Grote kunst voor kleine kenners in het Kasteel van Beauvoorde

 

Grote kunst voor kleine kenners in het Kasteel van Beauvoorde

Nobele onbekende

Arthur van Merghelynck was tot vorig weekend een nobele onbekende voor ons. Mogelijks ook voor jullie. Niet dat we iemand onderschatten, laat dat duidelijk zijn 😉 .

In tegenstelling tot de kasteelheer zelf, zal zijn zomerverblijf in de Westhoek misschien wel bekend in de oren klinken, het Kasteel van Beauvoorde. *aha-erlebnis* Wij trokken naar dit kasteel voor iets heel bijzonders: de expo ‘Grote kunst voor kleine kenners’ !


En de boer die ploegde voort

Voor degene bij wie het horen van de naam Beauvoorde geen belletje doet rinkelen, toch even een situering.

Beauvoorde. In vogelvlucht amper 5 km van de schreve verwijderd. Diep in de IJzerpolders van de Westhoek dus. Landelijk ook en, – laat ons wel wezen – met om en bij de 700 inwoner, eerder klein te noemen. Maar klein betekent niet altijd onbeduidend, het is een prachtstreek om -bijvoorbeeld- te fietsen of te wandelen; het is er best gezellig; je snuift de gezonde lucht in je longen; én het dorp heeft een kasteel. Wij er dus naartoe !


Kastelen met een verhaal

Ja, juist, een kasteel. We hebben wel al wat kastelen bezocht; het een als wat groter dan het ander; het ander al wat meer vervallen dan het een. Veel kastelen, inderdaad, maar toch vaak met hun eigen verhaal. En het is net dat verhaal van de kasteelheer en zijn familie dat het leuk maakt om nog maar eens een kasteel te bezoeken.


Audiogids = scoren

Maar eerst een kaartje kopen. Dat doe je in de conciërgerie waar we ook een audiogids kregen.

YES. Wij kregen er eentje die over de geschiedenis van het kasteel zou gaan; de kinderen een tijdelijke gids met een verhaal over kunstwerken van enkele Vlaamse meesters. Deze laatste kon alvast niet slecht zijn want het is Warre Borgmans die vertelt #altijdgoed.

Eenmaal we over het idyllisch smal en met kasseien geplaveide brugje overgestoken waren en zo de eerste voetstappen op het kleine binnenkoertje het kasteel konden zetten, werden we ineens terug geblazen in de geschiedenis van Arthur en zijn Julienne.


Kasteelheer met een missie

Het bezoekje (voor de grote mensen) draait inderdaad rond het leven van Arthur Mergherlynck en zijn geliefde Julienne en hun familiale tragedies groot en klein. Maar ook horen we over de grootse ambities van de kasteelheer én over hoe zijn eigen archief voor de geschiedenis van de Westhoek heel belangrijk is geweest; zeker na het afbranden van de stadsarchieven te Ieper.

Onze vriend Arthur heeft er bovendien voor gezorgd dat het kasteel én alles wat het stoffeerde, sinds zijn overlijden onveranderd is gebleven. Je beseft het niet altijd, maar datgene wat je ziet, heeft hij eind 18de – begin 19de eeuw nog in zijn handen gehad. Je loopt dus niet in lege, doodse kamers, maar wel in origineel bemeubelde (tot het behangpapier en de schilderijen toe) ruimtes.


Kindergids

Onze kinderen kregen een andere audiogids die hen meer zou vertellen over de Vlaamse meesters. We kregen dus niet hetzelfde te horen. Ergens hadden we gedacht dat beide verhalen wel iet of wat in elkaar zouden overlopen maar dit bleek niet het geval.
Zij wisten niet wat wij hoorden en hoorden zo niets over het kasteel zelf en wij hoorden niets over wat zij hoorden zodat wij niet vernamen waarom er in elke ruimte grote schilderijen met dieren stonden. We hadden nadien dus veel om bij te praten. Of hoe elk nadeel ook zijn voordeel heb (sic).


Wat er ook van zij: Over de audiogidsen niets dan goeds. De kinderen vonden het heel boeiend en een leuke zoektocht naar een verdwenen kunstwerk. De kinderexpo is gebaseerd op de bekende boeken Grote kunst voor kleine kenners van Thais Vanderheyden. (aanrader !) Op een grappige manier worden ‘junior’-versies van toppers gemaakt. Uiteraard staat het werk waarover verteld wordt, ook steeds ergens in de kamer al moeten de kinderen daar uiteraard altijd wel even naar zoeken. Origineel en voor vele kinderen zal dit een perfecte eerste kennismaking met kunst zijn.

We liegen niet als we zeggen dat het niet de eerste keer is dat onze jongens een kunstwerk zien. Maar ook voor de ‘gevorderden’ was de zoektocht en de info die zij via de audiogids binnenkregen, best wel te pruimen !


Rondje in de tuin

Na het bezoekje binnen in het kasteel, moesten de kinderen nog een laatste stukje van hun eigen queeste volbrengen in de tuin rond het kasteel. Ideaal dus om de bezoeker ook in de tuin te lokken en om zo het kasteel ook van een andere kant te bekijken.


Aanrader?

Kortom: JA.

Kende je het kasteel en het verhaal van haar illustere kasteelheer nog niet, dan is het een leuke geschiedenis om te ontdekken.

En de kinderen? Die vonden de weetjes over de meesterstukken heel interessant; al vonden zij het ook fijn om nadien het verhaal van het kasteel ook te vernemen.

Meer info over het kasteel en de expo ‘Kunst voor kinderen’ vind je hier. Meer leuke uitstappen kan je vinden op de site van Openmonumenten .


One thought on “Grote kunst voor kleine kenners in het Kasteel van Beauvoorde

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder