Naar de sneeuw op de top van ons eigen land !

psx_20181202_2215023623573056987177761.jpg

🇧🇪

WINTER OF ZOMER ?

Er zijn zo van die zekerheden in het leven.

Eentje ervan is de vraag die elk jaar minimaal één keer terugkomt: hebben we nu liever de winter of vinden we het leuker in de zomer.

Het antwoord op deze vraag is dan weer een van die andere zekerheid in het leven. Los van de vele mijmeringen die er op volgen, is het antwoord jaar na jaar hetzelfde: we weten het niet.

Wat we nu wel weten – zo met de winter in het verschiet- , is dat we verlangen naar de winter.

Laat het voor ons part maar eens goed sneeuwen en vriezen dat het kraakt. Dat hoort erbij. Er is geen winter geweest als er geen sneeuw is gevallen. Zo, dat is klaar.

 

SNEEUW

Sneeuw maakt de mensen rustiger. Iedereen wordt gedwongen na te denken over hoe hij ergens geraakt en of hij er wel echt moet zijn.  Mensen kunnen plots te voet gaan – waw. Mensen kunnen de tijd nemen.

Sneeuw dempt ook alles. Het is stiller buiten. Moet je maar eens op letten.

Sneeuw maakt het licht ook zo bijzonder. Je zal wel zien, eenmaal de sneeuw er ligt is alles verlicht.

 

VERJAARDAGSUITSTAP

Vorig jaar lag er sneeuw. Net wanneer onze R. 9 werd.

Laat het nu sinds een paar jaar een traditie in ons gezin zijn om voor een verjaardag (ook) iets te doen. Voor mama en papa die verjaren gaan we op reis en als de kindjes  kinderen verjaren, maken we een verdere of bijzondere daguitstap. Hopelijk kunnen we die traditie nog vele jaren volhouden !

De bestemming van deze verjaardagsuitstap lag snel vast. We zouden gaan langlaufen naar het hoogste puntje van België, Signal de Botrange.

De Hoge Venen is sowieso een prachtige streek. Dit kon dus niet mislopen. Nu eens kijken hoe het er in de winter is. Een woord: feeëriek !

 

Zalig en lastig. Verrassend lastig.

 

LANGLAUFEN

Nadat we ons materiaal gehuurd hadden, volgden we de route; eerst die van 6 km. Aangezien de sneeuw er nog niet lang lag (maar wel met hopen !) waren de sporen nog niet voorgetrokken. We moesten dus zelf een baan trekken in de pakken sneeuw. Het zal dan ook niet verbazen dat het parcours letterlijk met veel vallen en opstaan afgelegd werd. Enkelen van ons zelfs tot ze er de brui aangeven; en dat waren niet de kinderen. …

 

Compleet uitgeteld (het bleef inderdaad dus bij die 6 km) moesten we aan het eind wel wat zoeken naar de uitgang van het langlaufpad maar uiteindelijk vonden we de verhuurchalet terug. Oef. Konden die ski’s en die skistokken ineens teruggegeven worden en konden we op zoek naar een plaatsje om een warme en deugddoende chocomelk te drinken.

Het was een heerlijke en memorabele dag.

 

Ik geef het je op een blaadje… ligt er deze Kerst sneeuw in de Ardennen, dan zijn we terug weg! Basta!

 

2017-12-17-14.42.55-164187462-1543775260853.jpg

HELP – MAYDAY – HILFE

Het zit hem allemaal in de voorbereiding. Aangezien we langlaufen nu kunnen afvinken van onze bucketlist, willen we deze winter eens het echte skiën proberen. Nee, geen ski-vakantie maar gewoon eens een dagje in de ardennen.

Kunnen jullie ons een leuke plaats aanraden?

 

 

Waar huurden we de ski’s? in deze chalet !

Waar dronken we onze chocomelk ? in dit restaurant !

4 thoughts on “Naar de sneeuw op de top van ons eigen land !

  1. Vlakbij de Signal de Botrange, in Ofivat is een van de downhill pistes. Maar let op, daar moet meer sneeuw voor liggen om open te gaan dan de langlaufpistes. (sneeuwhoogtes en pistes die open zijn kan je hier checken voor de Oostkantons: https://www.ostbelgien.eu/nl/beleven/wintersport/sneeuwbericht) . Gemiddeld liggen er in de hoge venen 60 dagen sneeuw (al is het maar een pelleke!!).

    Aan de Baraque Fraiture is er ook alpijns skiën en dichtbij Stavelot ook . In totaal zijn het er 6 in België: https://www.wintersport.be/skigebieden/regio/ardennes

    Bij sneeuw gaan wijzelf liefst wandelen in de ongerepte bossen echt aan de Duitse grens of sleeën op de Ravel. We duimen in elk geval met jullie mee voor een mooi pak sneeuw tussen kerst en nieuw (of dit weekend al).

  2. hmm ‘k heb vanalles gestuurd, maar die comment komt er blijkbaar niet door. Misschien omdat er allemaal linken instonden naar het sneeuwbericht en de pistes in de Ardennen en Oostkantons

  3. Ik heb er dit weekend al een eerste sneeuw wandeling van het seizoen gemaakt…blogpost wellicht binnen enkele dagen op mijn blog :). Het is natuurlijk een voordeel om heel erg vaak in de Oostkantons te zijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: