Robotland : een walhalla voor de fans van techniek! – Essen

Verjaardags-verrassings-uitstap

Sinds enkele jaren krijgt de jarige bij ons niet alleen een cadeau maar ook een verrassingsuitstap.
 
Veel op stap gaan, betekent natuurlijk ook dat die zoektocht naar een origineel, uitdagend, spannend én volkomen teenagerproof locatie jaar na jaar minder evident wordt.
 
We maakten dan ook een spreekwoordelijk vreugdesprongetje toen we ontdekten dat er sinds eind vorig jaar, in Essen, pal op de grens dus met Nederland een gloednieuw doe-park geopend is met een naam die tot de verbeelding spreekt, Robotland.
 
Het is voor ons West-Vlamingen zeker een eindje rijden naar de schone Kempen maar, net zoals bij een lastige klim, hoopten wij nadien te kunnen zeggen ‘the ride was worth the view“. 
 

Wat een succes!

En of het een succes was. Amai ! 
 
Het had ook moeilijk anders gekund.
 
Welke tiener vindt het nu niet onwijs spannend om eens met een echte heftruck of een bulldozer te mogen rijden. Die van ons waren in elk geval laaiend enthousiast. 
 
Maar goed, eventjes terug naar het begin. Bij het online kopen van de tickets konden we kiezen tussen een sessie van 3 uur in de voormiddag of 3 uur in de namiddag. Omdat we toch eventjes in de wagen moesten zitten, was het logisch dat we voor de namiddag kozen. 
 
De enkele vragen die we nog hadden, werden heel vlug via de sociale mediakanalen beantwoord. Puik werk. We merkten dus onmiddellijk dat er een enthousiaste bende achter het project zit. 
 
En wij hadden er nu bijzonder veel zin in.

Douaneloods

Zoals het een verrassingsuitstap betaamt, wordt de bestemming pas onthuld wanneer we werkelijk voor de deur staan. En hier stonden we voor de prachtige gerestaureerde douaneloods aan het station van Essen. De buitenkant gaf nog niet veel prijs. Omdat de deuren in de middag pas om 14u openden, konden we tijdens het wachten al even rond het terrein wandelen om de nieuwsgierigheid wat te blussen. Dat gaf de tieners alvast een eerste blik op wat hen te wachten stond. ´Waw, er zijn segways. ´, was maar een van de vele enthousiaste kreten die geslaakt werden. Wisten zij toen veel dat er zoveel meer zou zijn dan wat ze al te zien gekregen hadden.

Techniek en transport

Eenmaal de deuren geopend, kregen we een bandje om de arm en vleiden we ons eerst neer in de zachte stoelen van de filmzaal. Niet voor een vermakende film maar wel om ons op een plezante manier te wijzen op de gevaren en om ons mee te geven wat we moesten doen au cas ou… .
 
Pas op, we mochten niet onmiddellijk binnen. Pas wanneer we bewezen hadden goed opgelet te hebben tijdens de safety-instructies, kregen we groen licht en kon ons bezoekje beginnen.

In de grote loods kregen we de ene technische proef na de andere. We konden kiezen waar en hoe we begonnen; in de middengang of in een van de hoger gelegen zijbeuken. Het maakt niet uit. Er zit geen speciale volgorde in. Makkelijk dus, zeker in tijden van corona. Is het bij de ene proef te druk, neem je gewoon een andere. Wij begonnen gewoon in het midden. Hoe werken katrollen of tandwielen; hoe kan je een pallet makkelijk verplaatsen, hoe werkt een havenkraan, hoe kan je nu het beste vliegtuigje vouwen, … veel hoe-vragen kregen hier al doende een antwoord. Geen paniek, overal waar het nodig was, moesten we de nodige veiligheidsattributen aantrekken. En als je wil, kan je via één van de vele schermen heel wat extra informatie te weten komen. Dit hoeft zeker niet hoor. We konden makkelijk de proeven doen door enkel de instructies eens door te nemen; al kan je natuurlijk kiezen hoe ver je in het verkennen van de theoretische kant wil gaan.

 

Naar buiten voor het zware werk

En dan gingen we naar het buitengedeelte en kwam het zwaardere werk. Yes. Met de bulldozer een toertje door de modder rijden, met de heftruck banden verleggen, met kleiner (relatief) kraantje houtblokken of eendjes proberen te pakken krijgen, noem maar op. Alles kwam aan de beurt. Moet het gezegd, het duurde wel eventjes vooraleer we de tieners terug mee kregen. Maar dat is alleen maar een goed teken. We sloten het buitengedeelte af met het toertje op de segway. Het ziet er misschien simpel uit, maar het vergt toch een behoorlijke portie lef en handigheid. Verrassend hoe snel die jonge vingers en tienerbenen alles onmiddellijk onder de knie hebben en toch wel wat confronterend hoe de grote mensen zich af en toe eens in hun haar moeten krabben om te weten welke hendel gebruikt moet worden.

Het doel van de ondernemer die achter dit coole project zit, is duidelijk. Door de jongeren in Robotland op die kranen, bulldozers of schaarliften te laten zitten, wil hij de jongeren hongerig maken naar techniek en transport. Een doel die wel degelijk bereikt werd. Amai nog niet. En ook aan de kleinere kinderen is gedacht. Een speelterreintje en enkele echt aandoende, maar toch speelgoedkranen staan er op hen te wachten.

Moeilijkste stuk

Eenmaal buiten alles afgewerkt, gingen we terug de loods in om ons te smijten op de resterende proeven. En toen kwam het moeilijke stuk: De kinderen terug mee naar huis krijgen. Dat dit niet evident was, was eigenlijk geen probleem. Het was gewoon het ultieme teken dat de keuze van verassings-verjaardagsuitstap dik ok was.
 
Trouwens, een dikke pluim willen we zeker ook steken op de hoed van de enthousiaste medewerkers. Een vraag of hulp nodig of wilden de kinderen nog eens met de schaarlift omhoog; geen moeite was hen te veel. En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. De jonge medewerkers vertelden zelfs honderduit over hoe graag ze er wel werkten.

Even over de centjes

Toegegeven, een bezoekje is niet goedkoop maar dat is volkomen begrijpelijk. Op veiligheid wordt gelukkig niet bespaard; ook niet op personeel dat de bezoekers altijd met raad en daad bijstaan. Bovendien kosten die machines wel wat. Het is dus logisch dat het bezoekje wel wat kost. Maar de lach op het gezicht van de superblije jarige zien en zien hoe enthousiast de tieners overal aan prutsten en alles uitprobeerden, maakt dat elke euro meer dan waard was om hier uit te geven. Making memories to the max.
 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: