H – Boedapest *

DONAU

Een bezoekje aan de oude Hongaarse hoofdstad moet je eigenlijk aan de andere oever van de Donau beginnen.
De andere oever is natuurlijk die andere dan deze waar de oude stad aan ligt.

2018-08-02 17.10.53

Als je op deze manier de verkenning van Boedapest begint, kan je bij het ochtendgloren van over het water het prachtige parlementsgebouw bewonderen.
Toegegeven, we hadden het veel langer en grootser verwacht maar niettemin is het een indrukwekkend gebouw dat ietwat aan het Londense House of Parliaments doet denken.

OVERVAREN

Om aan de overkant te geraken kan je kiezen om te voet, inderdaad te voet want ook deze stad bezoek je het best gewoon te voet, een van de bruggen over te stappen of je stapt in een van de vele overzetbootjes om al varend over de Donau de andere oever te bereiken.

Dat laatste deden wij en dat was een korte ervaring op zich. Zeker als je niets  van de taal begrijpt en de schipper geen enkele taal met je gemeen heeft. . . Maar… onmogelijk bestaat niet, dus raakten we al varend aan de andere kant en konden we Boedapest beginnen te verkennen.

BOEDA EN PEST

Het verhaal van Boedapest is waarschijnlijk algemeen bekend. Het is het verhaal van Boeda en Pest gescheiden door de Donau. Het is het verhaal van ‘wat wij hebben, heb jij niet’ en omgekeerd. Het is het verhaal van heuvelachtig tegenover vlak; van commercieel en modern tegenover romantisch en pittoresk.

Wij bezochten vooral het pittoreske gedeelte. De rest hielden we voor een volgende keer…  2018-08-02 15.04.14

Het oude gedeelte van de stad, dus Boeda, is een verrassend bruisend en doet veel denken aan Parijs, maar ook aan Londen en zelfs aan Edingburgh.

2018-08-02-13.43.25-898528900-1537114262949.jpg

KENNISMAKING

Bij onze eerste verkenning, lieten we ons verrassen door de typische straatjes en kwamen we zo langs het monument voor de Holocaust, het monument van de held Wallenberg, langs de grote synagoge, langs het nulpunt van Boedapest en bezochten erhet sprookjesachtige Fishermen’s Bastion.

De eerste indruk van deze Koningin van de Donau was in elk geval al heel aangenaam.

En aangezien het spreekwoord gaat: ‘You never have a second change to make a first impression… ‘ zullen we zeker niet nalaten om haar nog eens te bezoeken als de gelegenheid zich aandient.

(*achter de rode woorden, vind je binnenkort ons verslag – nog eventjes geduld dus)

 

%d bloggers liken dit: