FR – Les Carrières de Montigny

1

Machemont. Een piepklein dorpje langs de meanderende Oise, die het gelijknamige departement doorkruist. Hier kan je, verscholen in de plooien van het landschap, een steengroeve bezoeken: Les carrières de Montigny, die in gebruik was in de 18de en 19de eeuw voor het winnen van kalksteen.

2

Maar er is meer; de grote holten die achtergebleven zijn, en die je nietig doen voelen zijn ook historisch van belang geweest. Net achter het front van de ‘Groote oorlog’ gelegen, was deze site ook van strategisch belang. Veel soldaten hebben hier, na de stabilisatie van het front een tijdelijk rustpunt gevonden.

Verschillende inscripties, bas-reliëfs en beelden alsook achtergebleven gebruiksvoorwerpen geven je een beeld van de tijdelijke bewoners en hun leefwereld. Ook een gereconstrueerde hulppost voor het verzorgen van gewonden laat je terugkeren in de tijd.

Naarmate je verder doordringt op het half verwilderde terrein kom je ook meer persoonlijke plaatsen tegen. Tot 200 mensen woonden namelijk als het ware in een soort commune in deze uit de rotsen gehouwen huisjes.

3

Als laatste zijn er ook verschillende loopgraven te vrijwaren tussen de begroeiingen, want de oorlog was nooit veraf.

Zeker een bezoekje waard!

Een groep sympathieke vrijwilligers staat klaar om je gedurende enkele uren met de nodige passie rond te leiden, en natuurlijk om de site verder te vrijwaren voor het nageslacht.

https://www.lescarrieresdemontigny.fr/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: