Urban Hunt – met tieners op supercoole speurtocht in Antwerpen !
Een nieuwe stad ontdekken is altijd dikke fun😉. Een gekende stad op een originele manier verder ontdekken, ewel, daarvoor mag je ons ook altijd wakker maken.
‘Origineel’ is misschien wel het minste wat je kan zeggen van de stadsspelen van Urban Hunt.
Op hun website wordt alvast een spannend avontuur beloofd. Al zwervend doorheen de straten van de stad zouden we historische, culturele en andere bijzondere weetjes over de stad ontdekken. Tja, als dat niet iets voor ons is, weten we het ook niet meer.
Urban Hunt in 7 steden
Je kan gaan urban hunten (… jawel, wij maakten er gewoon een werkwoord van 😉 …) in niet minder dan 7 steden: Ieper, Gent, Kortrijk, Leuven, Antwerpen, Brugge en Mechelen.
De keuze was niet makkelijk. Het zijn stuk voor stuk hele leuke steden die we allemaal wel al – de één wat beter dan de ander – kennen. Het werd uiteindelijk Antwerpen, de stad waar de wortels van de papa des huizes liggen. Spannend!
En of we benieuwd waren wat we te weten zouden komen.
Hoe een stadsspel bij Urban Hunt boeken?
Bij Urban Hunt gebeurt alles digitaal. Van het reserveren van een spelletje, over het krijgen van de uitleg, tot het krijgen van de locaties van de opdrachten en de opdrachten zelf; alles gebeurt via de smartphone. Geen paniek. Er kwam geen gesukkel of gevloek bij te pas…. alles wijst zichzelf uit. Het enige wat je nodig hebt, is dus een smartphone en 4G. O ja, als het warm is neem je misschien best een drankje mee want tijdens het spel kan je beter geen terrasje doen… de speltijd loopt door, ook als je op een terrasje zou zitten… niet doen dus.
Hoe gaat zo een Urban Hunt stadsspel dan?
Je speelt tegen elkaar.
Voordat we richting Antwerpen trokken, kregen we een mailtje om ons op te delen in groepje van maximaal drie. Dat bleek uiteindelijk de perfecte hoeveelheid per groep: genoeg om iedereen voldoende aan beurt te laten komen én om iedereen ook aan boord te houden zonder dat er een afglijdt in sightseeing of windowshopping 😉.
Op voorhand werden een vijftal startposities van de zoektocht voorgesteld. Je kan het stadspel eigenlijk eender waar in de speelzone starten maar het is leuk als je onmiddellijk bij de start al een eerste opdracht kan doen. Lekker makkelijk en goed om van bij de eerste minuut in de juiste sfeer te zitten.
We parkeerden onze wagen aan de kaaien. Hierdoor konden we het instructiefilmpje van een vijftal minuten in alle rust met zicht op de Schelde beluisteren. Het komt er op neer dat elke groep in 90 minuten tijd moet proberen de 20 opdrachten tot een goed eind te brengen.
Het competitieve wordt fel aangewakkerd door de extra punten die gesprokkeld kunnen worden én door de afstraffing die je krijgt wanneer je verkeerd gokt.
90 minuten – 20 opdrachten
90 minuten lijkt lang, 20 opdrachten lijken er niet veel. Niets is minder waar. De aftelklok op het scherm van de smartphone was ongenadig. De 20 opdrachten waren vaak echte leuke doordenkertjes waar we toch even de locatie goed moesten afspeuren. En ja, sommige straten moesten we een paar keer op en af wandelen om uiteindelijk het verlossende antwoord te vinden. Echt super cool.
De 20 opdrachten lagen trouwens verspreid in een afgebakend terrein in de binnenstad. De locaties flikkeren op op je scherm zodra ze werden vrijgegeven. Dat de 20 locaties niet allemaal van bij het begin gekend zijn, maakt dat je soms strategische keuzes moet maken: teruggaan van waar we kwamen, of verder door gaan…. doen of niet doen…. Eerst gaan voor de opdrachten waar de andere groep een fout had (want hier kan je extra punten sprokkelen…). Er komt dus ook wel wat tactiek (en onderhandelen met je teamgenoten) bij kijken.
Mocht je het nog niet door hebben … het competitiebeest werd zo goed als onmiddellijk wakker, of je nu tegen je vrienden, collega’s of kinderen speelt… we gingen voor de winst.
(je begrijpt natuurlijk dat we niet kunnen zeggen waar we allemaal opdrachten moesten oplossen, en dat we al zeker niet kunnen zeggen welke leuke details en plekjes we in het Antwerpse straatbeeld ontdekten. Our lips are sealed!)
Tik tak boom
Zoals gezegd, de klokt tikte ongenadig verder. Na 90 minuten was de tijd om en werd de winnaar bekend gemaakt.
We vonden elkaar terug op een gezellig terrasje aan de prachtige Carolus Borromeuskerk. Bij een welgekomen drankje, begonnen we de proeven te overlopen… wie wat waar wanneer en hoe, best leuk. Voor de nabespreking kregen we ook extra tools in handen: de statistieken. Geen droge cijfers maar heel leuke weetjes: wie de snelste was, wie het dichtst bij de eindtijd nog punten sprokkelde, wie het meest tijd tussen de opdrachten liet,… genoeg voer voor discussie dus.
Wat vonden de tieners er van?
Die vonden het keicool. En eerlijk? Eigenlijk is het best wel verslavend. Het kriebelt dan ook om in de andere steden een spelletje te doen.
Praktisch
Een spelletje boek je via de website van Urban Hunt. De prijs hangt af van het aantal mensen dat meedoet.
Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone en wat mobiele data.
Alle praktische zaken krijg je via sms of mail doorgestuurd.
Tijdens het spel heb je geen tijd om even stil te staan bij de mooie etalages die je tegenkomt. Een terrasje doen, lijkt ons ook niet echt een goed idee… time is ticking… Maar na de 90 minuten is hier meer dan voldoende tijd voor ;-).
In een aantal steden is er de mogelijkheid om een versie voor tieners te doen. Wij gingen voor de gewone versie en die was heel leuk en ook goed te doen voor de tieners.
Het is natuurlijk een competitief spel waarbij je door de straten van een stad moet laveren. Het tempo ligt – gezien de competitie – aan de hogere kant; al bepaal je dat natuurlijk wel zelf. Toch lijkt het aangenamer als je kinderen oud genoeg zijn om ook mee te zoeken naar de antwoorden. Vanaf 10 jaar moet dat (met wat begeleiding) wel lukken.