Landart in de buurt dankzij Contrei.live

Landart in de buurt dankzij Contrei.live

Verjaren is fijn! En iedereen geniet mee!

Elke verjaardag heeft iets speciaals. Maar als je 60 wordt, mag je dat zeker niet met stille trom laten voorbijgaan.

Zo moet Leiedal er ook over gedacht hebben. Met de eigen 60ste verjaardag in het vooruitzicht, schreven zij een wedstrijd uit om hun werkingsgebied, zeg maar het gebied tussen Leie, Schelde en het Kanaal Bossuyt – Kortrijk, met een heuse kunstenparcours op te fleuren. Geef toe, origineel verjaardagscadeau toch. En wat nog leuker is, iedereen kan van dit cadeau mee genieten en dit nog tot eind oktober.


Water

Uiteindelijk werden er 16 kunstprojecten uitgekozen die op of langs het water geplaatst zouden worden. Het heuse verjaardagsproject kreeg ook een naam, Contrei Live.

‘Heus’ is misschien wel een understatement want de 16 werken zijn over 13 steden en gemeenten verspreid; van Wervik tot Waregem en van Lendelede tot Avelgem. Nee, te voet kan je deze kunstwerken niet afwandelen; toch niet allemaal in één keer.


Keuzestress

Aangezien we het geluk hebben om centraal in het gebied van Leiedal te wonen, zijn alle installaties min of meer bij ons in de buurt waardoor we al snel beslisten om niet alles op één dag te bekijken. We zouden dus een keuze moeten maken. Moeilijk. Altijd. Kiezen is voor ons namelijk niet makkelijk. De keren dat we iets bezienswaardig links konden laten liggen zonder het te bezoeken, kunnen waarschijnlijk op 2 handen geteld worden.


Zijsprongetjes

Hier waren we wel wat verplicht om keuzes te maken want naast de 16 kunstwerken, worden er nog eens 38 zijsprongetjes voorgesteld die ook allemaal de moeite waard zijn om eventjes langs te gaan. Gelukkig voor FOMO-gehalte, zijn deze zijsprongetjes reeds bestaande stukjes prachtige natuur, architectuur of kunstwerken waarvan heel wat ons reeds bekend zijn. Fieuw, dat maakt het kiezen ietwat eenvoudiger.


Verkenning in twee stukken

In de ochtend reden we alvast een eerste keer naar enkele van de nieuwe landart-werken die we absoluut wilden zien. Door vroeger op de dag te gaan, konden we dit ook volledig coronaproof doen; toch niet onbelangrijk de dag van vandaag.

De werken die we ontdekten, deden ons vol verwondering uitkijken naar de andere werken die op later zouden tegenkomen.


Time is of the essence  

Wat je vooral moet doen, is je tijd nemen. Neem dus gerust eens plaats op een bankje en laat het kunstwerk gewoon zijn werk doen. Met de kinderen was het bovendien heel leuk om samen het verhaal achter de kunstwerken te proberen achterhalen en om nadien dit verhaal te vergelijken met dat verhaal dat de kunstenaar zelf met zijn werk had willen meegeven. Nee, we gaan hier geen verhalen verklappen. Dit moet je zelf maar eens doen.


Wandeling

In de vooravond kozen we nog een van de wandelingen uit die op de website van Contrei.live vonden. Met een afstand van om en bij de 7 km zijn deze wandelingen perfect voor een avondwandeling. Wij kozen voor een wandeling in Avelgem. Niet omdat de andere locaties niet interessant zijn maar in Avelgem waren we eigenlijk nog nooit te voet geweest en … als je moet kiezen, moet je kiezen.

Op deze wandeling, die we – tenzij we er over gekeken hebben – niet met wegwijzers aangeduid worden (waardoor je echt wel de kaart moet afdrukken of de GPXfile moet downloaden), bracht ons langs één van de nieuwe kunstwerken, in ons geval Living Nature van Hans Peter Kuhn, en langs enkele zijsprongetjes.

Natuurlijk genoten we ook enorm van de rest van de wandeling richting de Schelde tot km 0 van het Guldenspoorpad. Qua avondwandeling kan dit wel tellen. Benieuwd naar wat de andere wandelingen ons zullen doen ontdekken.


Fietsroutes

Ben je sportiever dan wij, dan kan je ook een van de 3 fietslussen afhaspelen. Aangezien deze lussen telkens een 50 km zijn, en onze kinderen nu eigenlijk uit hun fietsen gegroeid zijn (shame on us) lieten wij deze manier van ontdekken aan ons voorbij gaan.


Wat vonden we ervan?

Toegegeven, omdat we niet onmiddellijk van plan waren om de fiets op te springen en we eigenlijk zoveel mogelijk werken in één keer wilden zien,  liepen we eerst wat verloren op de site van Contrei. Ook op die manier werden we dus verplicht om het even wat rustiger aan te doen en om de tijd te nemen om te genieten van zowel de kunstwerken als van de prachtige omgeving. Point taken dus.

Eenmaal we dit aanvaard hadden, en we ook de bezoekersgids hadden aangeschaft, vonden we toch heel snel de voor ons passende manier om mee te genieten van het feest. Merci alvast en … dikke proficiat voor de jarige. Zulke feestjes mogen er nog komen 😉.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: