Gent (en omstreken) vanop de Leie – Topidee!

De wereld vanop het water

Een rustige zomerdag is soms het ideale moment om de wereld op een andere manier te bewonderen. En dat was exact het plan voor vandaag.

Na de talloze wandelingen doorheen het Vlaamse land hadden we deze keer iets anders in petto. We hadden de kinderen deze ochtend gevraagd waar zij zin in hadden en zij gaven unaniem aan dat het iets met water moest zijn…

U vraagt (lees: zij vragen), wij draaien….

We trokken dus naar Gent om daar letterlijk en figuurlijk van wal te steken. In de Arteveldestad kan je aan de prachtige Sint-Agnete wipbrug, bij Minerva Boat Company, heel eenvoudig een boot(je) huren. Gelukkig hadden we hiervoor trouwens geen vaarbewijs nodig. De aangeduide bootsman moest enkel voorafgaandelijk aan het uitvaren de beperkte technische instructies van de boot met de verhuurder overlopen. Natuurlijk kreeg hij ook te horen wat de verkeersregels op het water inhielden en tenslotte ontvingen we nog het plannetje van de bevaarbare (en – wat niet onbelangrijk is – de niet bevaarbare) waterlopen. Dit achter de rug, konden we in een wip het water op.

 


Reserveren is de boodschap

Het is wel aan te raden om op voorhand te reserveren. Met een aanbod van meer dan 20 boten voor een capaciteit van 1 tot 12 personen, heb je wel wat keuze maar als je zeker wil zijn dat er voor jou een boot klaarligt, is reserveren de boodschap.

Afhankelijk van het bootje dat je huurt, kan je twee kanten op: ofwel de historische binnenstad in, ofwel onmiddellijk stroomopwaarts de Leie op. Boten die té hoog zijn, kunnen namelijk niet onder de bruggen van de stad. Een verwittigd man,… je kent het wel.


Cabrio

Wij kregen een boot met de voor zich sprekende naam, cabrio. Geen opbouw dus waardoor we zowel voor de ene route als de andere route konden kiezen.

We kozen om eerst richting onze heimat te varen, stroomopwaarts Leie dus, langs de rustige en idyllische oevers van onder andere Astene en Sint-Martens-Latem.

Wat een fijn gevoel toch om drie uurtjes aan een slakkengangetje door het water te klieven en te genieten van de andere kijk op het vertrouwde landschap. Daar op meanderende oude Leiearmen kan je niets anders doen dan je hartslag een paar tellen lager te doen slaan en te genieten van de omgeving.


Leuk weerzien

Het was bijzonder fijn om terug te komen op de plaats waar we een week eerder tijdens onze Albijn Van den Abeele wandeling in Sint-Martens-Latem aan de oevers over de Leie tuurden. Hetzelfde maar toch anders. Het is en blijft een prachtige streek, die Keuzemeersen, Leiemeersen en andere overstromingsgebieden aan de oevers van de oude Leie.

 


De stad in

Eenmaal terug in Gent hadden we nog even de tijd om ook een klein stukje van de andere route mee te nemen. In plaats dus van af te draaien richting de aanlegsteiger, voeren we rechtdoor de oude binnenstad in.

Toch verrassend hoe de zo gekende oude stad toch weer zo anders lijkt vanaf het water!

 


Aanrader!!

Na een drietal uurtjes varen, meerden we terug aan bij de steiger en konden we voldaan terugkijken op deze ervaring. Wil je langer varen, kan dat natuurlijk ook. Het lijkt ons trouwens geen slechte keuze aangezien je het varen dan kan combineren met een tussenstop om ergens op de oevers van een picknick te genieten of aan te meren aan een van de restaurants langs dit deel van de Leie om daar van een hapje of drankje te genieten.

Dit avontuur is zeker een aanrader voor jong en oud om samen met je bubble tijdens de Belgium Summer te onthaasten op het water. Wij keren zeker nog terug om dit gewoon nog eens over te doen!

Niet twijfelen, gewoon van wal steken!

 

Hierkan je nog andere tips vinden voor een bezoekje in GENT.

One thought on “Gent (en omstreken) vanop de Leie – Topidee!

  1. aaaaah varen op de Leie, dat was in mijn jeugd een standaard activiteit tijdens de Gentse Feesten (met bootjes mee in binnenstad maar ook een boottocht van Astene naar Gent soms)

Geef een reactie

%d