FR – Memorial Charles de Gaulle

crossNoord-Oost Frankrijk, Een glooiend landschap, eerlijk verdeeld tussen bossen en akkers.
Plots doemt er een groot Lotharings kruis op. Aan de voet ligt het gehuchtje van nog geen 1000 inwoners met een fantastische naam: Colombey-les-Deux-Églises. Hier klopt het echte hart van Frankrijk.

Natuurlijk komen we hier niet toevallig. Dit was de rustplaats van Charles de Gaulle, bij leven en dood. De staatsman leefde hier, weg van het drukke Parijs een zo eenvoudig mogelijk leven. Heden ten dage is er aan de voet van het gigantische kruis (meer dan 40 meter hoog) een modern museum gewijd aan deze zeer bijzondere man. Een standbeeld van de generaal begroet je aan de ingang en zet onmiddellijk de toon.

2.jpg

Met veel respect wordt binnen zijn unieke levenswandel telkens in de tijdgeest geplaatst. Het grootste gedeelte is natuurlijk de tweede wereldoorlog waar hij als generaal in ballingschap is blijven vechten voor de vrijheid. Maar evengoed zijn persoonlijke ontwikkeling in de eerste wereldoorlog, de reizen doorheen Afrika om troepen te ronselen, of zelfs zijn terugkeer naar de anonimiteit na de oorlog komen aan bod.

Toch is het daar niet gedaan. In 1958, na de crisis in Algerije, krijgt hij de zware taak het land terug op de rails te krijgen. En dat lukt. De 5de republiek is geboren en De Gaulle is andermaal de redder van het vaderland. Het einde van het museum is, hoe kan het ook anders, ook het einde van zijn leven. Een natie in rouw.

1

Loop achteraf dan ook even naar het dal, naar het kerkhof waar hij begraven ligt en dan kan je enkel heel diep buigen met de kennis dat Charles de Gaulle nog steeds heel veel voor Frankrijk betekent.

Het is ook mogelijk om het La Boisserie te bezoeken, zijn privéwoning een steenworp verder. Wij hebben dit aan ons laten voorbijgaan, maar lijkt ons ook zeker de moeite waard.

Aanrader voor elke Francofiel en geschiedenis adept.

Link naar museum/memorial

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: