Klimt – The Immersive Experience. Kunst kijken, maar dan anders.
Kunst kijken… maar dan anders
Zin om eens iets met kunst te doen, maar dan op een heel aparte manier? Ewel, dan moet je eens overwegen om naar de Horta Gallery in Brussel te gaan om Klimt, the immersive experience te bezoeken.
Nee, een immersive experience is geen museum, geen expo, meer nog, je ziet geen enkel origineel schilderij de schilder in kwestie, geen traditioneel museum waar je op zachte plushen zetels van kunst kan genieten.
Immersive-wat?
Allemaal goed en wel maar wat is dat dan eigenlijk zo een immersive experience?
Hier kunnen we kort zijn. Je laat je gewoon onderdompelen in de werken van de kunstenaar waarrond alles draait, hier dus Gustav Klimt. En dat onderdompelen kan je bijna letterlijk nemen. Via enorme projecties op de muren en vloer krijg je beelden te zien die geïnspireerd zijn op het leven en werk van Klimt. Bij Klimt wil dat dus inderdaad zeggen dat de zaal bij momenten volledig in gouden tinten baadt. In de grote expozaal vlij je je gewoon neer in een van de strandstoelen – met gepaste opdruk of course – en laat je alles op je afkomen. 360° Klimt dus.
De beelden worden ondersteund door muziek. Best wel leuk gedaan, al misten we persoonlijk toch wel wat omkadering. Een audiogids waarbij het verhaal van de Klimt of van zijn werken ondertussen verteld wordt, was eigenlijk een leuke meerwaarde geweest. Je ligt daar dan toch te liggen, niet?
Meer weten over Klimt?
Nu, je kan wel degelijk iets meer over de kunstenaar Klimt te weten komen. Hiervoor moet je wel terug naar de eerste zaal om de vele pancartes door te nemen. Best wel wat leeswerk maar als je wat over de man wilt te weten komen, is hier daar te doen. Je doet het dus best onmiddellijk na het binnenkomen van de expo. Terugkeren mag eigenlijk – coronagewijs – niet. Dus, zie je de inmiddels beroemde gouden gang en wil je toch iets meer vernemen van Gustav Klimt, ga dan even op je stappen terug en neem eerst de tekst op de pancartes door.
Eenmaal door de gouden gang, kom je onmiddellijk in de immersive experience.
Dé Kus
In het kleiner zaaltje naast de immersive experience, krijgt misschien wel hét bekendste werk van Klimt meer aandacht krijgt, De Kus.
En dan is de expo eigenlijk voorbij. Net wanneer we dachten wat extra duiding te krijgen over de beelden die we gezien hebben of over andere werken van Klimt, blijkt de expo gedaan. Pas op, het is ook niet de bedoeling van de expo om een overzicht te geven van de werken of van het leven van Klimt. Je gaat naar deze expo voor de beleving, laat daar geen misverstand over zijn 😉 .
Op naar de VR…
Voor 2 EUR kan je ook nog een 10-tal minuten een VR-bril op de neus zetten waarbij je door een aantal werken zweeft. Ook hier was het leuk geweest om tijdens de VR-ervaring via audio extra info te krijgen over de getoonde werken.
Wat vonden we er van?
Het is iets bijzonders, als in ‘je moet er voor zijn’. Toegegeven, het is niet onmiddellijk onze cup of tea maar we kunnen ons wel goed inbeelden dat het voor mensen die amper of nooit een kunstmuseum binnenspringen, het een leuke aanzet is om te zien dat kunst niet saai hoeft te zijn. Meer informatie vind je alvast op hun site: klik hier.
Waar ze wel in geslaagd zijn, is om ons zin te doen krijgen om nog een keer naar Wenen af te zakken en er op zoek te gaan naar de originele werken. Als dat hun bedoeling is, dan kunnen we alleen maar zeggen: Mission accomplished.
Geef ons dus maar the real stuff. Nothing beats the real stuff, nietwaar.