KOEKELARE – Lange Maxmuseum

🇧🇪

We wonen nu eenmaal in een streek waar de aarde doordrongen is van geronnen bloed. Helaas kan dit wel letterlijk genomen worden. Naast de vele veldslagen, werden hier ook de twee wereldoorlogen bevochten.

Het is dan ook niet te verwonderen dat heel wat van onze uitstappen gelinkt zijn met dit verleden. In de Vlaamse velden om ons heen, staan her en der monumenten en kerkhoven die ons er steeds opnieuw stil bij doen staan bij het verleden.

En in de restanten van de oorlogen rezen ondertussen ook al heel wat musea. En terecht. We kunnen maar hopen we uit de fouten van het verleden leren….

Een museum dat letterlijk op de restanten van de eerste wereldoorlog opgetrokken is, is het Lange Max Museum te Koekelare.

2015-03-29-17.37.30.jpg

Dit museum ligt letterlijk midden in de Vlaamse velden ! Het bevindt zich namelijk in een oude hoeve. Je rijdt dus eventjes op de typisch Vlaamse boerenwegels voordat je bij het museum komt. Dit alleen al… heerlijk.

Het museum gaat over – hoe kan het ook anders – Lange Max. En Lange Max ? Dat was de bijnaam voor het enorm kanon dat tijdens WO1 door de Duitsers gebruikt werd om Duinkerke en Ieper van de kaart te vegen. Als je bedenkt dat Duinkerke op zo een 44 km van Koekelare ligt, zal je wel begrijpen dat dit kanon van wel 77 ton voor de Duitsers een waar pronkstuk was !

Het kanon zelf staat er niet meer. Via een speciaal daarvoor aangelegde spoorlijn werd het ijzer door de Duitsers in de tweede Wereldoorlog terug naar Duitsland vervoerd om omgesmolten te worden in de oorlogsindustrie. De cirkel was rond.

Bij het museum kan je wel nog steeds de heropgebouwde geschutbedding zien en deze op zich is als impressionant. Wat moet dat dan niet geweest zijn als het bijna 18 meter lange kanon er nog instond…

2015-03-29 17.31.14

Het museum zelf ligt in een van de gebouwen van de boerderij. Uniek is dat er de Duitse kant van het verhaal belicht wordt. En dat gebeurt natuurlijk niet vaak.

De audiogids neemt je mee in het verhaal van Koekelare en de Duitse bezetting. Hoe was het om te leven onder de Duitse bezetter? Hoe ging men met elkaar om? Je krijgt heel veel informatie maar door de manier waarop het allemaal verteld wordt, heb je nooit het gevoel dat je overlader wordt met té veel info. Je voelt het dat er achter dit vrij recente museum een equipe van gepassioneerde mensen (vaak vrijwilligers) zit.

2015-03-29 16.48.38

Een unieke kijk dus op de eerste Wereldoorlog op unieke locatie. Echt een aanrader !

link naar museum

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: