Expeditie Egypte in KMKG – over de groei en bloei van de collectie

Expeditie Egypte in KMKG – over de groei en bloei van de collectie

De Expo Expeditie Egypte in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel geeft nu een uniek beeld over het ontstaan van  de gigantische Egypte-collectie die het museum bezit.

En gigantisch is deze collectie wel degelijk. Want, wat je misschien niet weet, is dat ons land in de jaren ‘30-‘40 van vorige eeuw best wel het centrum van Egyptologie genoemd werd.

Het is geen toeval dat net nu deze expo nu geopend werd: 101 jaar geleden werd het fabelachtige graf van Toetankhamon door Howard Carter geopend. En wie was er toen ook bij? Inderdaad, een Belg genaamd Capart,  mét zijn fototoestel maar ook mét koningin Elisabeth. Capart was niet alleen de fotograaf van dienst maar hij was ook de toenmalige hoofdconservator van het KMKG. Logisch dus dat Egypte altijd al een speciaal plaatsje krijgt in het museum. Bovendien is het dit jaar ook net 100 jaar geleden dat koningin Elisabeth haar Stichting Egyptologie oprichtte.

Als de naam Capart jou niets zegt, nog dit: hij is vooral bekend voor zijn opgravingen in de tempel van Karnak. Of misschien ken je hem wel van de ontdekking van het zogenaamde “Broederschap van de Gouden Lijkwaden”, een groep van mummies die allemaal waren ingewikkeld in gouden stoffen.

Om maar te zeggen, Capart was/is een ‘big boy’.


De wieg van de collectie

Op deze expo werden we niet overladen met mummies, sacrofagen, artefacten of grafvondsten. Die zijn er, uiteraard, wel maar de focus van deze expo ligt op het ontstaan en groei van de collectie zelf. Het is dus het verhaal over hoe het oude Egypte naar Brussel kwam.

Zo kwamen we te weten dat de collectie niet alleen bestaat uit de opgravingen en ontdekkingen van Capart. Ons landje telde nog heel wat andere Egyptofielen die allemaal hun eigen collectie uitbouwden. En vele kleintjes en een paar grote kleppers zoals onder meer Empain, Ravenstein, Hagemans en zelfs de koninklijke familie (al was dat laatste wel enkel omdat het van ‘moeten’ werd) maken dat de huidige collectie zeer uitgebreid geworden is.


Originele invalshoek

De originele invalshoek van de expo boeide ons wel. Het is zo een beetje een ‘behind the scenes’ die je krijgt en dat is altijd leuk.

Bijvoorbeeld de authentieke houten kisten waarmee Capart de Egyptische vondsten naar België liet overkomen, fascineerden ons mateloos. Het besef dat deze kisten meer dan waarschijnlijk 100 jaar geleden in het woenstijnzand stonden, deed ons toch wel een stapje dichter zetten 😉.


Over sarcofagen en mummies

Een expo over het oude Egypte zou natuurlijk niet volledig zijn als er geen mummies of sarcofagen te zien zouden zijn.

En jawel, die zijn er ook.

Maar we zagen niet alleen Sarcofagen en mummies. In totaal werden er een 200-tal stukken uit de collectie van het KMKG uitgekozen om aan het grote publiek te worden getoond. Ook het topstuk ‘De Dame van Brussel’ staat er te pronken. Zeker de moeite voor elke liefhebber, maar evengoed voor de leek die eens een snuifje Egypte wil zien in eigen land.

Wil je na de expo nog meer zien, dan moet je zeker een ticketje kopen voor de vast tentoonstelling want daar is ook nog een hele afdeling over Egypte. (tip: je kan beter een volledige dag voor een bezoek aan het KMKG inplannen. Het museum is een must voor iedereen. En ja, je kan er best een hele dag in ronddwalen, je kan het beschouwen als een hoop musea onder één dak, en dan hebben we het nog niet over de andere musea die op de zelfde de site liggen: het legermuseum en Autoworld)


Wat vonden de tieners?

We kunnen niet ontkennen dat onze tieners al heel wat uit het oude Egypte gezien hebben. De originele invalshoek van deze expo maakt dat de expo Expedition Egypt niet gewoon een bijkomende expo is. Het eventjes over de schouders van verzamelaars en Egyptofielen als Capart meekijken, maakt dat we niet alleen gefascineerd zijn over wat er uit het Oude Egypte gevonden werd, maar ook hoe het gevonden werd.


Effe praktisch

💰: een ticketje kost 17 EUR, een ticketje voor de permanente expo kost 10 EUR. Onder de 18 jaar is de toegang gratis.

📍: Jubelpark 10, Brussel

🅿️: (betalend) parkeren kan je in de straten rond het Jubelpark

📆: De tijdelijke expo loopt nog tot 1.10.2023 – let wel: op maandag is het museum gesloten

☎️: te hoeft niet noodzakelijk op voorhand te reserveren

⌛: Trek zeker een uur uit om de expo volledig te bekijken; ga je all the way  en bezoek je ook de permanente expo, dan mag je rekenen op een dagje

🍵: ter plaatse kan er niets gedronken worden

🔎: op de website van het KMKG vind je meer info over de expo

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: