Mardasson Memorial – Bastogne war Museum

🇧🇪

December 1944, bitterkoud, de geallieerden stootten steeds verder door richting Duitsland. Bijna heel België is heroverd, en de Siegfried linie ligt binnen bereik. Maar plots keren de kansen…  Duitsland gaat all-in om de Ardennen terug te heroveren en door te stoten richting Antwerpen. Doel was om vervolgens vrede te sluiten aan het westelijk front.

In deze strijd werd Bastogne een belangrijk punt. De Amerikaanse 101st airborne devision werd belaagd door een Duitse overmacht. Brig. Gen. McAuliffe, de tijdelijk bevelhebber, kreeg een aanbod om zich over te geven aan de Wehrmacht. Zijn legendarisch antwoord was kort en krachtig: NUTS! Ze gingen dus vechten tot het bittere einde.

Gelukkig kwamen er snel versterking van de divisie van Gen. Patton , en het Duitse leger stortte uiteindelijk in. De rest is geschiedenis.

Terug naar Bastogne, hier kan je vandaag het indrukwekkende Mardasson Memorial vinden, die de slag en de duizenden gevallenen van deze schokkende veldslag eert. Beklim het monument en aanschouw het strijdtoneel.

2.jpg

In het Bastogne war museum, in de schaduw van deze monumentale Amerikaanse ster, kom je meer te weten over de heroïsche slag, de grote en kleine drama’s die zich afspeelden in de dorpen rondom en de ontbering die beide kanten hebben meegemaakt.

3.jpg

Dit is zeker een van de meest verzorgde WO2 musea, met de nadruk op deze zeer bijzondere slag. Buiten veel unieke stukken krijg je ook een impressie hoe de geallieerde soldaten, verkleumd door de sneeuw en vrieskou slag leverden tegen een zwaar getrainde Duitse overmacht.

Niet te missen als je in de Ardennen bent!

link naar website

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Mardasson Memorial – Bastogne war Museum

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: