bv samen met la coupole (worden samen beheerd).

link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: