Kunst en Kinderen – dat Kan !

Kunst en kinderen geen match, zeg je? Pardon? Tuurlijk wel !

Op kunst kijken staat geen leeftijd.

Ok, toegegeven, niet alle kunst is even toegankelijk, ook niet voor de volwassenen. En toch verwondert het ons steeds weer hoe een kind kunst in zich opneemt, het verteert en er zijn eigen waarheid uit haalt.

Wij zelf zien dat misschien niet altijd zo maar kunst, in wat voor vorm of uitvoering dan ook, vertelt een verhaal. En kinderen…. die zijn a-lle-maal verzot op verhalen.

Ewel, hoe pakken we dit dan wel aan?

Niets speciaals hoor. we doen vaak ook maar wat er in ons opkomt. Nee, de waarheid hebben we ook hierover niet in pacht. Met vallen en opstaan proberen we steeds weer nieuwe dingen uit. Sommige dingen bevallen, andere absoluut niet. En dat is ok. Je kent het wel.. Les goûts et les couleurs… Maar iets niet of minder mooi of interessant vinden, is dik ok. Ook daarover hebben we al uren gepalaverd.

Ewel, hoe doen we dat met de kunst?

Heel simpel.

Ga geen kunst kijken puur voor de kunst. ‘L’art pour l’art’ werkt niet bij kinderen (voor wie wel trouwens??), trust me. Nee, ga voor het verhaal achter de kunst. Vertel het verhaal van de Mona Lisa, zoek bijvoorbeeld de kinderspelen in een Breughel of raad wie wie is in de Nachtwacht. Ja, zelfs in zwaardere werken als Guernica of een Jeroen Bosch, zit een verhaal. Vele musea hebben trouwens verrassend goede audiogidsen; sommige zelfs met een makkelijker verteerbaar kinderparcours. Een gouden raad: geef met plezier die paar euro’s aan een audiogids uit. Je zal het je niet berouwen.

Jaja, juist. Sommige moderne werken lijken geen verhaal te hebben. Bij een Jackson Pollock of een Fontana kan je inderdaad moeilijk een romantisch of episch verhaal vertellen. Verrassend genoeg, zijn kinderen heel gefascineerd door deze moderne werken en vertellen ze wonderwel heel snel wat zij er dan wel in zien. Je moet maar een proberen.

En nee, het is nu niet de bedoeling dat je bij elk schilderij of beeldhouwwerk stil gaat staan of je elk muziekstuk gaat beluisteren. Hallo?! Een kind blijft een kind. De fun-factor is en blijft hoog in hun vaandel staan. En geef nu toe, zelf kijk je ook niet naar elk detail op elke schilderij.

Tenslotte nog dit: kijk ook eens goed rond. Kunst hangt heel vaak in prachtige gebouwen. Van stoffige, muf stinkende mastodonten tot futuristisch ogende spiegelpaleizen. Alles komt aan bod. Ook daar houden kinderen van ! #Sorrynotsorry, maar op dat vlak is niet alleen het innerlijke maar ook het uiterlijke van belang.

Beetje bij beetje zal je zien dat je kind kunst op zijn of haar manier zal beginnen appreciëren.

En weet je… wat ze zien, zullen ze beter onthouden en (een deel van)de leerstof op school zal een piece of cake zijn. Mooi meegenomen, toch ! Kom dus maar op met die lessen (kunst)geschiedenis.

Gewoon doen dus . Uit die luie zetel, uit die comfortzone en wegwezen !

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: