Op de koffie bij Permeke (Jabbeke) en een wandeling in het kasteel van Loppem

Die zomer van 2020

Dat de zomer 2020 een onvergetelijke zomer wordt om redenen die we liever niet hadden, staat buiten kijf. We wanhopen echter niet want niemand zal ontkennen dat we het grote geluk hebben omringd te zijn door zoveel mooie plekjes die allemaal smeken om ontdekt en herontdekt te worden. Zolang we mogen en kunnen, zullen we er dus in ons land op uit trekken. Fingers crossed dus. We spreken dus af dat we er een onvergetelijke zomer van maken en dit om de juiste redenen. Deal.


Permekemuseum – Jabbeke

En hoewel we al heel vaak op trot geweest zijn in ons Belgenland, zijn er inderdaad nog steeds heel wat plekjes die op ons mustsee lijstje staan. Het Permekemuseum in Jabbeke is er beslist zo eentje van.

Onze vrees dat een bezoekje aan een relatief klein museum over een enkele schilder voor de kinderen misschien wel wat lastig te verteren zou zijn (lees: saai zou zijn), is absoluut ongegrond geweest.


De Vier Winden

Van foto’s wisten we al hoe idyllisch het volledig met klimop begroeide museum er uit zou zien, maar dat deze groene muur het eerste zou zijn wat we te zien kregen bij het binnenrijden van de voorstad van Brugge, was al een verrassing op zich. Onmiddellijk raakten we geïntrigeerd in het door de expressionist zelf in 1929 ontworpen woonhuis ‘De Vier Winden’.

 


Bezoek in 3 stukjes

Na het aanbieden van onze vooraf online gekochte tickets, en het lezen van de corona-instructies (je weet wel: ontsmetten, afstand houden en mondmasker voor de snoet), kregen we de bezoekersgids overhandigd en kon onze ontdekking beginnen.

Het bezoek startte in het woonhuis zelf. De term woonhuis dekt eigenlijk amper de lading. Ja, Permeke woonde er maar er zijn niet minder dan twee imposante schilderateliers. Het is een – zeker om in het interbellum te zijn opgetrokken – gigantische villa die zelfs nu nog modern oogt. Alleen daarvoor al moet je er eens binnenspringen.


Oeuvre

Nee, de werken die we zagen, waren zeker niet de eerste werken van Permeke die we te zien kregen en ja, misschien hangen er wel op andere plaatsen ook heel mooie werken, maar de werken zien hangen in de door de schilder zélf ontworpen en doorleefde villa, is natuurlijk de kers op de taart.

 


Fascinerende verhalen

Eigenlijk zijn de getoonde werken misschien wel van ondergeschikt belang. Niet dat deze werken niet mooi waren – integendeel – maar we leerden de meester zelf op een heel speciale manier kennen, namelijk via zijn werken. De soms onverwachte persoonlijke verhalen die achter de werken steken, maakten ons nieuwsgierig naar het leven van de schilder. Steeds fascinerend om ook hier te zien dat de levensloop van de kunstenaar een onuitwisbare stempel drukt op zijn oeuvre.


Beelhouwersatelier en tuin

Tot onze verbazing konden we niet enkel in het woonhuis binnen, maar ook in het beeldhouwatelier. Inderdaad, Permeke was blijkbaar niet enkel een schilder maar ook – weliswaar op latere leeftijd – een beeldhouwer. En daar vonden we ons favoriete werk, De Grote Marine, misschien een atypische Permeke maar de donkere kleuren en stevige vegen zijn er zeker ook in aanwezig.
Het samen zoeken naar het favoriete werk van iedereen is trouwens zeer fijn want het maakt dat de kinderen de werken ook echt bekijken. Echt een tip om ook eens te doen.

 

Het bezoekje aan Permeke werd afgesloten met een wandeling in zijn tuin waar we her en der een van zijn werken te zien kregen. Prachtige tuin trouwens.

 


 

Wat vonden we er van?

Eigenlijk is dit een overbodige vraag. Dit museum is gewoon het bewijs dat een kleiner museum dat over één enkele kunstenaar gaat, toch intrigerend kan zijn.


In de buurt?

We bleven ongeveer een uurtje in het museum. We hadden dus zeker nog tijd genoeg om ergens anders binnen te springen.

We kozen dit keer voor het Kasteel van Loppem. Helaas was er geen plekje meer vrij om in het doolhof binnen te gaan (stomme Corona) maar niettemin is het kasteel en het kasteelpark de moeite waard om even halt te houden.

 

Wist je trouwens dat dit kasteel aan het eind van de eerste wereldoorlog het toneel was van heel belangrijke beslissingen? Het was in een van de kamers van dit kasteel dat Koning Albert I de plannen smeedde voor de revolutie van Loppem. Je weet wel, het vormen van de eerste naoorlogse regering. Les petites (et plus grandes) histoires, daar houden we wel van.


Onze conclusie

Dit smaakt beslist naar meer. Het museum Permeke hangt eigenlijk af van het Oostendse museum Mu.zee. … Rarara waar we binnenkort eens binnen zullen springen 😉 En in Oostende is er nu het recent geopende Ensorhuis en de tentoonstelling ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ in de Venetiaanse Gaanderij. En of het kriebelt !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: