NL – Rotterdam – Blaakse Bos

🇳🇱

Nederlanders en architectuur; het is normaal gezien wel iets wat heel goed samengaat. Zie maar naar de talrijke mooie en uitzonderlijke kantoorgebouwen die je in het landschap ziet bij het binnenrijden van het land.

Al moet het gezegd dat het experimenteren met gebouwen voornamelijk gebeurt bij kantoorgebouwen. Af en toe wordt er ook gezocht naar alternatieven voor gewone woningen; de ene keer al origineler of praktischer dan de andere keer.

Zo kwam eind jaren ’70 van de 20ste eeuw de opmars van het idee dat de grijze en grauwe naoorlogse woonblokken wel echt triest, deprimerend en lelijk waren en begon het idee te spelen dat het misschien wel anders kon.

Het is in dit gedachtegoed dat het Blaakse bos in Rotterdam gezien moet worden. Het Blaakse Bos, vlakbij de pittoreske oude haven, is veel beter bekend als de gele Kubuswoningen.

2016-10-08 16.03.52

De architect had de visie dat we ook wel in boomhuizen kon woning. De woningen zijn dus letterlijk opgebouwd als een bos van bomen waarbij je langs de betonnen stam de woningen binnenkomt om in de kruin te leven. En die kruin is een op zijn hoek gezette kubus.

Ondanks het feit dat deze woningen écht niet praktisch zijn om in te woning en dat niet alleen omwille van hun schuine wanden maar ook omdat deze verdomd heel klein uitvallen, zijn zo goed als alle woningen daadwerkelijk bewoond. Of ze mooi zijn… dat laten we in het midden. Les goûts et les couleurs, il ne faut pas en disputer.

Wil je eens zelf ervaren hoe het is om in zo een woning te leven, kan dat op nummer 70.

2016-10-08 16.13.00

Het is niet dat je binnen in de woning veel kan zien; het is dan ook gewoon de woning die je er kan bezoeken. Maar dat geeft niet omdat het inderdaad dat is wat je daar wil zien. De Overblaak is een van de stadsgezichten van Rotterdam en moet gewoon op je lijstje staan bij een bezoek aan de stad aan de Rotte.

En voor de schakers onder ons… ga dan eens wat verder door in de Overblaak. Je kan er even in alle rust een partijtje schaak spelen met de landmarks van Rotterdam.

2016-10-08 16.24.28

Link naar site

Geef een reactie

%d