Dit was onze Open Monumentendag

Dit was onze Open Monumentendag

Open Monumentendag staat met stip in onze agenda

De tweede zondag van september is met Open Monumentendag een hoogdag voor liefhebbers van erfgoed; voor ons dus ook 😉.

Open Monumentendag is dé dag waarop historische gebouwen en sites hun deuren uitzonderlijk of op een bijzondere manier wagenwijd openzwaaien. Logisch toch dat wij ook op pad trokken.

We trokken naar Abby in Kortrijk, het Kasteel van Laarne, en stapten binnen in ‘Preetjes Molen’.


Abby in Kortrijk

We begonnen onze dagje erfgoed in ons eigenste Kortrijk.

Waar vroeger het Museum 1302 huisde, is het nu een werf om ‘u’ tegen te zeggen. Met respect voor de bestaande gebouwen van de oude Cisterciënzenabdij, rijst binnenkort een nieuw museum uit de grond. Dit nieuw museum kreeg de bijzonder toepasselijke naam Abby.

Het museum is er nog niet maar de werf werd wel uitzonderlijk geopend om verschillende gidsen over de oude site te laten vertellen. De ene gids nam ons mee doorheen de geschiedenis van de kloosterorde ; de volgende wijdde ons in in de geneeskrachtige geheimen van kruiden en bloemen; tenslotte leerden we bij de derde gids waarom Onze Lieve Vrouw van Kortrijk zo aanbeden werd (en misschien wel wordt).

Natuurlijk keken we ook eens naar de toekomst. En die ziet er voor de Abby-site echt veel belovend uit.

(trouwens: als je nu naar 1302 wil gaan, moet je richting de Onze Lieve Vrouwekerk in Kortrijk trekken – dikke vette aanrader 😉 )


Het Kasteel van Laarne – over heksen en zo

Voor onze volgende stop trokken we richting het idyllische Oost-Vlaamse Laarne. Achter de prachtige gevel van het unieke waterkasteel, met roots tot diep in de middeleeuwen, vonden begin van de jaren 1600 de beruchte zes heksenprocessen plaats.

Speciaal voor deze open monumentendag werd een heus spektakel in elkaar gestoken. Met een heks als gids, trokken we doorheen het kasteel. Van de kelder tot de zolder kregen we het verhaal van de heksenvervolging te horen van nu eens de kasteeldame, dan weer de keukenmeid en zelf uit de mond van de baljuw (lees: de beul) zelf.

We waren niet alleen onder de indruk van de locatie maar ook wel van het toneelspel van de acteurs. Knap gedaan.

En ja, in Laarne is er dus tot op vandaag een heuse heksengilde en dat nemen ze daar heel serieus!


Preetjes Molen: Een Stukje Industrieel Erfgoed

Voor de laatste stop reden we terug richting Kortrijk.

In de deelgemeente Heule gingen we op zoek naar ‘Preetjes Molen’, aka de molen van Ivo Deprez. Preetjes Molen (*heerlijke naam toch*) is een prachtig stukje industrieel erfgoed. Het is trouwens in Europa de enig resterende staakmolen met torenkot waar vlas gezwingeld werd.

De molen is een heel mooie aanvulling bij het museum Texture.

Een gepassioneerde molenaar nam ons mee naar het torenkot waar de technische kant van de molen uit de doeken gedaan werd. Boys and their toys…. Daarna nam hij ons terug mee naar de werkplek onderaan de molen om te tonen hoe er in de molen vlas gezwingeld werd.

Best interessant allemaal. Trouwens, elke derde zondag van de maand opent de molen zijn deuren. Echt een aanrader.


Conclusie: Een Dag van Verkenning en Erfgoed

Of we ondertussen ook zondag 8 september 2024 in onze agenda gemarkeerd hebben?

Absoluut. We kunnen alleen maar aanraden om dit ook te doen. Voor sommige locaties zijn er namelijk maar een beperkt aantal plaatsjes. Het leven is aan de rappe.

(Open monumentendag is een initiatief van Herita. Meer informatie over de komende OMD vind je dan ook op hun site: Herita)

We maakten deze uitstap als Riebedebie-reporter.
Ga dus zeker ook eens op de website Riebedebie.be kijken voor andere superleuke uitstappen in Vlaanderen en Brussel.

Geef een reactie

%d