Streepje luchtvaartgeschiedenis van eigen bodem in Deurne

MANNEN EN TECHNIEK

 

Een museum over techniek wordt hier altijd goed verteerd. Knopjes, lichtjes, draadjes of schermpjes blijven dan ook nooit en nergens onberoerd. Dit, en de Antwerpse roots van de man des huizes, maakt dat we dit museum in Deurne niet onbezocht konden laten.

Het museum Stampe & Vertongen op de luchthaven van Deurne stond al een tijdje op de to-do lijst.

Eerlijk? We stonden al eens voor de deur maar het sluitingsuur was toen bijna bereikt zodat we er toen niet binnen konden.

Maar het uitstel van toen, was dus zeker geen afstel. We gingen dus onlangs terug.

 

WIE ZIJN DIE STAMPE EN VERTONGEN NU ?

 

Voor zij bij wie de naam Stampe & Vertongen geen belletje doet rinkelen (en ja, ik – enige vrouw in het gezelschap – had dit gat in mijn brein), even situeren.

Jean Stampe en Maurice Vertongen kwamen als veteranen uit de eerste wereldoorlog en hadden een plan. Ze wilden de luchthaven van Deurne terug leven inblazen door er een vliegschool op te richten. De bestaande lesvliegtuigen vonden ze maar niets en het gezegde ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’ indachtig, besloten de jonge mannen om dan maar zelf hun ideaal lesvliegtuig te maken. En zo ontstond het befaamde vliegtuigmerk Stampe & Vertongen.

Het museum over deze twee heerschappen gaat dus over hun zoektocht naar dit ideale lestoestel, een zoektocht met toch veel vallen en opstaan en met jammer genoeg het nodige persoonlijke leed. Het is ook een verhaal over doorzetten ondanks tegenslagen en – hoe kan het ook anders – over de impact van de tweede wereldoorlog op het merk, maar ook op de Stad Antwerpen.

 

2019-02-17 15.18_edited

OLDTIMERS KIJKEN

 

Gezien de verwevenheid van het merk met beide oorlogen, is het niet verwonderlijk dat je in dit museum wel wat toestellen ziet staan uit die periode.

En als je wil, kan je eens plaatsnemen in een Fouga Magister, een trainingstoestel van de Red Devils, nee – niet de voetballers -, maar het acroteam van de luchtmacht.

2019-02-17 15.20_edited

Het museum zelf is nu niet bijster groot maar het is een museum dat er toch zeer zeker mag zijn. Het is een museum dat voornamelijk draait op vrijwilligers en hun begeestering straalt van hen af. Altijd leuk om zien.

WAT VONDEN WE ERVAN ?

 

Heb je al vaker een museum over vliegtuigen bezocht, dan is dit museum absoluut een mooie aanvulling; zeker omdat ook het verhaal van de oprichters aan bod komt. Heb je nog nooit een museum over vliegtuigen gezien, dan is dit een heel mooie uitstap. Wedden dat dit niet je eerste en laatste vliegtuigmuseum zal zijn…

2019-02-17-15.19.05.jpg

LEUK EXTRAATJE

 

En weet je wat ook heel leuk is aan dit museum? Het grenst aan de tarmac van Deurne. En als je geluk hebt, zie je vlak voor je neus een vliegtuig opstijgen. Wij hadden geluk;  we konden letterlijk de vlucht naar Marokko uitzwaaien… en ja, het kriebelde om mee te gaan… 😉

2019-02-17 15.04_edited

BINNENKORT

 

Goed om weten ! Er komen wat speciale dagen aan voor dit museum : de Antwerp Aviation Fair in mei maar zeker ook de fly-in in het eerste weekend van juli. Meer info kan je op hun website vinden: link naar website

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: