SE – Ämhult – IKEA-museum

Wie Zweden zegt, zegt Volvo, zegt ABBA of gravlax, maar zegt ongetwijfeld ook IKEA.

Vandaag de dag kan je waarschijnlijk maar moeilijk een huis vinden waar de spullen van Ikea nog niet binnengedrongen zijn.

In 1958 opende Ingvar Kamprad zijn eerste winkel in het Zweedse Älmhult, ineens dé grootste meubelzaak van Zweden. Het doel dat deze boerenzoon voor ogen had, was het creëren van een beter dagdagelijks leven voor iedereen. Trots als hij was op zijn afkomst, hield hij er aan de boerderij (Elmtaryd) en het dorp (Agunnaryd) waar hij opgroeide in de naam van zijn winkel te verwerken.

3

Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 400 vestigingen geopend. Van een imperium gesproken. Al werd hij de laatste jaren van zijn leven (1926-2018) wel meer en meer bekritiseerd door zijn uitschuiver in de wereldoorlog en omwille van zijn gierig karakter.

Dit doet natuurlijk niets af aan het zakelijk succesverhaal.

Bij de opening van nieuwe vestiging in 2012 aan de rand van de Ämhult, werd het oude gebouw bewaard om er in 2016 een museum over Ikea in te openen.

In dit museum staat – hoe kan het ook anders – vol van voorwerpen die in de 60 jaar in de winkels te vinden was.

2Op een zeer onderhoudende manier wordt de ontstaansgeschiedenis van het huidige Ikea uit de doeken gedaan.

1

Aan het eind van het bezoek kan je niet anders dan door de shop te gaan vol met hebbedingetjes. Het zou raar zijn als je hier met lege handen naar buiten zou stappen .

Heb je na het bezoek honger gekregen, kan je in het restaurant van het museum rustig een hapje eten.

Het museum en het restaurant zijn zeker een bezoekje waard.

Ikea Museum Amhult

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: