Genieten van topstukken uit de moderne kunst – Bozar – Brussel
Even in eigen verzameling duiken
Onlangs trokken we nog eens naar Brussel om er in de BOZAR een heel leuke tijdelijke tentoonstelling te bezoeken: ‘.BE MODERN; van Klee tot Tuymans’.
De expo is een fantastisch schoolvoorbeeld van hoe de coronacrisis ook positieve gevolgen kan hebben. Geconfronteerd met de onmogelijkheid – of minstens de gigantische praktische beslommeringen en bezwaren – om buitenlandse werken in tijden van corona naar Brussel te krijgen, werd het idee geopperd om eens in de eigen depots en collecties te snollen naar werken die veel te lang niet tentoongesteld werden.
Na deze oefening werden een 150-tal kanjers van werken geselecteerd die samen een overzicht geven van de moderne kunstcollectie van de Bozar. De selectie gebeurde aan de hand van een drietal kapstokken: van figuratief naar abstract; materie en materiaal; en de veranderende relatie tussen mens en wereld; waarbij de werken ongeveer in chronologische volgorde worden getoond.
Het is echt fantastisch wat er op -3 getoond wordt: vele gekende namen hangen er natuurlijk tussen. Zo kan je onder andere een Matisse, een Duchamp, Dix, Permeke, Raveel, Calder, Broodhaerts, Tuymans, Fontana, Christo, Rinus Van de Velde of Hugo Claus bewonderen. Grote namen, niet?
We leerden daarnaast ook voor ons tot dan toe onbekende schilders kennen. Zo stonden we versteld van het werk ‘Baron Francis Delbeke’ van Schwarzigaug. Meer nog, door de verhalen die de toevallig aanwezige bijzonder gemotiveerde suppoost ons meegaf, leerden we heel fijne verhalen achter welbepaalde werken kennen. Je moet maar het verhaal van de werken van Opalka opzoeken. Fenomenaal. Of On Kawara.
Met dank dus aan de suppoost die de rol van audiogids wat overgenomen heeft ;-).
De oude meester (opnieuw) meepikken
En wat ook fijn is, is dat je, op weg naar de laatste twee werken, doorheen de rest van het museum geleid wordt. Zo kan je en passant nog eens (of als je er nog niet eerder was, voor het eerst) de collectie Bruegels bewonderen, neervlijen in de Rubenszaal, rustig de tijd nemen om nog eens naar de Moord op Marat van David te staren of naar de collectie van Frans Hals of gewoon de ganse tentoonstelling Oude Meesters nog eens doen. Afhankelijk van je plannen, kan je dus best een aantal uren uittrekken. Wij deden dit tijdens een vorig bezoekje (een afzonderlijk ticketje kopen is wel een aanrader want dan heb je er de audiogids bij 😉 ).
Nog tijd en energie over?
En heb je dan nog tijd over, kan je ook nog een bezoekje brengen aan het Magritte museum dat ook in deze gebouwen te vinden is (daar kan je niet zomaar binnen met je tickets voor de .be modern tentoonstelling). Ook een vette aanrader. Wij bezochten die eerder al eens. Lees hier ons relaas van toen.
Vergeet zeker de shop niet
O ja, vergeet zeker niet door de museumshop te gaan. Ze hebben een gigantisch aanbod van kunstboeken, naslagwerken, leuke hebbedingetjes. En ga je niet voor de boeken of ben je niet een souvenirjager, ga dat toch eens binnen in de shop en bewonder de prachtige ruimtes, dito trappenhal en glas-in-loodramen. Want, after all, het is en blijft een museum van de hand van Victor Horta…
Wat vonden we er van ?
En of we er van genoten hebben… Het fijne aan een overzichtstentoonstellingen is dat die er voor zorgen dat de vele puzzelstukjes die we her en der in andere musea verzameld hebben, samen vallen en dat we door de werken tussen andere tijdsgenoten te zien, ze nog beter kunnen plaatsen kunnen in hun eigen tijdsgeest.
Hopelijk zullen de curators van de verschillende afdelingen na 21.02.2021 (tot wanneer de huidige tentoonstelling loopt) opnieuw in hun depots duiken om dit initiatief te herhalen. Wij zijn alvast fan.