La Coupole in Noord-Frankrijk – Getest en goedgekeurd met tieners!

La Coupole in Noord-Frankrijk – Getest en goedgekeurd met tieners!


We vergeten maar al te vaak dat er net over de grens met Frankrijk heel interessante plekjes te bezoeken zijn. La Coupole in het departement Nord-Pas-de-Calais is er beslist één van. Plan dus maar snel een uitje richting ‘net-over-de-grens’…


La Coupole heeft zijn naam niet gestolen.

Voor een massieve betonnen koepel die opdoemt uit de Noord-Franse heuvelflank, kon er inderdaad geen meer passende naam bedacht worden. Als architecturaal en technisch snufje kan dit wel tellen. Meer nog, de koepel is er eentje met een bijzondere geschiedenis.

Het indrukwekkend betonnen bouwwerk is een voormalige nazi-bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als lanceerplatform voor V2-raketten. Althans, dat was de bedoeling.

Door een speling van de geschiedenis is er nooit één V2-raket vanaf La Coupole de lucht in gegaan.

Tegenwoordig is het een museum, een planetarium en een belangrijk monument dat herinnert aan de duistere geschiedenis van de oorlog. Bovendien ligt La Coupole, op amper 5 km van Saint-Omer, in een prach-ti-ge omgeving !!


Planetarium

We beslisten om ons eerst neer te vleien in de comfortabele zetels van het Planetarium. Languit in een zetel keken we naar een projectie van de sterrenhemel van onze dag. Een medewerker gaf ons ondertussen de nodige toelichting hoe en waar we tussen al die sterren de verschillende sterrenbeelden konden ontwaren. Geef nu toe, dat is geen makkelijke opdracht. Diegene die ooit de namen van de sterrenbeelden bedacht heeft, had ofwel veel fantasie, ofwel vertoefde die in hogere sferen… Gelukkig kregen wij er telkens ook de tekening van het sterrenbeeld erbij. 🙂

Daarna zetten we onze 3D-bril op om meer te weten te komen over D-Day. Misschien had je hier wel een film over de sterren en het heelal verwacht die er natuurlijk ook waren, maar de tieners kozen uiteindelijk voor de D-Dayfilm (in het Nederlands !). Die was echt heel goed gedaan en gaf ons nieuwe inzichten in deze geschiedenis, en vormde het perfecte bruggetje voor het tweede deel van ons bezoek.


Op naar de bunker

We vervolgden ons bezoek aan La Coupole en trokken aan de ondergrondse ruimtes van de bunker.

Tijd dus om de beentjes te strekken. Eenmaal uit ontvangstgebouw trokken we over de oude spoorwegtunnel het kille ondergrondse gangenstelsel in. Naarmate we dieper de basis binnendrongen, werden we meer en meer meegesleept in een labyrint van gangen in de krijtrotsen, om zo uiteindelijk onder de koepel te komen: het hart van de basis.

Een geheime raketbasis, verscholen in de bossen, het zou zo een beschrijving kunnen zijn van de schuilplaats uit James Bond.

De werkelijkheid is natuurlijk niet zo stoer en glamoreus; maar daarom zeker niet minder boeiend.

Ongeveer tachtig jaar geleden had de Duitse bezetter het plan opgevat om op deze locatie een heuse montage – en lanceerinstallatie voor V2 rakketten te maken. Het doel wat duidelijk: Engeland aanvallen.

Via de audiogids kwamen we meer te weten over het waarom, wanneer, hoe van de basis én het in onbruik raken van deze megalomane site van de Nazi agressor.

Onder de koepel zelf wachtte een verrassend uitgebreide tentoonstelling met verschillende video’s, maquettes en artefacten ons op. We werden onder andere ingewijd in de rakettechnologie. Boys and their toys…


Wat vonden de tieners van La Coupole?

La Coupole is een bijzonder gevarieerde bestemming. Je krijgt geschiedenis, architectuur, wetenschappen, en zelfs natuur. Een schot in de roos dus!

Meer vind je op de website van La Coupole.


What else?

Heb je nog wat tijd over, kan je nog een van volgende plekjes bezoeken:


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: