London Calling – 2 dagen in London

🇬🇧

STAD NAAR ONS HART

Londen is en blijft een fascinerende stad. Kan je alles zien in 1 trip? Nee, tuurlijk niet. Hallo… En dus moesten we weer kiezen.

Maar treuren deden we niet.

We verbleven vorige zomer op onze roadtrip in de UK, in de buurt van Londen van waaruit we een paar dagen Londen bezochten. Onze vakantiewoning was ook de perfecte uitvalsbasis om Stonehenge en Oxford te bezoeken, maar daarover later meer.

2017-08-10 17.11.37

ONZE KEUZE

Waar werden wij warm van?

Van de sfeer, de gezelligheid, de vriendelijkheid, het prachtig Engels accent, de galante mensen, van het gedisciplineerd aanschuiven (hier bijna ongekend, maar zo zalig en dus fascinerend) en van de volgende musea of bezienswaardigheden of course:

 

💂 Waar naartoe – MUSEA

  • Tower of Londen

Ok, dit was een money-trap. Veel te druk, veel te lang aanschuiven aan de verschillende gebouwen. Maar we wilden er per sé naar toe. Het niet bezoeken, zou pas zonde zijn. En eigenlijk was het heel leuk. We zijn nog steeds blij dat we de horde toeristen getrotseerd hebben…

Je moet gewoon beslissen welk deel je echt de moeite vindt om te zien en waar je je tijd wil ‘verdoen’ aan het aanschuiven. Keuze genoeg: harnassen, koninklijke dieren, paleizen of de kroonjuwelen, … voor elk wat wils.

Niet alleen de harnassen en zwaarden in de Fusilier Tower kon onze jongens fascineren; ook het mysterie rond de fameuze kraaien zinderde nog lang na.

Een topper maar trek er wel de nodige wachttijd voor uit.

 

  • British Museum

Van de vele musea die Londen rijk is (en het zijn er ongelofelijk veel), kozen wij om naar het British Museum te gaan. Niet alleen kan je er echte topstukken zien zoals dé steen van Rosetta, stukken (ok gestolen) van het Griekse Panthenon, onderdelen van het Mausoleum van Helikarnassos, werken van o.a. Dürer, maar ook de centrale hal is er eentje waar je mond van openvalt.

Natuurlijk konden we hier ook niet alles zien. Kiezen, kiezen, kiezen is dus de boodschap. Fijn is wel dat je bij het buitenkomen, wat op adem kan komen op het voorplein. Veel kan je er niet eten maar een hotdog ging er bij de kinderen heel vlot in…

Het museum is gratis. Je moet wel wat aanschuiven om binnen te geraken. Gezinnen worden zelfs uit de rij gehaald om sneller binnen te kunnen. Als dat nu eens geen voordeel is…

 

  • Tate Modern

Er zijn vele plaatsen in Londen waar je op kan klimmen om een prachtig zicht te hebben over de stad. De bovenste verdieping van Tate Modern is er zeker een van.
Kiezen om vanaf deze oude elektriciteitscentrale te genieten van Londen heeft zo zijn voordelen. Niet alleen is de toegang gratis (wat toch weer mooi meegenomen is), maar je kan bij het afdalen nog genieten van het fenomenale aanbod aan kunstwerken op de verschillende verdiepingen. Enkel voor bepaalde tijdelijke exposities moet betaald worden.

Uitrusten van je bezoek aan het museum of aan de shop (!) kan ofwel in de gigantische oude turbinezaal of buiten aan de voet van dit museum waar een heerlijke arty-farty sfeer hangt: Buskers, skaters, eetkraampjes, ‘picknickers’… om daarna via de bekende Milleniumbridge de Thames terug over te gaan.

 

💂 Waar wandelen

  • Wandelen langs de Thames

Need I say more? Tuurlijk moet je dit doen.

Trek bij een eerste bezoek aan Londen zeker genoeg tijd uit om ook de geur (letterlijk en figuurlijk) van de stad op te snuiven. En waar kan je dat beter doen, dan aan de oevers van de rivier die de stad haar identiteit geeft; aan de oevers van de Thames.

Prachtige stukjes zijn onder andere de Queen’s Walk of aan de andere oever Park Whitehall Garden met enkele prachtige standbeelden.

 

  • Borough market

Om een instant ‘ik ben een local‘ gevoel te hebben, moet je richting Borough Market gaan en dan liefst op een middag wanneer de echte locals er hun lager staan te drinken.

Deze buurt is een amalgaam van kleine straatjes, steegjes, overdekte galerijtje waar het vol staat van eetkraampjes, leuke cafétjes enzovoort. Hoewel je niet ver weg bent van het toeristische Londen, ben je hier in een heel andere wereld. Moet je zeker eens passeren.

 

  • City hall – More Londen Riverside

Om de dag magisch af te sluiten, moet je bij valavond eens door city Hall stappen. Je volgt de waterpartij richting de Thames en dan kom je uit op de glazen bol van het stadhuis maar daar zie je ook de ondergaande zon over de Tower Bridge.

Dit deel is ietwat moderner maar op het pleintje voor het stadhuis is het heerlijk vertoeven. Het zicht op de Tower of Londen en de Tower Bridge krijg je er geheel gratis en voor niets bij.

 

💂 Waar parkeerden we?

Parkeren pal in het centrum is eigenlijk aan te raden. Gratis zal dit niet zijn, maar als je alle kosten optelt die je zou maken om bijvoorbeeld met de trein richting Londen te gaan (dus voor ons X 5) én de tijd die het zou vragen om écht pal in Londen te geraken, komt de prijs voor het parkeren eigenlijk relatief goedkoop uit.

De eerste keer parkeerden we in de Parking Westminster.

2017-08-08 11.37.45

De tweede keer ergens anders. Niet alleen zie je hierdoor bij het binnenrijden van de stad al een ander deel maar eenmaal je geparkeerd bent, zit je lekker in een écht ander deel van de stad. En voor ons – die een hekel hebben aan te veel dezelfde weg af te leggen op vakantie – is dit een must.

We zetten de bolide dus veilig weg in Q-Park Tower Bridge.

Rep je bij het buitengaan niet onmiddellijk naar de brug maar geniet van de prachtige oude gebouwen van Butler’s warf waar deze parking in ligt.

2017-08-10-11.17.24.jpg

💂 Waar verbleven we?

We logeerden in het rustige Frimley, in dit appartement. Het appartement is goed als uitvalsbasis om naar Londen, Oxford of Stonehenge te gaan.

In die paar dagen hebben we lang niet alles gezien. Dat is onmogelijk. Een trip naar Londen (of meerdere trips) staat zeker op onze to-do lijst !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: