Nieuw uitzichtpunt vanop de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk – must do !

What a view!

We kunnen heel kort zijn. Als er ergens een uitzichtpunt is, dan moeten we daar gewoon naartoe. Zo simpel is het. En als dat nieuwe uitzichtpunt dan nog in onze eigenste Kortrijk ligt,… tja… dan willen we daar natuurlijk zo snel mogelijk vanboven staan.

En zo stonden we vorige zondag aan de poort van de Sint-Maartenskerk vlak bij de Kortrijkse Grote Markt. Daar is het namelijk te doen. Sinds kort kan je in de toren van de Sint Maartenskerk klimmen om daar boven te genieten van een 360° uitzicht!


Gratis maar toch plekje reserveren

De toegang tot de toren is dan wel gratis, maar je moet toch wel een plekje reserveren via de website van Kortrijk. Dit is wel van belang om te weten want er zit echt niemand in de kerk om ter plaatse een ticketje te geven.


The only is up!

Met de qr-code die bij de reservatie steekt, opent het automatische poortje in de kerk zich. Jawel, je moet dus de kerk binnen gaan om naar de toren te kunnen. Eenmaal door het poortje, begint de klim van wel 246 tredes. Dat lijken er veel, maar eigenlijk valt het heus wel mee. Wat de klim ‘minder’ lastig maakt, is natuurlijk de stop die je ergens op de helft kan maken en waar je het unieke houten rad die gebruikt werd bij de bouw van de kerk kan bewonderen. Indrukwekkend.

En natuurlijk… eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal. Ofwel kijk je zelf wat je waar herkent, of je kan de bordjes raadplegen en raadje-plaatje doen met de torens of gebouwen die op die platen afgebeeld staan.

Je hebt zeker rustig de tijd. Wij stonden er bijvoorbeeld zo goed als de ganse tijd alleen en hadden zo het rijk voor ons alleen. Als we goed gezien hebben, kunnen er een 12-tal mensen per half uur naar boven. Plaats genoeg dus voor een coronaproof bezoekje.


Alles wat je omhoog gaat, moet je ook terug naar beneden.

Natuurlijk moesten we na een tijdje terug naar beneden. Hoe mooi het uitzicht ook is. Afdalen deden we via een andere draaitrap. Lekker makkelijk dus want vaak moet je dezelfde trap op als af en we geven het je op een papiertje… tegenliggers kruisen op een draaitrap is niet simpel.

En eenmaal terug op de grote markt, tja… dan is het toch tijd voor een koffietje niet??


Horizon 2025

Tenslotte nog dit… deze toren is toegankelijk gemaakt in het kader van het Horizon 2025 project van Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen. Zij hebben de handen in elkaar geslagen en hebben in heel de provincie unieke uitkijkpunten opengesteld: een kerktoren in Veurne, de Belvedèretoren in Heuvelland of de Vredesmolen in Houthulst… het zijn maar enkele voorbeelden.

One thought on “Nieuw uitzichtpunt vanop de Sint-Maartenskerktoren in Kortrijk – must do !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: