‘A night at the opera’ – ook voor tieners een onvergetelijke experience

‘A night at the opera’ – ook voor tieners een onvergetelijke experience

Een avondje ‘opera’ is misschien niet iets waar je onmiddellijk aan denkt in je zoektocht naar leuke uitstappen met je tienerkroost… Zou opera dan echt niets zijn voor tieners? Wij vroegen het ons af en namen meteen de proef op de som.

‘Opera’ en ’tieners’, het lijkt een onmogelijke combinatie. En toch…

Je hebt natuurlijk ‘opera’ en ‘opera’.

Wat geldt voor elk boek of elke film, geldt uiteraard ook voor een opera. Soms zijn ze best wel toegankelijk voor tieners en andere moeten toch flink gekauwd worden om door te kunnen slikken.

Als eerste ervaring kozen we dan ook de ‘opera buffa’, een grappige opera (buffa is letterlijk het Italiaans voor grappig). Een komedie gaat altijd vlot binnen, niet? Maar of dat ook zou gelden voor onze voorstelling, dat viel nog af te wachten.


Welke opera kozen we?

We hadden geluk en konden nog enkele ticketjes bemachtigen voor Mozarts opera ‘Le Nozze di Figaro’ in de opera van Antwerpen.

In deze drie uur durende opera wordt het verhaal verteld van Figaro, de bediende van de graaf Almaviva. Hoe kan het ook anders, Figaro wil trouwen met zijn Suzanna maar de graaf heeft ook een enorme boon voor Suzanne. Kost wat kost wil hij het huwelijk tussen Figaro en Suzanne dwarsbomen. Het gevolg is een mix van intriges, bedrog, valstrikken, verleidingskunsten, de obligate misverstanden, verrassende passages en liefde.


Hoe doe je dat, naar de opera met tieners?

We zouden kunnen zeggen ‘gewoon doen, niet twijfelen‘, maar daar heb je natuurlijk niets aan.

We geven dan ook graag onze tips die ervoor gezorgd hebben dat ons avondje opera een schot in de roos was.

  • 1. Kies goed

Tja, klinkt eigenlijk simpel, niet. Bekijk het aanbod van de operahuizen goed en kies een opera waarvan je denkt dat die bij jouw tiener past. bekijk desnoods op Youtube wat fragmenten van de opera om zeker te zijn. Uiteindelijk moet de muziek en het verhaal je tieners een drie uur kunen begeesteren.

  • 2. Breng de tieners in ’the mood for opera’

Het is misschien een understatement, maar als je denkt te zullen verstaan en begrijpen wat er gezongen wordt, dan zal je van een kale reis terug komen. In onze voorstellen werden de bindteksten zelfs in het Nederlands gezongen (Stefaan Degand en Eva Van der Gucht), maar zelfs dan konden we ersoms niet alles van verstaan.

We zorgden er dus voor dat we alvast de grote verhaallijnen op voorhand al eens vermeld hadden. Zo konden we onmiddellijk de personages goed plaatsen. Als je wil, kan je ook een uur op voorhand naar een Nederlandstalige inleiding van de opera gaan, maar dat haalden we deze keer helaas niet.

Nu, boven en naast het podium hangen er ook schermen waarop de Engelse en Nederlandse vertaling van de gezongen tekst afgelezen kon worden. De opera werd dus als het ware ondertiteld.

  • 3. Een plekje dat je avond maakt of kraakt

Een goede plek is cruciaal, maar een heel goede plek heeft ook zijn prijs.

Let bij het aankopen van de tickets goed op de plaats waar je in de zaak zal komen te zitten. De prijs van tickets voor de befaamde Engelenbak in de nok van de zaal is misschien laag maar als je geen geluk hebt, hebt je er veel klank en weinig beeld. Zou zonde zijn natuurlijk.

We kozen betaalbare plaatsen op het zijbalkon. Doordat we op de eerste rij zaten, konden we op de rood fluwelen leuning makkelijk naar voor leunen om alles goed te zien.

  • 4. Doe vooraf pipi

Dit klinkt misschien stom maar het is een raad die je beter ter harte neemt.

Elk deel van de voorstelling duurt anderhalf uur. Je mag de zaal wel verlaten als de nood hoog is, maar je mag de zaal dan niet meer terug binnen. Ok, je kan de opera dan wel verder op een scherm in de hal volgen maar dan is lang niet hetzelfde als in de zaal (hello, captain obvious). Dus, doe nog snel even pipi voor de zaak binnen te gaan ;-).

  • 5. Strek die beentjes

Twee keer anderhalf uur. Zolang moeten de tieners stil op een stoel kunnen zitten. Dit is natuurlijk niet onoverkomelijk maar de eerlijkheid gebied ons wel om te zeggen dat de houding die op het zijbalkon  aangekomen werd, niet altijd als ergonomisch bestempeld kon worden. Het half uurtje pauze was dan ook het ideale moment om even de benen te strekken en om wat frisse lucht te happen.

  • 6. Wat trekken we aan?

Geen paniek de tijd van volledig in het lang en breed naar de opera te trekken, ligt duidelijk achter ons. We zagen strikjes en dassen en lange glitterjurken maar we zagen evengoed shorts. Aangezien we er toch een avondje uit wilden van maken waar iedereen zich op zijn gemak voelde, kozen wij voor casual chique. En ja, we voelden ons op ons gemak.

We kunnen wel aanraden om niet te warm gekleed te gaan (in de zomer). Bij momenten werd het toch warm in de zaal. Gelukkig konden we in de pauze enkele flesjes water scoren die ook in de zaal meegenomen konden worden (of dat is toch wat de tieners ons wijsgemaakt hebben).

  • 7. Parkeer niet te ver

Voor de opera in Antwerpen hadden we misschien wel met de trein kunnen gaan. Maar of we dan nog na de voorstelling in Kortrijk terug geraakt waren, is een andere vraag.

We parkeerden achter de hoek in Parking Opera. het bleek een goede keuze want na de voorstelling hadden de tieners niet echt veel zin om nog lang te stappen.

  • 8. Geniet

Misschien is het belangrijkste advies om gewoon keihard te genieten. Uiteindelijk krijg je een waar spektakel: prachtige aria’s, fantastische muziek, indrukwekkend getover met decorstukken en dat allemaal in het historisch kader van de opera van Antwerpen.

(lees onder de foto’s verder om te weten wat de tieners ervan vonden)



Wat vonden de tieners van een avondje opera?

Het was natuurlijk ook voor ons wat afwachten hoe de tieners een klassieke opera zouden verteren. We vreesden dat ze misschien het einde van de rit niet zouden halen; drie uur is uiteindelijk wel lang. Maar toen ze tijdens de pauze (en nadien) het verhaal begonnen na te vertellen en zich afvroegen hoe het nu met Figaro zou aflopen, wisten we dat het goed zag.

Is dit voor herhaling vatbaar: absoluut!

Dus op de vraag ‘hoe doe je dat, met tieners naar de opera?’, kunnen we nu met een gerust hart antwoorden ‘Gewoon doen’ (maar toch even aan onze tips hierboven denken 😉 )


effe praktisch

💰: een ticketje hangt natuurlijk af van de plaats in de zaal. Voor ons vijf op het derde balkon – eerste rij, betaalden we 108 EUR. Een ticketje voor een jongere is sowieso goedkoper.

📍: De opera in Antwerpen ligt aan de Frankrijklei

🅿️: (betalend) parkeren kan je in een van de parkings. Wij stonden in parking aan het station en betaalden iets meer dan 9 EUR voor de avond.

📆: op de website van de opera’s vind je meer informatie over wat, waar en wanneer. Op volgende link kan je die van Opera Vlaanderen vinden.

(de volgende opera van Opera Vlaanderen is die van ‘Les pêcheurs des perles‘ van Bizet – voor zij die ooit de ‘Parelvissers’ hebben gezien, moet deze opera een belletje doen rinkelen)

⌛: hoe lang de opera duurt, hangt natuurlijk af van opera tot opera. De Nozze di Figaro duurde 3 u , die van Bizet bijvoorbeeld 1,5 u.

🍵: ter plaatse kan je zeker iets vinden en dit aan verrassend scherpe prijs (1 EUR voor flesje water)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: