NL – Bataviawerf

🇳🇱

In Flevoland ligt een heel bijzonder museum, De Bataviawerf. Het is niet echt een museum maar een reis terug in de tijd, namelijk naar de 17 de eeuw, naar de tijd van de VOC, de Verenigde Oost Indische Companie.

Imposante koopmansschepen en admiraliteitschepen werden toen in serie gebouwd. De handel met het Oosten floreerde in deze gouden eeuw en natuurlijk moesten er ook een aantal oorlogen uitgevochten worden.

Helaas zijn bijna al deze schepen tijdens een of andere missie op zee verloren gegaan.

Begin jaren 80 van vorige eeuw had ene Willem Vos het lumineuze idee opgevat om te proberen om zo een gigantisch houten schip te reconstrueren en dit met de middelen die men destijds had. Hij koos voor het adminiraalschip van de befaamde Willem De Ruyter (museum Willem de Ruyter), de Batavia. Velen verklaarden hem gek maar daardoor liet hij zich niet afremmen. In 1985 kreeg hij hiervoor zelfs een stuk grond in Lelystad te beschikking. De Bataviawerf was geboren.

De mama hier des huizes had er jaren geleden al eens als kind een bezoekje aan gebracht en toen was het schip inderdaad in aanbouw. Nu, meer dan 25 jaren later, ligt het volledig afgewerkte schip aan de kade te pronken…en nu kan je er op !

2017-04-03 14.30.50

Tijdens een rondleiding op dit schip konden we gefascineerd luisteren naar de verhalen verteld door een bijzonder begeesterde gids/vrijwilliger.

2017-04-03 15.45.49

Op de site van de werf kan je de romp van een tweede schip in aanbouw zien, dat van de 7 Provinciën maar krijg je ook toegang tot de verschillende ateliers waar tal van vrijwilligers onderdelen van het schip aan het maken of vermaken zijn. Je kan de zeilmeester aan het werk zien, de beeldbouwer, de koordenslager, de smit. Bijzonder boeiend allemaal. Opnieuw werden al onze vragen beantwoord door de vrijwilligers waar de passie voor het vak van af straalt.

2017-04-03 14.10.01

Mooi om te zien dat een gemeenschappelijke passie zo iets moois kan teweeg brengen. Maar dat wisten we natuurlijk al, niet?

Echt de moeite waard om dat ommetje te maken.

Link naar de website

One thought on “NL – Bataviawerf

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: