Het Kunstuur 2.0 – pure kunstklasse

Het Kunstuur 2.0 – pure kunstklasse


Het Kunstuur 2.0.

Ok, here’s the thing. Wij zijn fan van Het Kunstuur in Mechelen. Grote fan zelfs.

Het concept is even simpel als het geniaal is.

Het Kunstuur dompelt je letterlijk 60 minuten lang onder in de kunst. 60 minuten in een heerlijk kunstbadje dus. 60 minuten geen verbinding met de buitenwereld. 60 minuten niet denken aan de was of de plas. 60 minuten geen stress. 60 minuten puur genieten.

De eerste versie van Het Kunstuur had ons van onze sokken geblazen. Tot op vandaag wordt Het Kunstuur 1.0 zelfs op geregelde tijdstippen door een van onze tieners nog boven gehaald. En dat wil natuurlijk wel iets zeggen.

 


Razend benieuwd naar Kunstuur 2.0

We waren dan ook razend benieuwd. Zou deze tweede versie van Kunstuur ons ook wel zo kunnen bekoren? Waren we sceptisch? Misschien wel een beetje want zou het wel mogelijk zijn om ook een tweede keer de bezoeker te verrassen? Zouden we geen déjà-vu gevoel hebben? Want wij zijn van die rare snuiters die maar zelden een tweede keer naar dezelfde locatie gaan? Maar hey, principes zijn er ook om zonder gêne overboord te gooien als de gelegenheid zich aandient. En Het Kunstuur is absoluut een reden om dit principe aan de kant te zetten.

De eerste versie was namelijk zonder discussie tot in de puntjes AF. Of we hoge verwachtingen hadden? ’t Zal wel zijn …

 


Verrassend

Het is en blijft een ongewoon concept.

Bij de ingang kregen we van een super enthousiaste lieve dame (punten extra 😉 ) opnieuw een audiogids en een typisch museumstoeltje. Met de audiogids rond de nek en de plooistoel in de hand, namen we plaats in de eerste donkere ruimte. Tot hier de gekende formule dus.

 


Magie

En toen begon de magie.

Eén na één werden de 33 kunstwerken in de spotlights gezet. Het overgrote deel van deze toppers zijn trouwens opnieuw werken die haast nooit aan het grote publiek getoond worden. Heerlijk! Bovendien zijn deze verbluffende kunstwerken uit de periode 1880-1950 allemaal van de hand van landgenoten: Alfred Ost, Anna Boch, Emile Claus, Constant Permeke en ga zo maar door.

Door de intieme setting vergeet je echt dat je maar een toeschouwer bent. Bijzonder.

Een bekende of iets minder bekende Vlaming vertelde ondertussen een bijzonder verhaal achter het kunstwerk, gaande van een speciale band tussen de verteller en het werk tot een bijzonder weetje over de kunstenaar en het werk. De rust, de ingetogenheid, de muziek van Dirk Brossé, de levensgrote projectie van de verteller op de muren maakt dat we vanaf seconde één aan de lippen van de verteller hingen.

Nee, we gaan niet te veel zeggen wat we zagen ;-p , dat moet je zelf ontdekken.

 


Wat vonden we ervan?

Heel simpel. Een dikke vette aanrader. Het is niet omdat je Het Kunstuur 1.0 bezocht hebt, dat Het Kunstuur 2.0 niet de moeite zou zijn. Integendeel.

De goede verstaander had het al begrepen. We gingen dus niet echt twee keer naar hetzelfde 😉. De locatie was dezelfde en ook aan het concept werd niet gesleuteld. Hoeft ook niet. Goede wijn behoeft geen krans, laat staan dat er een andere kruidenmix aan toegevoegd moet worden. Het geniale aan het concept, is meteen ook het supersterke er aan. En hoe simpel kan het zijn… gewoon een uurtje kunst kijken. Het geniale zit hem natuurlijk in het gegeven dat je opnieuw subtiel en zonder dat je het door hebt, aangezet wordt om niets anders te doen dan enkel naar de kunst te kijken.

60 minuten topklasse dus. 60 minuten die trouwens zo om zijn. 60 minutes goed besteed; zowel voor de rookie, de newbie, de liefhebber of de expert; voor kinderen, tieners, jongvolwassenen,… you got the picture! Voor iedereen dus !

 


What’s next?

En weet je wat?

In oktober is er normaal gezien Het Kunstuur 3.0. En je raadt het al… uiteraard zullen we ook die derde keer vol verwachting en vol enthousiasme terug naar Mechelen trekken.

Het feit dat met de opbrengst ook een goed doel Sjarabang ondersteund wordt, maakt het plaatje natuurlijk af.

 


Covid proof ?

Jawel hoor. Schermen, handgel, ontsmettingsgel voor de audiogidsen en de stoelen, … alles is voorzien. Neem ook gerust je eigen headset mee om in de audiogids in te pluggen. Geen nood als je die vergeten bent, dan kan je er wel eentje van Het Kunstuur gebruiken.

Wel tijdig reserveren want het aantal plaatsen per tijdslot is beperkt en de kaartjes zijn – terecht – gegeerd !

Meer weten: hetkunstuur.com

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: